ΑρχικήΠαραπολιτικάΤο κομφούζιο με τις κάλπες στις 26 Μαΐου και το «πριμ» στην...

Το κομφούζιο με τις κάλπες στις 26 Μαΐου και το «πριμ» στην αποχή

Έχουμε φτάσει στο τέλος Μαρτίου, ακριβώς δύο μήνες πριν τις ευρωεκλογές και τον πρώτο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών και ακόμα βασικές λεπτομέρειες αναφορικά με τη διενέργεια της εκλογικής διαδικασίας δεν έχουν αποκρυσταλλωθεί, ενώ σε αρκετά επιτελεία υπάρχουν πολύ έντονες ανησυχίες για μεθοδεύσεις της κυβέρνησης.

 

Για παράδειγμα: με τα σημερινά δεδομένα, στις 26 Μαϊου, θα κληθούν οι ψηφοφόροι να βάλουν σταυρό για τις ευρωεκλογές, για τα δημοτικά και τα περιφερειακά συμβούλια, αλλά και για τα τοπικά συμβούλια που καθιερώνονται με τον «Κλεισθένη» (με εξαίρεση περίπου το 1/5 των δήμων). Το 2014 δεν είχε γίνει έτσι η διαδικασία: ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών είχε λάβει χώρα στις 19 Μαϊου και είχε αποσυμφορηθεί την επόμενη Κυριακήο όγκος των σταυρών που έπρεπε να καταμετρηθούν. 

 

Υπάρχει, όμως, και μια ακόμα παράμετρος: με απόφαση της κυβέρνησης, ενώ οι πολίτες θα πρέπει να ψηφίσουν σε τέσσερις κάλπες, δεν θα ψηφίζουν στο ίδιο εκλογικό τμήμα. Αντίθετα, θα ψηφίζουν σε άλλο εκλογικό τμήμα για τις ευρωεκλογές και σε άλλο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Όπως κατήγγειλε, λοιπόν, σήμερα στο ΘΕΜΑ 104,6 ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης, όλη η διαδικασία, τόσο της σταυροδοσίας όσο και της αλλαγής εκλογικού τμήματος μπορεί να διαρκέσει έως και 25 λεπτά.

 

Αυτές οι σύνθετες και χρονοβόρες διαδικασίες γεννούν έναν προβληματισμό στα κόμματα της αντιπολίτευσης: μήπως η κυβέρνηση σκοπίμως βάζει όλες τις κάλπες μαζί, προκειμένου να ενισχύσει την αποχή και να κάνει μια απέλπιδα προσπάθεια να κλείσει την ψαλίδα από τη ΝΔ ακόμα και με αυτό τον αντισυμβατικό τρόπο. 

 

Το αίτημα, συνεπώς, των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι σαφές: να συγκληθεί η Διακομματική Επιτροπή στο υπουργείο Εσωτερικών για να τεθούν όλα τα παραπάνω επί τάπητος, πριν βιώσουμε μια εκλογική διαδικασία-φιάσκο, με πολίτες να αποθαρρύνονται να πάνε στην κάλπη, λόγω της συνθετότητας του πράγματος. Διότι, δεν είναι μόνο οι νεότεροι ψηφοφόροι. Για παράδειγμα, μεγαλύτερη εκλογική συνέπεια έχουν οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που θα πρέπει να βάλουν δεκάδες σταυρούς στην ίδια διαδικασία.