Δένδιας – Μενδώνη στα εγκαίνια του νέου μουσείου Φιλελληνισμού

11 mins read

Στις 7 Ιουλίου θα γίνουν τα εγκαίνια του Μουσείου Φιλελληνισμού και η τελετή απονομής του Μεταλλίου Lord Byron σε απογόνους Φιλελλήνων που αγωνίσθηκαν υπέρ της Ελλάδος κατά την Επανάσταση του 1821.

 

Το Μουσείο στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο στην οδό Ζησιμοπούλου 12, 11524 Αθήνα. Την ημέρα των εγκαινίων θα λάβει χώρα μία τελετή κατά την οποία η Εταιρεία για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό και το Μουσείο Φιλελληνισμού θα απονείμει το μετάλλιο του Λόρδου Βύρωνος και τιμητικό δίπλωμα σε 15 απογόνους σημαντικών Φιλελλήνων που βοήθησαν την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της Επανάστασης.

Οι φιλέλληνες:

  • Γαλλία: Charles Nicolas Fabvier, Pasquale Gambini, Jean-François Maxime Raybaud, Olivier Voutier
  • Γερμανία: Wilhelm Bellier de Launoy, Heinrich Treiber
  • Ελβετία: Jean-Gabriel Eynard, Henri Fornèsy
  • ΗΠΑ: Dr. Samuel Gridley Howe, Julia Ward Howe
  • Ιταλία: Giuseppe Chiappe , Michele Gramsi
  • Ηνωμένο Βασίλειο: Frank Abney Hastings

Επίσης θα βραβευθούν 4 καθηγητές Πανεπιστημίου από Ισπανία, Πολωνία και Ηνωμένο Βασίλειο, και ένας διπλωμάτης από το Βέλγιο, που έχουν ασχοληθεί με τον Φιλελληνισμό και βοήθησαν στην καταγραφή των βιογραφιών των Φιλελλήνων.

Πρόκειται για τους εξής:

William St Clair
Theo Dirix
Maria Kalinowska
Eva Latorre
Gosciwit Malinowski

Στην τελετή θα συμμετέχει ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας (το ΥΠΕΞ έχει θέσει τις δράσεις της ΕΕΦ υπό την αιγίδα του), η Υπουργός Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κώστας Βλάσης, ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης Στρατηγός Στεφανής, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών κ. Ζερεφός, οι πρέσβεις των ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου, Γαλλίας, Γερμανίας, Ελβετίας, Ιταλίας, Βελγίου, Ισπανίας και Πολωνίας, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κλπ.

Η τελετή θα λάβει χώρα στις 7 Ιουλίου 2021, στις 19.30, στο Μουσείο Φιλελληνισμού.

Την εκδήλωση μπορείτε να παρακολουθήσετε από εδώ:

Youtube link: https://www.youtube.com/watch?v=1eKTxlJHjQc

Πηγή φωτογραφιών: phmus.org

Facebook Comments