Λαζάρου: Η εμπειρία από το δείπνο στο Προεδρικό και η συνεισφορά στη Σχεδία για τους άστεγους

20 mins read

O γνωστός σεφ Λευτέρης Λαζάρου ήταν καλεσμένος στο Action24 και την εκπομπή Briefing, όπου μίλησε για την συνεισφορά του στη «Σχεδία», αλλά και για την εμπειρία του από την προετοιμασία του επίσημου δείπνου στο Προεδρικό Μέγαρο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

Αναφερόμενος στη «Σχεδία», ο κ. Λαζάρου είπε «Έχουμε ανθρώπους της ηλικίας 55 και 55 ετών, όπου αν βρεθείς άνεργος δύσκολα ξαναβρίσκεις δουλειά, της ειδικότητας μου αλλά και σε οποιαδήποτε ειδικότητα. Άρα ο στόχος της ‘’Σχεδίας’’ εκτός από το περιοδικό του δρόμου είναι να πάρουμε αυτούς τους ανθρώπους, που πριν λίγο καιρό ήταν οικογενειάρχες με αξιοπρέπεια και ξαφνικά έγιναν άνθρωποι στα αζήτητα που προσπαθούσαν να παραμείνουν αξιοπρεπείς με οποιοδήποτε κόστος και προσπαθούσαν να θρέψουν την οικογένεια τους. Εκεί λοιπόν μπήκε η ‘’Σχεδία’’ και είπαμε μήπως να πάρουμε ένα εστιατόριο και να βάλουμε όλους τους ανθρώπους, τους άνεργους, να εκπαιδευτούν στην μαγειρική τέχνη, με κριτήριο να ξέρει κάποιος να βράσει ένα αυγό. Να τον βγάλουμε μετά από δύο χρόνια (στην αγορά εργασίας), γιατί ο στόχος μας δεν ήταν άνεργοι να πιάσουν δουλειά στη ‘’Σχεδία’’ και να επανδρώσουν την κουζίνα και να μείνουν εκεί για 15 χρόνια. Στόχος ήταν να τους ξαναβγάλουμε στη ζωή, δίνοντας τους το κουράγιο και την γνώση για να ξαναμπούν στην παραγωγή».

Και πρόσθεσε «πήραμε λοιπόν αυτούς τους ανθρώπους με κριτήριο να ξέρουν να βράσουν ένα αυγό και άρχισε η εκπαίδευση. Δικαιώνομαι γιατί το φαγάκι αυτό το κάνουν με πολλή μεγάλη φροντίδα, πολλή αγάπη και το σερβίρουν για τους ανθρώπους που υποστηρίζουν το περιοδικό του δρόμου και το εστιατόριο της ‘’Σχεδίας’’».

Ερωτηθείς για το επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο, ο γνωστός σεφ τόνισε «Εγώ μέσα από την παρότρυνση της Προέδρου και επιθυμία να χωρέσω όσο περισσότερη Ελλάδα μπορούσα να χωρέσω στα πιάτα. Αν διαβάσετε το μενού, θα δείτε ότι έχει όση Ελλάδα μπορεί να χωρέσει ένα πιάτο, είτε αυτά λέγονται φυστίκια αιγίνης, είτε λέγονται ψάρια από τον Ευβοϊκό είτε λέγονται γαρίδες από την Κοιλάδα. Όλος ο σχεδιασμός ήταν αυτός. Άρα εκεί για να δώσεις υπεραξία στον πρωτογενή σου τομέα, μπορείς να τη δώσεις μέσα από την μαγειρική σου».

Αναφερόμενος στα σχόλια που απέσπασε, είπε «εγώ συγκινούμαι όταν βλέπω τους ξένους να στηρίζουν την χώρα μου, δεν θα την στηρίξω εγώ; Με νύχια και με δόντια» τόνισε και συμπλήρωσε «δεν νομίζω ότι ήμουν ο μοναδικός μάγειρας, υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι συνάδελφοι μου που θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν σε αυτό το κάλεσμα. Θεωρώ μεγάλη τιμή αυτό που μου συνέβη και ευχαριστώ τους ανθρώπους που με πρότειναν. Προσπάθησα να ανταποκριθώ στις προσδοκίες όλων μας γιατί είναι μια μεγάλη γιορτή για την χώρα μας. Και πήγε πάρα πολύ καλά, γιατί ξέρετε τον ευχαριστημένο τον άνθρωπο που έχει φάει καλά κι έχει περάσει όμορφα, το βλέπεις στο βλέμμα του». 

Τέλος, ο κ. Λαζάρου σημείωσε «μπράβο για τον αέρα αυτό που υπάρχει μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο. Εγώ ένιωσα σαν να είμαι στο σπίτι μου και το ένιωσα από την πρώτη στιγμή. Σαν να φιλοξενούσα εγώ. Αυτό ένιωσα, μια ζεστασιά».

Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα στην εκπομπή Briefing 

 

Facebook Comments