Με δύο λατινικά ρητά απαντά ο Άδωνις για την αλλαγή του εκλογικού νόμου

8 mins read

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μίλησε στην εκπομπή της ΕΡΤnews «Ανάλυσε το» με τον Γιώργο Κουβαρά και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Αναφερόμενος στις εκλογές και στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο κ. Γεωργιάδης χρησιμοποίησε δύο λατινικά ρητά. Το πρώτο, όπως είπε, το έμαθε και ο Αλέξης Τσίπρας την εποχή του Σόιμπλε και είναι το “pacta sunt servanda”, που σημαίνει “οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται”. Μόνο που, όπως ανέφερε ο υπουργός, ολόκληρη η λατινική φράση είναι “pacta sunt servanda rebus sic stantibus”, κάτι που σημαίνει: “οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται εφόσον εξακολουθούν τα πράγματα να είναι ίδια”.

“Όταν ψηφίστηκε ο εκλογικός νόμος, η ιδέα των κυβερνητικών συνασπισμών και των συγκυβερνήσεων ήταν περισσότερο πιθανή. Σήμερα, όπως έχει γίνει το πολιτικό κλίμα, κάτι τέτοιο είναι αδύνατο”, σχολίασε ο κ. Γεωργιάδης.

Και συνεχίζοντας αναφέρθηκε σε ένα ακόμη λατινικό ρητό: “Salus populi suprema lex esto“, δηλ. η “Σωτηρία του λαού ας είναι ο υπέρτατος νόμος”. Εγώ πιστεύω ότι αν οι εκλογές φέρουν ακυβερνησία, η Ελλάδα θα καταστραφεί. Κι αυτή είναι πολύ μεγάλη ευθύνη”, τόνισε ο υπουργός.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα:

Facebook Comments