Το πικρόχολο σχόλιο Τσίπρα για την Αστυπάλαια

12 mins read

Για “επικοινωνιακή φιέστα σε κάποια νησιά” έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας σε ειδική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για την κλιματική αλλαγή και την προστασία του περιβάλλοντος, αφήνοντας αιχμές για το “πείραμα” της Αστυπάλαιας.

 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσιάζοντας τις βασικές προτάσεις του κόμματος του σχετικά με ένα νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, τόνισε πως χρειάζεται “ Ένα ειδικό πρόγραμμα ηλεκτροκίνησης για επαγγελματικούς στόλους σε συνδυασμό με πρόγραμμα απόσυρσης και όχι επικοινωνιακές φιέστες, όπως η χθεσινή, σε κάποια νησιά που αφορούν τρία αυτοκίνητα και 5 φορτιστές”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν ανέφερε συγκεκριμένα την Αστυπάλαια, ωστόσο είναι προφανές ότι αναφερόταν στην υλοποίηση του έργου Astypalea Smart & Sustainable Island. 

Οι άλλες βασικές προτάσεις τις οποίες παρουσίασε ο κ. Τσίπρας: 

• Τα Έξυπνα δίκτυα με διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ.

• Το Πρόγραμμα πράσινης μετάβασης για τον ενεργοβόρο τομέα της βιομηχανίας (τσιμέντα, αλουμίνιο, σιδηροβιομηχανία, νικέλιο κ.ο.κ.) .

• Τη Στήριξη πρωτοβουλιών για καινοτόμες μορφές ΑΠΕ όπως η βιομάζα, το βιοαέριο, η γεωθερμία, το πράσινο υδρογόνο και τα θαλάσσια αιολικά πάρκα. • Ένα ισχυρό πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας στην κατοικία, τα δημόσια κτίρια και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

• Η ρήτρα το 50% των αδειών ΑΠΕ να κατανέμεται δεσμευτικά σε ενεργειακές κοινότητες, νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγρότες, με κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία και με προνομιακές ρυθμίσεις παρέμβασης στα δίκτυα και στις συνδέσεις.

•Ένα ισχυρό πρόγραμμα εξηλεκτρισμού των μεταφορών με έμφαση στα μέσα σταθερής τροχιάς.

• Η Ενεργειακή Αναβάθμιση της ναυτιλίας, με ενίσχυση της πράσινης πρόωσης και της υποχρεωτικής ηλεκτροδότησης των πλοίων στα λιμάνια.

Facebook Comments