ΑρχικήΠολιτικήΑπογευματινά χειρουργεία: Τι προβλέπεται για ωράρια και αμοιβές γιατρών- Δηλώσεις Γεωργιάδη, Θεμιστοκλέους

Απογευματινά χειρουργεία: Τι προβλέπεται για ωράρια και αμοιβές γιατρών- Δηλώσεις Γεωργιάδη, Θεμιστοκλέους

Υπεγράφη η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων  Υγείας και Εθνικής Οικονομίας για τις χειρουργικές επεμβάσεις που διενεργούνται πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργίας των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ.

O Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Αθανάσιος Πετραλιάς, υπέγραψαν Κοινή Υπουργική Απόφαση για Χειρουργικές επεμβάσεις και άλλες επεμβατικές πράξεις που διενεργούνται πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργίας των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

O Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε:
«Με σχέδιο και όραμα για την υγειονομική μετάβαση στην Υγεία του αύριο, εισάγουμε το θεσμό των απογευματινών χειρουργείων με στόχο, από τη μία να μειώσουμε τις λίστες αναμονής των ασθενών που περιμένουν να χειρουργηθούν και από την άλλη να αυξήσουμε τα εισοδήματα των γιατρών και νοσηλευτών που εργάζονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Στο εξής, χιλιάδες ασθενείς που περιμένουν από μήνες έως χρόνια να χειρουργηθούν, θα μπορούν να βρουν διέξοδο στα απογευματινά χειρουργεία με κόστος πολύ χαμηλότερο από μια ιδιωτική κλινική. Πιστεύω πολύ σε αυτό το μέτρο και θεωρώ ότι θα «αγκαλιαστεί» αμέσως και από το προσωπικό των νοσοκομείων και από τους ασθενείς. Συνεχίζουμε σταθερά στις μεταρρυθμίσεις για ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας αντάξιο των προσδοκιών των Ελλήνων πολιτών».

O Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, δήλωσε:
«Τα απογευματινά χειρουργεία, σύστημα που εφαρμόζεται με επιτυχία σε όλα τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας, έχουν ως στόχο να συμβάλλουν στη μείωση του χρόνου αναμονής και να ενισχύσουν τις αμοιβές του προσωπικού του ΕΣΥ. Με διαφάνεια και έλεγχο, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη λειτουργία των τακτικών χειρουργείων, δίνουμε μία επιπλέον επιλογή στους συμπολίτες μας αξιοποιώντας στο μέγιστο τις δυνατότητες του ΕΣΥ. Στόχος μας είναι να εξυπηρετηθούν άμεσα και αποτελεσματικά όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας λαμβάνοντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες. Η χρηματοδότηση 60 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την πραγματοποίηση πάνω από 50.000 χειρουργείων που βρίσκονται σε αναμονή εδώ και μήνες καθώς και η Ενιαία Ψηφιακή Λίστα Χειρουργείων αποτελούν ουσιαστικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση».

Χρηματοδότηση 60 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την πραγματοποίηση πάνω από 50.000 χειρουργείων

Οι τιμές για τα απογευματινά χειρουργεία ορίζονται ως εξής:
Πολύ μικρή επέμβαση: 300 ευρώ
Μικρή επέμβαση: 500 ευρώ
Μεσαία επέμβαση: 900 ευρώ
Μεγάλη επέμβαση: 1.200 ευρώ
Βαριά επέμβαση: 1.600 ευρώ
Εξαιρετικά βαριά επέμβαση: 2.000

Κάτω από κάθε τίτλο επέμβασης, αντιστοιχούν πάρα πολλές επεμβάσεις, οι οποίες χρεώνονται ανάλογα με τα λεγόμενα DRGs.

Τα DRGs δημοσιεύτηκαν στη σημερινή ΚΥΑ, μέσω της οποίας μπορείτε να δείτε αναλυτικά ποιες επεμβάσεις ανήκουν σε ποια κατηγορία και να υπολογίσετε τη χρέωση.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

Σύντομα αναμένεται να ανακοινωθούν και τα νοσοκομεία που θα συμμετέχουν στον νέο θεσμό, τα οποία σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες σε πρώτη φάση θα είναι 5.