Αλ. Χαρίτσης για ύφεση: «Η κυβερνητική πολιτική κινείται σε λάθος κατεύθυνση»

16 mins read

«Τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας είναι πολύ αρνητικά για την ελληνική οικονομία», δήλωσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στον ρ/σ «Real Fm».
Σχετικά με τις προβλέψεις της Εθνικής Τράπεζας, έκανε λόγο για «απώλεια τζίρου 50 δισ. ευρώ για τις ελληνικές επιχειρήσεις» μέσα στο 2020 και σε αυτά της ΕΛΣΤΑΤ μίλησε για «μείωση τζίρου 94,3% στις επιχειρήσεις καταλυμάτων και 59% στην εστίαση στο 2ο τρίμηνο».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι «έχουμε έχει ήδη εισέλθει σε μια περίοδο βαθιάς ύφεσης της οποίας δεν γνωρίζουμε τη διάρκεια, και που ήδη έφτασε το δυσθεώρητο 15,2% για το δεύτερο τρίμηνο», τονίζοντας την ανάγκη «να ληφθούν άμεσα μέτρα αντι-υφεσιακού και αναπτυξιακού χαρακτήρα για να ανακάμψει το γρηγορότερο η οικονομία». Υποστήριξε ότι «η κυβερνητική πολιτική κινείται σε λάθος κατεύθυνση εδώ και καιρό». Ακόμη, πρόσθεσε ότι «η ελληνική οικονομία είχε μπει σε ύφεση ήδη προ κορωνοϊού» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αντί να προχωρήσει σε μια γενναία εμπροσθοβαρή ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας, όπως ζητήσαμε στον ΣΥΡΙΖΑ εξαρχής, στήριξε την αναστολή της εργασίας και τη μετάθεση των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων για λίγους μήνες». Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας» το ζήτημα του «ιδιωτικού χρέους των 240 δισ. ευρώ», σημειώνοντας ότι επί ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίστηκε μερικώς με εργαλεία όπως η ρύθμιση για τις 120 δόσεις και το κούρεμα των ασφαλιστικών εισφορών. Στη συνέχεια, είπε ότι πλέον πρέπει να εξεταστεί «πού μπορεί να προχωρήσει στοχευμένα το κούρεμα αυτού του χρέους».
Ο κ. Χαρίτσης θεωρεί εξίσου κρίσιμο και το ζήτημα της ρευστότητας, κάνοντας λόγο για «κρατική στήριξη στην οικονομία» ως προϋπόθεση για να «ανταπεξέλθει σε αυτή αλλά και σε μελλοντικές κρίσεις».Κρίνει αναγκαία τη «δημόσια παρουσία και στις συστημικές τράπεζες, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό». «Ακόμη και αυτά τα λίγα που έχει κάνει η κυβέρνηση, τα υλοποιεί μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας που ιδρύθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ», σχολίασε.
Χαρακτήρισε «αντικρουόμενες» τις δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης όσον αφορά στο αν η ελληνική οικονομία αντέχει ή όχι ένα δεύτερο lockdown, λέγοντας ότι είναι «ενδεικτικές της παντελούς έλλειψης στρατηγικής της κυβέρνησης, επιζήμιες για το οικονομικό κλίμα και για το επενδυτικό περιβάλλον».

Facebook Comments