Σταθερά με το βλέμμα στην ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση πορεύεται η Αλβανία με την χώρα να πρέπει να ξεπεράσει από χθες τα τελευταία εναπομείναντα κεφάλαια διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η μικρή χώρα των Δυτικών Βαλκανίων και η δεύτερη πιο φτωχή μετά την Μολδαβία αναμένεται να ολοκληρώσει τις ενταξιακές συνομιλίες έως το τέλος του 2027 και να μπει, έτσι, στην τελική ευθεία για να γίνει μέλος της ΕΕ έως το 2030.
Τα Τίρανα έχουν σταθεί τυχερά καθώς μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ένωση έδωσε ώθηση στις διαπραγματεύσεις, χαρακτηρίζοντάς τις ως γεωπολιτική αναγκαιότητα.
«Αυτό που κερδίζουν η Αλβανία και οι Αλβανοί σε αυτή τη διαδικασία είναι κάτι που υπερβαίνει την επίσημη ένταξη», δήλωσε ο Ράμα. «Κερδίζουμε μια χώρα που λειτουργεί με βάση τους θεσμούς, το κράτος δικαίου, όλα τα πρότυπα και τις αρχές που κάνουν τις χώρες της ΕΕ τόσο αξιοθαύμαστες».
Στα δικά μας ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ένα ενσταντανέ που τράβηξε ο φακός ανάμεσα στον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα και την Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, το οποίο δείχνει ότι οι σχέσεις των δύο χωρών μετά την «υπόθεση Μπελέρη» έχουν περάσει σε νέα φάση.
Ο Αλβανός Πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται ότι δίπλα του είναι η Ελληνίδα Υφυπουργός την προσεγγίζει και την φιλά, δείχνοντας ότι οι δύο πολιτικοί διατηρούν ένα εξαιρετικό κλίμα ανάμεσά τους.


Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Παπαδοπούλου, πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν ξεκάθαρα απέναντι στην «σκληρή γραμμή» κατά της γειτονικής χώρας για την υπόθεση του Ευρωβουλευτή πλέον της ΝΔ.


