Αγαπηδάκη: «Το relocation για εμάς δεν τελειώνει όταν μπουν στο αεροπλάνο τα παιδιά»

38 mins read

Η Ειδική Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων μίλησε για το relocation αλλά και τα παιδιά που θα παραμείνουν στην χώρα μας στο Briefing του Γιώργου Πιέρρου στο Action 24.

Όπως είπε η Ειρήνη Αγαπηδάκη, μία πολύ σημαντική πτυχή σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης είναι ότι δεν περιλαμβάνονται μόνο ασυνόδευτοι ανήλικοι αλλά και παιδιά που έχουν την τύχη να έχουν τους γονείς τους, την οικογένειά τους, αλλά την ατυχία να υποφέρουν από κάποιο πάρα πολύ σοβαρό νόσημα. Την Παρασκευή μάλιστα αναχωρεί το πρώτο γκρουπ αυτών των παιδιών, σύνολο 243 παιδιών μαζί με τις οικογένειές τους και θα εγκατασταθούν στη Γερμανία.

Σε ερώτηση του Γιώργου Πιέρρου για το τι είναι το relocation και αν το κάναμε διαρκώς απάντησε πως όχι και αποτελεί μία διαπραγματευτική επιτυχία της χώρας μας: «Είναι μία έμπρακτη απόδειξη αλληλεγγύης από τα κράτη-μέλη και από την Κομισιόν που το χρηματοδοτεί». Διευκρίνισε ότι στο παρελθόν είχε υλοποιηθεί ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα μετεγκατάστασης μετά την κρίση του ’15 στο μεταναστευτικό, το οποίο όμως ήταν υποχρεωτικό: «Αυτό σημαίνει ότι τα κράτη-μέλη ήταν αναγκασμένα κατά κάποιο τρόπο να μοιραστούν το βάρος της προσφυγικής κρίσης ενώ τώρα δεν συμβαίνει αυτό». «Το πρόγραμμα είναι εθελοντικό και έχει υψηλή συμμετοχή», συμπλήρωσε. Εκτός από αυτό το μεγάλο πρόγραμμα υπάρχει και ένα πρόγραμμα μικρής εμβέλειας, το πρόγραμμα Νταμπς, που αφορούσε 136 ασυνόδευτους ανήλικους», ανέφερε η κ. Αγαπηδάκη.

«Εδώ μιλάμε για ένα πολύ μεγαλύτερο αριθμό εθελοντικού προγράμματος και είναι πάρα πολύ σημαντικό το ότι στα κριτήρια με βάση τα οποία επιλέγονται αυτά τα παιδιά και δικαιούνται να μετεγκατασταθούν στα κράτη-μέλη δεν υπάρχει ως προαπαιτούμενο το ζήτημα του να έχουν προσφυγικό προφίλ», τόνισε και υπογράμμισε ότι αυτό είναι κάτι που επίσης δεν συνηθίζεται, συμβαίνει για πρώτη φορά και έπειτα από διαπραγμάτευση μηνών μεταξύ της χώρα μας των κρατών-μελών και της Κομισιόν. Υπογράμμισε ότι επιλέξιμα για αυτό το πρόγραμμα είναι όλα τα παιδιά που είναι στη χώρα μας. Ωστόσο, προτεραιότητα έχουν για λόγους που σχετίζονται με τις άσχημες συνθήκες που διαβιούν αυτά που βρίσκονται στα νησιά, στο φυλάκιο, αυτά που είναι άστεγα.

Προσέθεσε ότι έχει καταγραφεί ένας μεγάλος αριθμός εδώ και πάρα πολύ καιρό χωρίς όμως να έχει γίνει κάποια ενέργεια ταυτοποίησης αυτών των παιδιών και αυτό γίνεται τώρα. Δηλαδή, γίνεται ταυτοποίηση αυτών των παιδιών. «Κοιτάμε να δούμε πόσα από αυτά τα παιδιά βρίσκονται πράγματι στην Ελλάδα και πόσα μπορούν να μπουν πράγματι στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης και όσα δεν δικαιούνται γιατί πιθανόν έχουν ξεπεράσει την ηλικία των 18 ετών να μπορέσουν να προωθηθούν σε αντίστοιχα προγράμματα υποστήριξης και τα παιδιά που βρίσκονται σε προστατευτική στήριξη, είναι τα παιδιά αυτά για τα οποία έχει γίνει πολύς λόγος και διεθνώς και είναι ένας άμεσος τρόπος να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης τους», εξήγησε.

Σχετικά με το πως βλέπει η Κομισιόν τους χειρισμούς της χώρας μας ως προς τα ασυνόδευτα στοιχεία η κ. Αγαπηδάκη απάντησε ότι «η αλήθεια είναι ότι η έξωθεν μαρτυρία από την Κομισιόν είναι πάρα πολύ καλή για τη χώρα μας για τη χώρα μας, έχουν γίνει πάρα πολύ σημαντικές βελτιώσεις για τις οποίες πάλευε πολλά χρόνια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να γίνουν στη χώρα μας. Θα έλεγα ότι έχουμε ανακτήσει την “ιδιοκτησία”, αν θέλετε, σε αυτό το κομμάτι των ασυνόδευτων ανηλίκων και σε σχέση με τα προγράμματα και τη στρατηγική που ακολουθούμε εντός της χώρας όσο και με το πρόγραμμα της μετεγκατάστασης».

Η Ειδική Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων τόνισε ότι το πρόγραμμα μετεγκατάστασης δε σταματά στο αεροδρόμιο, εν αντιθέσει, εκείνη τη στιγμή αρχίζει. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την κ. Αγαπηδάκη, προτείνονται από την Ελλάδα και στρατηγικές στην Κομισιόν μετά το πέρας της μετεγκατάστασής τους, δηλαδή για την ένταξη των παιδιών σε ξένες χώρες, ένα ολοκληρωμένο relocation. «Αυτός είναι ο τρόπος να κάνουμε πράγματι ευρωπαϊκή διαχείριση αυτό το ζήτημα στενή συνεργασία με τις άλλες χώρες», δήλωσε.

Σύμφωνα με την κ. Αγαπηδάκη, μέχρι τώρα έχουν φύγει 124 παιδιά, περί τα τέλη του μήνα θα έχουν φύγει μαζί με τις οικογένειές περίπου 511 άνθρωποι, παιδιά και οικογένειες. Έχουμε 1.600 ασυνόδευτα ανήλικα. Επιπλέον σε αυτό τον υψηλό πληθυσμό που θα πάει προς Γερμανία, τα 243 παιδιά με τις οικογένειές τους, έχουμε 400 ακόμα άτομα, οικογένειες ευάλωτες που θα μετεγκατασταθούν στη Γαλλία και η λίστα συνεχίζεται. «Έχουμε συνεχώς νέα αιτήματα από χώρες για να μετεγκαταστήσουν πληθυσμό από την Ελλάδα», ανέφερε. «Το κράτος συντονίζει όλες αυτές τις ενέργειες και παράγει πολύ μεγάλο κομμάτι αυτού που απαιτείται για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχουμε 4.500 ασυνόδευτους ανηλίκους και ο στόχος για τη μετεγκατάσταση είναι οι 1.600 ασυνόδευτοι ανήλικοι. «Για τα υπόλοιπα που θα μείνουν εδώ προχωράμε σε μία ολοκληρωμένη στρατηγική ένταξης, η οποία διαφέρει πάρα πολύ από το μοντέλο που ακολουθήσαμε στο παρελθόν». Η κ. Αγαπηδάκη μίλησε και για τον κεντρικό ρόλο που θα έχουν οι δήμοι στην στρατηγική ένταξης αυτών των παιδιών ενώ τα σχέδια θα διαφοροποιούνται ανά κατηγορία παιδιών γιατί, όπως είπε, πρέπει να έχουμε πιο εξατομικευμένο το κομμάτι της ένταξης δεν μπορούμε να έχουμε ένα μοντέλο ανεξάρτητα για όλα τα παιδιά.

«Η μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών που βρίσκονται στη χώρα μας είναι ηλικίας 15 ετών και πάνω. Αυτό σημαίνει ότι μιλάμε για εφήβους οι οποίοι χρειάζονται επαγγελματική εκπαίδευση προκειμένου να ενταχθούν στην αγορά εργασίας και όπως είπα είναι ένα μοντέλο που να μπορεί να απαντάει και στα προβλήματα σε σχέση με τους παραγωγικούς τομείς, την ανταγωνιστικότητα που έχουμε σε τοπικό επίπεδο στην Ελλάδα», συμπλήρωσε.

Facebook Comments