Ο υπερασπιστής της Συμφωνίας των Πρεσπών και αδελφός του Δ. Τζανακοπουλου διαδηλώνει κατά της Ελλάδας στο Λονδίνο (photo)

23 mins read

Ο αδερφός του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Τζανακόπουλου, Αντώνιος Τζανακόπουλος, ο οποίος είναι αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στην Οξφόρδη, διαδηλώνει κατά της Ελλάδας έξω από την ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο.

Ο Α. Τζανακόπουλος, ο οποίος είχε αναλάβει και το κύριο βάρος υπεράσπισης της Συμφωνίας των Πρεσπών, διαδηλώνει έξω από την πρεσβεία, εκ μέρους του οργανισμού «Syrian Solidarity», κρατώντας πλακάτ που αναγράφουν όπως «Πρόσφυγες καλωσορίσατε εδώ» – «Κανένας άνθρωπος δεν είναι παράνομος» – «Ανοίξτε τα σύνορα τώρα».

Άραγε δεν άκουσε, ο στενός σύμβουλος επί του Διεθνούς Δικαίου του Αλέξη Τσίπρα, τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Mega περί κλειστών συνόρων;

https://www.instagram.com/p/B9cG2aFJWch/

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Α. Τζανακόπουλος αποτέλεσε σύμβουλο του Αλέξη Τσίπρα περί τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και φανατικός υπερασπιστής της απέναντι στις απόψεις του Γ. Γεραπετρίτη, στον οποίο απαντούσε σε πολύ έντονο ύφος.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο αδελφός του Δ. Τζανακόπουλου απαντούσε στον Γ. Γεραπετρίτη «Από πουθενά δεν προκύπτει ότι η γειτονική χώρα έχει υποχρέωση να υποβάλει κωδικοποιημένο το Σύνταγμά της, πολλώ δε μάλλον στο ελληνικό κοινοβούλιο. Άλλωστε στη διάθεση του κοινοβουλίου είναι και το Σύνταγμα της πΓΔΜ πριν τις τροποποιήσεις, και οι ίδιες οι τροποποιήσεις όπως επισυνάπτονται. Κατ’ ά. 1 παρ. 12 της Συνθήκης, η Ελλάδα κρίνει αν έχουν γίνει οι τροποποιήσεις που εκεί προβλέπονται, και δεν υποβάλλει σε συνολικό ‘’έλεγχο νομιμότητας’’ το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας.
Ως προς την αιτίαση ότι δήθεν οι τροποποιήσεις δεν θα ενσωματωθούν κλπ, ‘’θα παραμείνει κάτι πολύ βαρύ’’ όπως λέει ο καθηγητής Γεραπετρίτης, επισημαίνεται ότι ρητά πχ η τροποποίηση ΧΧΧΙΙΙ προβλέπει ότι «Στο Σύνταγμα, οι λέξεις «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑΝΤΑΙ ΑΠΟ τις λέξεις «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» κλπ».
Ακόμη, ανέφερε ότι «Ο καθηγητής Γεραπετρίτης υποστηρίζει ότι η αναθεώρηση είναι ‘’υπό αίρεση’’ γιατί θα τεθεί σε ισχύ με την θέση σε ισχύ της Συμφωνίας των Πρεσπών και την κύρωση του Πρωτοκόλλου Ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ. Κανείς νόμος όμως δεν τίθεται σε ισχύ από την υιοθέτησή του από το κοινοβούλιο, αλλά ο ίδιος (ή το Σύνταγμα) προβλέπει πως και πότε τίθεται σε ισχύ. Αυτό μόνο «πρωτοφανές» δεν είναι, όπως υποστηρίζει ο καθηγητής Γεραπετρίτης—αυτό που ΕΙΝΑΙ πρωτοφανές είναι κράτος να αλλάζει το Σύνταγμα του προτού τεθεί σε ισχύ Συμφωνία που το απαιτεί (για να μην πούμε πόσο πρωτοφανές είναι διεθνής συνθήκη να απαιτεί ρητά αλλαγή Συντάγματος)».
Και πρόσθετε «Εν προκειμένω, προβλέπεται από το σχετικό Συνταγματικό Νόμο (ά. 1) ότι η θέση σε ισχύ των τροποποιήσεων είναι αυτόματη και λαμβάνει χώρα (χωρίς περαιτέρω ανάγκη για πράξη της γειτονικής χώρας) με τη θέση σε ισχύ της Συμφωνίας των Πρεσπών και την κύρωση (όχι τη θέση σε ισχύ) του Πρωτοκόλλου Ένταξης. Δηλαδή η θέση σε ισχύ των τροποποιήσεων αυτομάτως λαμβάνει χώρα. Δεν εξαρτάται από καμία περαιτέρω ενέργεια της γειτονικής μας χώρας.

Για να το πω αλλιώς: είναι στα χέρια της Ελλάδας, όχι της γείτονος. Αν θέλει αυτό ο κύριος καθηγητής να το ονομάσει αίρεση κατ’ αναλογία με το εθνικό δίκαιο, ας το κάνει—η χρήση όμως αυτού του όρου όταν απευθυνόμαστε σε μη νομικούς μπορεί να προκαλέσει σύγχυση. Η ουσία είναι ότι η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος της γείτονος έχει ολοκληρωθεί και είναι πλέον στα χέρια της Ελλάδας.

Αυτό καταρρίπτει και το συναφές επιχείρημα ότι δήθεν η διαδικασία αναθεώρησης δεν έχει ολοκληρωθεί όπως απαιτεί η Συνθήκη των Πρεσπών».

 

Facebook Comments