Ενεργειακή κρίση: Οι εναλλακτικές λύσεις της Ελλάδας σε φυσικό αέριο

20 mins read

Συνέπειες και στην χώρα μας θα επιφέρει μια ενδεχόμενη ρωσική εισβολή. Η Ελλάδα, προσδοκά σε μια ειρηνική διευθέτηση στο θέμα της Ουκρανίας, καθώς ανεξάρτητου έκτασης, θα εκτοξεύσει τις τιμές στην ενέργεια, προκαλώντας ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι οι τιμές αναφοράς του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου σημείωσαν άλμα έως και 14% στα 88 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στο υψηλότερο επίπεδο για το πιο ενεργό συμβόλαιο από τις 31 Ιανουαρίου, ενώ η τιμή του Μπρεντ χθες ενισχύθηκε 1,99% στα  96,32 δολάρια το βαρέλι και υπάρχουν εκτιμήσεις ακόμα και για 120 δολάρια το βαρέλι αν ξεσπάσει ο πόλες.

Οι τιμές στην ενέργεια και οι συνεπακόλουθες πληθωριστικές πιέσεις ροκανίζουν ήδη τα εισοδήματα των πολιτών, αλλά τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι πεπερασμένα. Ειδικά, από την στιγμή που η οικονομία αντιμετωπίζει ακόμα τις επιπτώσεις της πανδημίας. Δυνατότητα για γενικευμένες παρεμβάσεις δεν υπάρχουν, γιατί όπως ξεκαθάρισε o Κυριάκος Μητσοτάκης, «κανένα μέτρο (δε θα λαμβάνεται) χωρίς μέτρημα και δεν θα υπάρχουν οριζόντια μέτρα».

Πυρετός συσκέψεων στην κυβέρνηση

Στο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι οι πιέσεις θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα και για αυτό σχεδιάζονται στοχευμένες παρεμβάσεις για τους πιο ευάλωτους εντός του Μαρτίου.  Η χθεσινή ευρεία σύσκεψη υπό τον κ. Μητσοτάκη για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας επιβλήθηκε με βάση τα σενάρια για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία την Τετάρτη και τα όσα θα επακολουθήσουν για την χώρα μας.

Παρών ήταν ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Θάνος Ντόκος, αλλά και οι επικεφαλής των ενεργειακών οργανισμών της χώρας: ο πρόεδρος της ΡΑΕ Θάνος Δαγούμας που έκανε και την αναλυτική παρουσίαση των σεναρίων, ο πρόεδρος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, ο CEO της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς, αλλά και ο εξειδικευμένος σε θέματα ενέργειας καθηγητης του ΕΜΠ και παλιός πρόεδρος της ΡΑΕ επί κυβέρνησης Σημίτη Παντελής Κάπρος.

Οι εναλλακτικές λύσεις 

Σε ό,τι αφορά στη δυνατότητα της χώρας να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της, κυβερνητικοί κύκλοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί.

Η Ελλάδα προμηθεύεται από την Ρωσία το 35 έως 40% του φυσικού αερίου που χρειάζεται μέσω του αγωγού Turkstream. Αναλυτές θεωρούν ότι ακόμα και σε ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα κλείσει την στρόφιγγα του συγκεκριμένου αγωγού που περνάει από την Ρωσία κατευθείαν στην Τουρκία.

Ωστόσο, για να καλυφθεί κάθε ενδεχόμενο στη σύσκεψη που έγινε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάστηκαν όλα τα προληπτικά μέτρα που μπορούν να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας για παν ενδεχόμενο.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε η Ρεβυθούσα να βρίσκεται διαρκώς στη μέγιστη χωρητικότητα αερίου, να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει διαρκής τροφοδοσία με LNG από την Αλγερία, που αποτελεί βασικό προμηθευτή της Ελλάδας, ενώ εξετάζονται και νέες γραμμές εφοδιασμού όπως η Αίγυπτος.

Επίσης, δύο μονάδες αερίου της ΔΕΗ μπορούν να λειτουργήσουν με ντίζελ και το σύστημα μπορούν να στηρίξουν τα υδροηλεκτρικά, ενώ αναμένεται να «επιστρατευτούν» οι μονάδες που λειτουργούν με λιγνίτη.

 

Facebook Comments

Τελευταία Νέα