ΑρχικήΠολιτική«Αδειάζει» Θεοχάρη ο Κόνσολας για τις ζώνες επικινδυνότητας στα νησιά

«Αδειάζει» Θεοχάρη ο Κόνσολας για τις ζώνες επικινδυνότητας στα νησιά

Ο  υφυπουργός Τουρισμού, Μάνος Κόνσολας, με τις σημερινές του δηλώσεις έχει προκαλέσει σύγχυση σχετικά με τις ζώνες επικινδυνότητας των νησιών για τον τουρισμό.

Kαθώς αποτελούν και άδειασμα του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη,  που είχε προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο κ. Κόνσολας,  μιλώντας στον Alpha, είχε χαρακτηρίσει παραλογισμό την κατάταξη των νησιών σε ζώνες επικινδυνότητας για τον κορωνοϊό και σήμερα επανέλαβε τις δηλώσεις αυτές προκαλώντας τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο υφυπουργός Τουρισμού, μιλώντας εκ νέου σήμερα στην τηλεόραση του Alpha, κινήθηκε στο ίδιο πνεύμα και για τις ανακοινώσεις του προϊστάμενού του στο υπουργείο Τουρισμού είπε πως «δεν συμφωνούμε κατ’ ανάγκη σε όλα μέσα σε ένα υπουργείο».

Θέμα παραίτησης

Παράλληλα, δήλωσε ότι «αν κάποιος στο υπουργείο Τουρισμού είναι γιατρός και κατατάσσει τα νησιά, τότε είμαι σε λάθος υπουργείο» ενώ πρόσθεσε «αν ο κ. Θεοχάρης δημοσιοποίησε ένα ζήτημα που ήταν σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και δημιούργησε προβλήματα, πρέπει να ρωτήσετε τον κ. Θεοχάρη».

Ερωτηθείς για το αν πρέπει να παραιτηθεί ο κ. Θεοχάρης, είπε: «Δεν μπορώ να υποκαταστήσω τον πρωθυπουργό, ο οποίος δεν χρειάζεται υποδείξεις».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας χθες και αυτός στον Alpha, ανέφερε ότι «δεν διαχωρίζουμε τα νησιά σε λιγότερο ή περισσότερο «επικίνδυνα».

«Το υπουργείο Υγείας έχει ένα ενιαίο σύστημα διαχείρισης και πρωτοκόλλων για όλα τα νησιά μας. Όπως αντιμετωπίσαμε την κατάσταση τον χειμώνα και την άνοιξη, έτσι θα κάνουμε και το καλοκαίρι (…) Φυσικά και δεν υπάρχουν ζώνες επικίνδυνες, λιγότερο και περισσότερες» τόνισε ο κ. Κικίλιας.

Οι τρεις ζώνες

Υπενθυμίζεται πάντως ότι στο σχέδιο που παρουσίασε ο Χάρης Θεοχάρης περιγράφεται αναλυτικά το σχέδιο διαχωρισμού βάσει επικινδυνότητας της χώρας και συγκεκριμένα αναφέρεται:

«Χαμηλής επικινδυνότητας» η ηπειρωτική Ελλάδα, η Κρήτη και όσα νησιά απέχουν από την Αθήνα μέχρι δύο ώρες, είτε με πλοίο είτε μέσω πρόσβασης με αυτοκίνητο (π.χ. Εύβοια, νησιά Αργοσαρωνικού).

«Μεσαίας επικινδυνότητας» είναι οι προορισμοί Σαντορίνη, Κάλυμνος, Νάξος, Πάρος, Κως, Ρόδος και Σύρος.

«Υψηλής επικινδυνότητας» είναι όλοι οι υπόλοιποι νησιωτικοί προορισμοί είτε του Αιγαίου είτε του Ιονίου. Να σημειωθεί ότι στους υψηλής επικινδυνότητας προορισμούς περιλαμβάνεται και η Μύκονος.

Η αξιολόγηση των νησιών ήταν για τις ανάγκες και όχι την επικινδυνότητα

Ο υπουργός Τουρισμούς,  μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1, τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας φόβος για τα νησιά, αφού «ενισχύεται το σύστημα υγείας εκεί που έχουμε τουρίστες», ενώ συμπλήρωσε πως όπως «έκλεισαν» τα νησιά με τις συμβουλές των γιατρών, έτσι και θα ανοίξουν.

‘Έκανε σαφές ότι η αξιολόγηση των νησιών «ήταν για τις ανάγκες και όχι για την επικινδυνότητα του καθενός» και πως σκοπός είναι η ενίσχυσή των πιο αδύναμων με τεστ, νοσοκομειακό προσωπικό και πρωτόκολλο γρήγορης μεταφοράς τυχόν περιστατικού.