ΑρχικήΠολιτικήΑνδρουλάκης: «Το 1,1 δισ. για την ακρίβεια είναι κερδοσκοπία του κράτους εις...

Ανδρουλάκης: «Το 1,1 δισ. για την ακρίβεια είναι κερδοσκοπία του κράτους εις βάρος του λαού – Ξεράθηκε το λεφτόδεντρο;»

«Παίρνουμε μέτρα καθυστερημένα και η ΝΔ δεν έχει κάνει τίποτα τόσους μήνες και έρχεται σήμερα πήρε μέτρα 1,1 δις» δήλωσε o πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» για τα μέτρα της κυβέρνησης κατά της ακρίβειας.

Όπως εξήγησε ο ίδιος η  ενεργειακή κρίση προυπήρχε του πολέμου και ο πόλεμος επιδεινώνει τα προβλήματα

Τόνισε δε «σε σχέση με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη έχουν πάρει τα λιγότερα, είναι μέτρα που δεν μπορούν να βοηθήσουν πραγματικά τους αδύναμους και τα ελληνικά νοικοκυριά».

«Είχε λεφτόδεντρο ο πρωθυπουργός πριν ένα χρόνο με την πανδημία που επαίρετο ότι έκανε δημοσιονομική επέκταση 43 δις την τέταρτη παγκοσμίως και μετά από ένα χρόνο χάθηκε;», διερωτήθηκε ο κ. Ανδρουλάκης προσθέτοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης τι κάνει; Κατά το δοκούν τη μια ξεραίνεται το λεφτόδεντρο, την άλλη ξανά…»

Αναφερόμενος στο πακέτο στήριξης ύψους 1,1 δις ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο για κερδοσκοπία του κράτους εις βάρος ελληνικού λαού λόγω του πληθωρισμού. «Δεν έχει σχέση με την επενδυτική βαθμίδα» πρόσθεσε.





«Αν υπολογίσετε τα έσοδα από το ΦΠΑ και τους υπόλοιπου φόρους που αυξήθηκαν λόγω του πληθωρισμού, είναι πάνω από ένα δις μόνο για το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου».

Επανέλαβε ότι τα μέτρα χρειάζονται αλλά είναι λίγα συγκριτικά με τα υπόλοιπα με ευρωπαϊκά κράτη. Πρόσθεσε ακόμη ότι πρέπει να έρθουν μέτρα, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ αλλά όχι όπως τον μειώνει ο κ. Μητσοτάκης γιατί όπως διευκρίνισε δεν τον μειώνει προοδευτικά

Για το αν ψηφίσει το κόμμα του τα νέα μέτρα στη Βουλή απάντησε ότι «θα στηρίξουμε οποιαδήποτε μέτρα δίνουν εάν περιθώριο οι πιο αδύναμοι να έχουν μια κάλυψη»

Αναφέρθηκε και στις προτάσεις του ΚΙΝΑΛ οι οποίες περιλαμβάνουν πλαφόν στην ρήτρα αναπροσαρμογής, φορολόγηση υπερκερδών ηλεκτροπαραγωγών, μείωση ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, μείωση ΕΦΚ στα καύσιμα, αύξηση κατώτατου μισθού και ένα νέο ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους.




Σχολιάζοντας στη συνέχεια τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε ότι με την Τουρκία δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι ουσιαστικό αν δεν υπάρξει ενιαία εθνική και ευρωπαϊκή στρατηγική.

Σύμφωνα με τον ίδιο υπήρξε θετικό βήμα όσον αφορά στην αποκλιμάκωση της έντασης αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε.




Όπως εξήγησε ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται την κρίση στην Ουκρανία και κάνει στροφή στη Δύση για να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της, το οποίο όπως είπε είναι καλό για εμάς «αρκεί να αποκτήσει περιεχόμενο».

Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εκμεταλλευτεί το χρόνο για να βρεθεί μια ολική λύση για το Κυπριακό και τα θέματα μας.

«Ο κ. Ερντογάν θα πρέπει να καταλάβει ότι αν ποτέ διανοηθεί να δημιουργήσει ζήτημα καταπάτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων χώρας της ΕΕ θα έχει ανάλογη αντιμετώπιση, όπως η Ρωσία» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, καταδίκασε τη ρωσική εισβολή και χαρακτήρισε τον Βλαντίμιρ Πούτιν ως αυταρχικό ηγέτη. «Η Ευρώπη κακώς μιλάει με τέτοιους ηγέτες όπως ο Πούτιν και ο Ερντογάν. Έχουν άλλα ηθικά πλαίσια»

Και προειδοποίησε ότι ο Πούτιν άνοιξε μια “πληγή” που θα αργήσει να κλείσει.



Ερωτηθείς για τα εσωκομματικά, ο κ. Ανδρουλάκης είπε: «Έχουμε αυτή την Κυριακή Κεντρική Επιτροπή και θα κάνουμε τον απολογισμό μας» είπε για τις πρώτες 100 ημέρες στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Συνεχίζουμε με ενότητα, την πολιτική μας αυτονομία και με την ανανέωση. Υπάρχει προσπάθεια να βγάλουμε νέα στελέχη, αξιόπιστα με γνώση. Για να καταλάβει ο κόσμος ότι το πρόγραμμά μας μπορεί να πραγματοποιηθεί. Μπορούμε ξανά να γίνουμε κυβερνητική δύναμη. Ξεκινάμε την αυτοοργάνωσή μας» επισήμανε.

Για την ανανέωση στα ψηφοδέλτια σημείωσε με νόημα πως «είναι χρήσιμη η εμπειρία αλλά πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά».

«Θέλουμε να έχουμε ισχυρή εντολή από τον ελληνικό λαό ώστε να μπορούμε από την πρώτη εβδομάδα της αναλογικής, να βάλουμε τους δικούς μας όρους. Θα σεβαστούμε τη λαϊκή ετυμηγορία. Ο πρωθυπουργός είπε από το βήμα της Βουλής δεν κοιτάει τις πρώτες εκλογές, αλλά μόνο τις δεύτερες. Εγώ σέβομαι τις εκλογές και θα δώσω μεγάλη μάχη η Παράταξή μας να έχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό και να είναι κυβερνητική δύναμη με σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τα χρέη του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι θα ρυθμιστούν όλα μέχρι το συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί όπως είπε τον Μάιο, «ακόμη και τα αρύθμιστα».

«Δεν έχω την ακριβή εικόνα, ξέρω πάνω κάτω» πόσα είναι, συνέχισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση και προσθέτοντας με έμφαση πως «θα πιεστούμε αλλά το θεωρώ σημαντικό. Δεν θέλω να μπαίνει αυτό το ζήτημα στον δημόσιο διάλογο», κατέληξε.