'Ακαρπη η συνάντηση Τσακαλώτου-ΑΔΕΔΥ

10 mins read

Με άδεια χέρια αποχώρησε το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ από το γραφείο του Υπουργού Οικονομικών μετά τη συνάντησή τους. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απέφυγε να δεσμευθεί για επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στους δημοσίους υπαλλήλους.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της ΑΔΕΔΥ, Γιάννη Πάιδα, «η συνάντηση απέβη άκαρπη», αφού ο κ. Τσακαλώτος απέφυγε να δώσει «πολιτική λύση» στο ζήτημα και παρέπεμψε στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, όταν αυτή δημοσιευθεί.

Όπως δήλωσε ο κ. Πάιδας, «ο κ. Τσακαλώτος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο καταβολής εφάπαξ, σε όλους, των αναδρομικών, τα οποία τυχόν θα επιδικάζει το ΣτΕ» Ωστόσο, αν το ΣτΕ κρίνει ότι πρέπει να επανέλθουν τα δώρα σε όλους τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι τότε θα απαιτηθούν «δομικές αλλαγές» στο σύστημα μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ, η φράση αυτή ερμηνεύεται ως «ισοδύναμες» περικοπές στους μισθούς τους προκειμένου να μην τεθούν σε κίνδυνο οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Επιπλέον ως προς τα βαρέα και ανθυγιεινά, η κυβέρνηση έδωσε εξάμηνη παράταση στις αλλαγές. Από τη συνάντηση όμως με την ΑΔΕΔΥ, προκύπτει δέσμευση του κ. Τσακαλώτου ότι δεν θα ισχύσουν οι μειώσεις έως 30% στο κονδύλι του προϋπολογισμού, ούτε θα μειωθούν κονδύλια και δικαιούχοι εάν δεν πρέπει.

Τέλος, τα αναδρομικά εκτιμάται πως θα ανέλθουν σε 2,4 δισ. έως 3,2 δισ. ευρώ, ανάλογα με τα χρόνια για τα οποία θα αποφασιστεί ότι πρέπει να επιστρέψει το Δημόσιο στους δικαιούχους.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα