ΑρχικήΠαραπολιτικάΠοιοι βουλευτές της ΝΔ παραιτήθηκαν από την επιτροπή φιλίας με το Αζερμπαϊτζάν

Ποιοι βουλευτές της ΝΔ παραιτήθηκαν από την επιτροπή φιλίας με το Αζερμπαϊτζάν

Την παραίτηση του από μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής φιλίας Ελλάδας – Αζερμπαϊτζάν υπέβαλλαν, με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Βουλής, οι βουλευτές της ΝΔ Κωνσταντίνος Μπογδάνος και Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος είχε ενημερώσει για τις προθέσεις του και το κόμμα στις 30 Σεπτεμβίου, ενώ στην επιστολή του σημειώνει πώς τα πρόσφατα γεγονότα στον Καύκασο με τις επιθέσεις Αζέρων στους Αρμένιους καθιστούν μη επιθυμητή την συμμετοχή του στην αρμόδια επιτροπή.

Ειδικότερα, αναφέρει:

«Έχοντας εκφράσει την πρόθεσή μου να αποχωρήσω από την Ομάδα Φιλίας Ελλάδας-Αζερμπαϊτζάν ήδη από την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου στον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, δια της παρούσης σας ενημερώνω επισήμως για την επιθυμία μου, για λόγους συνειδήσεως, να παραιτηθώ από μέλος της εν λόγω Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας.

Τα τελευταία γεγονότα στον Καύκασο δυναμιτίζουν την αποστολή Ομάδας Φιλίας με ένα κράτος που κινείται επιθετικά έναντι τρίτων στην περιοχή μας, συμπαρασύροντας σε ακόμη μία επεκτατική και αναθεωρητική σύρραξη την ασταθή γείτονα, Τουρκία. Οι δε παραδοσιακά στενοί δεσμοί των Ελλήνων με το έθνος των Αρμενίων, που τώρα δέχεται επίθεση, καθιστούν την αμεροληψία αδύνατη.

Ως εκ των παραπάνω, προκρίνεται ως επιθυμητή η μη περαιτέρω συμμετοχή μου στην Ομάδα.

Κωνσταντίνος Μπογδάνος

Βουλευτής Α Αθήνας

Νέα Δημοκρατία».

Σύμφωνα με τον Μάξιμο Χαρακόπουλο η διαμαρτυρία του αφορά «την άρνηση του Αζερμπαϊτζάν, που υποστηρίζεται ενεργά από την Τουρκία, να παύσει τις αιματηρές επιθέσεις στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, παρά τις επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, τη συμμετοχή στις στρατιωτικές επιχειρήσεις ξένων μισθοφόρων τζιχαντιστών από τη Συρία και την Λιβύη, αλλά και την αρνητική αντιμετώπιση που επεφύλαξε ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν κ. Ιλχάμ Αλίγιεφ στον Έλληνα πρέσβη στο Μπακού κ. Νικόλαο Πιπερίγκο, κατά την επίδοση των διαπιστευτηρίων του».

Η απόφαση έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς στο παρελθόν ο κ. Χαρακόπουλος είχε διατελέσει Πρόεδρος της Επιτροπής κι όπως ο ίδιος υπενθυμίζει «ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Φιλίας Ελλάδος-Αζερμπαϊτζάν, κατά την περίοδο 2004-2007, εργάσθηκα για την προώθηση των σχέσεων των δύο χωρών και την εξάλειψη των οθωμανικών ανθελληνικών στερεοτύπων, που δυστυχώς αναβιώνουν στην αζερική κοινωνία και σε μερίδα του πολιτικού προσωπικού της χώρας μετά τη διάλυση της πρώην ΕΣΣΔ. Για τον λόγο αυτό είχαμε αναλάβει πρωτοβουλίες, όπως η διοργάνωση της πρώτης επίσημης επίσκεψης κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στο Μπακού στις 23–26 Ιανουαρίου 2007 όπου, μαζί με τους συναδέλφους κ.κ. Τσιάρα και Καρπούζα, είχαμε σειρά σημαντικών επαφών και συναντήσεων, μεταξύ άλλων, και με τον τότε πρόεδρο του κοινοβουλίου κ. Οκτάι Ασάντοφ».

Ακόμη, ο βουλευτής της ΝΔ υπογραμμίζει ότι «δυστυχώς, η εμμονή του Μπακού στη διεξαγωγή ενός ολοκληρωτικού πολέμου, με τη χρησιμοποίηση ακόμη και τζιχαντιστών στις τάξεις του στρατού του, με κύρια θύματα άμαχους πολίτες, συνιστά μια ακόμη ψηφίδα στην αναζωπύρωση των συγκρούσεων σε ολόκληρη την περιφέρεια της ανατολικής Μεσογείου και του Καυκάσου, που ως κύριο υποκινητή έχει την τουρκική ηγεσία και τα νεο-οθωμανικά της οράματα. Η λογική της επίλυσης των διαφορών μέσω της βίας και των όπλων, που προωθεί η Άγκυρα, πρέπει να βρει την καθολική καταδίκη από τη διεθνή κοινότητα. Σε αντίθετη περίπτωση οι συνέπειες θα είναι ολέθριες για το διεθνές σύστημα και, πρωτίστως, για τους λαούς της ευρύτερης περιοχής μας».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος καταλήγει σημειώνοντας ότι η ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν, όπως χωρίς περιστροφές επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της χώρας προς τον Έλληνα πρέσβη, είναι ταυτισμένη απολύτως με την τουρκική πολιτική. «Ως εκ τούτου, όσο υφίσταται αυτή η συνθήκη, η συμμετοχή μου στη συγκεκριμένη κοινοβουλευτική επιτροπή φιλίας στερείται τη σημασία της» τονίζει. 

Να σημειωθει ότι παραιτήσεις εχουν υποβάλλει και οι: Ζέτα Μακρή, Χρήστος Δερμετζόπουλος.

Από την επιτροπή φιλίας της βουλής μεταξύ Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν, μέχρι στιγμής έχουν παραιτηθεί 4 βουλευτές, από τους 24 που ήταν στο σύνολό τους. Όλοι τους οι παραιτηθέντες, είναι από τη Νέα Δημοκρατία.

Οι 20 που παραμένουν είναι οι εξής:

Πρόεδρος ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Αυλωνίτης

Γραμματέας ο βουλευτής Ηλείας του ΚΙΝΑΛ Κατρίνης Μιχαήλ

Μέλη:

Ο βουλευτής Ά Ανατ. Αττικής της Ν.Δ Γιώργος Βλάχος

Η βουλευτής Β3 Νότιου Τομέα της Ν.Δ Σοφία Βούλτεψη

Ο βουλευτής Εύβοιας της Ν.Δ Ζεμπίλης Αθανάσιος

Ο βουλευτής Λευκάδας της ΝΔ Καββαδάς Αθανάσιος

Η βουλευτής Λάρισας της Ν.Δ Στέλλα Μπίζου

Ο βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ Ανδρέας Νικολακόπουλος

Η βουλευτής Καρδίτσας της Ν.Δ Ασημίνα Σκόνδρα

Ο βουλευτής Πέλλης της Ν.Δ Διονύσιος Σταμενίτης

Ο βουλευτής Άρτας της Ν.Δ Γεώργιος Στύλιος

Ο βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλειος Κόκκαλης

Η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του Μέρα25 Κων/να Αδάμου

Η βουλευτής Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ Θεοπίστη Πέρκα

Ο βουλευτής Ροδόπης του ΚΙΝΑΛ Ιλχάν Αχμέτ

Ο βουλευτής Αιτωλ/νανίας του ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

Ο βουλευτής Βοιωτίας του ΚΙΝΑΛ Γεώργιος Μουλκιώτης

Ο βουλευτής Ξάνθης του ΚΙΝΑΛ Μπουχράν Μπαράν

Ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρόπουλος