Αποκαλύψεις Αβραμόπουλου: Προτάθηκε δύο φορές να βγούμε από την Σένγκεν

71 mins read

Αποκαλυπτικός ως προς τις ευθύνες που έχει ο κρατικός μηχανισμός στην Ελλάδα για την συμφόρηση των νησιών από πρόσφυγες και μετανάστες ήταν ο Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο κ.Αβραμόπουλος μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών ευρωπαϊκών υποθέσεων και κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής επέρριψε σαφέστατες ευθύνες στην κρατική γραφειοκρατία αλλά και στην αναποτελεσματική λειτουργία των κρατικών δομών ως προς την διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού.

«Κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει κανένας πρόσφυγας και μετανάστης  σε νησί.  Θα έπρεπε ήδη αυτή τη στιγμή να είχαν επιστραφεί στη Τουρκία  35.000 Η ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού ευθύνεται  για την μη επιστροφή,  σε άλλες χώρες η  διεκπεραίωση γίνεται σε 15 μέρες και εδώ μας παίρνει ένα χρόνο. Έχουμε παθογένειες του ελληνικού κράτους μας αρέσει η δε μας αρέσει. Λειτουργίες που σε άλλες χώρες κάνουν 15 μέρες στην Ελλάδα κάνουν ένα χρόνο», σημείωσε.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος επισήμανε τον σπονδυλωτό κίνδυνο που προκαλεί η επιδείνωση του μεταναστευτικού – προσφυγικού φαινομένου, καθώς ανάφερε μεταξύ άλλων πως τα hot spot θα καταρρεύσουν, ριζοστικοποιημένοι ισλαμιστές θα περάσουν και πάλι στην Ευρώπη και η Συνθήκη Σένγκεν θα απειληθεί με κατάρρευση.

Οι εξελίξεις στη Συρία προκαλούν νέες ροές προς την Ελλάδα και την Ευρώπη

Ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι «Φοβάμαι ότι η κατάσταση όπως εξελίσσεται δεν πάει καλά. Μόνο στήριγμα της Ελλάδας είναι η ΕΕ», και εξήγησε «Η πίεση που ασκείται στους πληθυσμούς στα σύνορα Τουρκίας -Συρίας μπορεί να εξωθήσει πολλές χιλιάδες Σύριους και άλλους να θελήσουν να περάσουν τα σύνορα της Τουρκίας. Τι γίνεται; Στο Ιντλίμπ διαμένουν 3,5 εκατ. άνθρωποι. Οι μισοί να φύγουν προς την Ευρώπη  θα ασκούσαν μεγάλη πίεση προς την Τουρκία και πρώτο θύμα θα ήταν η Ελλάδα γιατί τα πρώτα hot spot που έχουν στηθεί μπορούν να αντέξουν μια πίεση αλλά όχι τόσους πληθυσμούς».

Προτάθηκε δύο φορές η έξοδος της Ελλάδας από την ζώνη Σένγκεν

Ο κ. Αβραμόπουλος όμως αποκάλυψε και ότι δύο φορές κατά τη διάρκεια της θητείας του ήρθε στο γραφείο του πρόταση από ευρωπαϊκές χώρες η Ελλάδα να φύγει από τη ζώνη Σένγκεν.

Χαρακτηριστικά ανάφερε «Δύο φορές ήρθε στο γραφείο μου πρόταση να βγει η Ελλάδα από τη ζώνη Σένγκεν γιατί  θεωρούσαν ότι Ελλάδα είναι ανίκανη να διαχειριστεί τα ευρωπαϊκά σύνορα.  Καταφέραμε να το αποφύγουμε αυτό  και η συνεργασία με την τότε κυβέρνηση ήταν αποτελεσματική. Η Ελλάδα για να είναι στη ζώνη Σένγκεν πρέπει να διαχειρίζεται τα κοινά ευρωπαϊκά σύνορα.  Τώρα τα δεδομένα άλλαξαν η χώρα μας είναι στη ζώνη Σένγκεν ως ισότιμο μέλος αλλά φυσικά με πολλές υποχρεώσεις».

Ο κ. Αβραμόπουλος επισήμανε πως πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και να γίνουν επιστροφές μεταναστών προς την γειτονική χώρα επικρίνοντας την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που επέδειξε σημαντική ολιγωρία στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο κ. Αβραμόπουλος επίσης αποκάλυψε ότι η Ευρώπη έχει δώσει στην Ελλάδα πολύ περισσότερα χρήματα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού απ’ όσα δικαιούτο.

«Τώρα που τελειώνει η θητεία μου μπορώ να το πω η Ελλάδα πήρε πολύ περισσότερα χρήματα από αυτά που της αναλογούσαν για το προσφυγικό σε σχέση με άλλες χώρες. Είναι η πρώτη φορά που διατέθηκαν κονδύλια για ανθρωπιστική βοήθεια σε κράτος μέλος. Η συνεργασία με τις κυβερνήσεις ήταν πάντα αγαστή και ο κ. Μουζάλας και ο κ. Βίτσας έκαναν πολύ καλή δουλειά όπως και τώρα κάνουν ο κ. Κουμουτσάκος και ο κ. Χρυσοχοΐδης.»

O κ. Αβραμόπουλος θέλησε να απαντήσει και στο περίφημο ερώτημα περί διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών.

«Όσοι δικαιούνται διεθνούς προστασίας πρέπει να την έχουν, όλοι οι άλλοι πρέπει να επιστρέφουν. Αυτό είναι το διαρκές ερώτημα ποιος είναι πρόσφυγας και ποιος είναι μετανάστες αναρωτιέμαι γιατί αυτό το ερώτημα συνεχίζει να υπάρχει».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος ξεκαθάρισε ότι Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μόνη της και η μόνη βοήθεια που έχει είναι από την Ευρώπη.

« Η κατάσταση όπως εξελίσσεται δεν πάει καλά ,η Ελλάδα δεν έχει άλλο στήριγμα παρά μονάχα την Ευρωπαϊκή Ένωση, μόνη της δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτό το ζήτημα. Όποια άλλη πολιτική προταθεί μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα σε περιπέτειες.  Η Ευρώπη δεν μπορεί να γίνει φρούριο δεν είναι δυνατόν να γίνει φρούριο είναι πολύ ξεκάθαρη η πολιτική της Ευρώπης. Οι λέξεις Ευρώπη φρούριο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1932 από το Χίτλερ εκεί θα γυρίσουμε;».

«Η ζώνη Σένγκεν τελεί υπό καθεστώς κινδύνου» υπογράμμισε σε άλλο σημείο.

Αναφερόμενος στις εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως είναι πολύ εύκολη η διολίσθηση σε καταστάσεις πολέμου.

«Είμαστε η μοναδική γενιά στην ανθρώπινη ιστορία που δεν έχει ζήσει πόλεμο ξέρετε πόσο εύκολα μπορούμε να διολισθήσουμε σε τέτοιες καταστάσεις. Η προσφυγική κρίση και η κρίση ασφαλείας είναι η πιο σημαντική κρίση εάν η αλληλεγγύη καταπέσει η Ευρώπη θα αρχίσει σιγά-σιγά να αποσυντίθεται.  Η Ελλάδα είναι υπό πίεση αλλά η Ελλάδα δεν είναι μόνη της το ξέρουν αυτό οι αρμόδιοι υπουργοί με τους οποίους συνεργαζόμαστε και επίσημα και ανεπίσημα.  Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και παγκόσμιο δεν είναι ελληνικό δεν είναι ελληνοτουρκικό», τόνισε.

Πέραν αυτών ο Ευρωπαίος επίτροπος αναφέρθηκε και στην ανησυχητική έξαρση του εθνικισμού σε χώρες των Βαλκανίων αλλά και στην διεκδίκηση αλλαγής συνόρων.
«Θα ακουστεί αστείο αλλά δείχνει την ένταση που επικρατεί στην περιοχή. Ανάμεσα σε Σλοβενία – Κροατία υπάρχει σοβαρή διένεξη για ένα κόλπο που είναι το ¼ του Σαρωνικού. Αυτά ξεσηκώνουν τον κόσμο και επανέρχεται ο εθνικισμός και η συζήτηση για αλλαγή συνόρων» υπογράμμισε για να προσθέσει ‘’Είμαστε η γενιά που δεν έχει ζήσει πόλεμο’’. Ξέρετε όμως πόσο εύκολο είναι να διολισθήσουμε σε αυτό».

Ο κ. Αβραμόπουλος υπενθύμισε ότι το 2016 το κλίμα ήταν βαρύ για την χώρα μας καθώς αρκετές χώρες της κεντρικής Ευρώπης ζήτησαν την έξοδο της Ελλάδας από την Συνθήκη Σένγκεν.

«Αργότερα μονομερώς με πρώτη τη Γερμανία επανέφεραν τους συνοριακούς ελέγχους. Το σταματήσαμε. Η Ελλάδα για να είναι στην ζώνη Σένγκεν πρέπει να διαχειρίζεται τα ευρωπαϊκά σύνορα. Γιο αυτό και ενισχύθηκε η συνοριακή φύλαξη με την παρουσία της Frontex» είπε.

Στις χώρες του Βίζεγκραντ βάζουν φρένο στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση

Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε και στις χώρες του Βίζεγκραντ σημειώνοντας πως «Το βαθύ κράτος καλά κρατεί στην Ευρώπη και βάζει φρένο στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Έπρεπε να έρθουν οι τρομοκράτες και να χτυπήσουν στην καρδία της Ευρώπης για να διαπιστωθεί η ανάγκη ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και συνολικού σχεδίου ασφάλειας».

«Το πρόβλημα παραμένει ανοικτό. Άκουσα για την επιστροφή των μεγάλων μαχητών. Όλοι αυτοί δεν είναι τζιχαντιστές αλλά πολίτες ευρωπαϊκών κρατών. Βέλγοι, Γερμανοί και αυτοί επιστρέφοντας στις χώρες τους δεν ξέρουμε πως θα συμπεριφερθούν από την στιγμή που έχουν ριζοστικοποιηθεί» ανέφερε για να τονίσει ότι η αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή έχει ήδη αναπτύξει συνεργασία με τις μεγαλύτερες εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης ώστε να αντιμετωπιστεί το on line τρομοκρατικό υλικό.

Για την Ελλάδα είπε ότι ήδη έχουν δοθεί 2,2 δις ευρώ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού μεταναστευτικού και πρόσθεσε για το φαινόμενο που αναβιώνει το τελευταίο διάστημα: «Ξαφνικά έχουμε εξέλιξη τον τελευταίο Αύγουστο. Χτυπήσαμε καμπανάκι. Κάτι δεν πάει καλά. Η ερμηνεία που δόθηκε είναι ότι πιέζεται η Ελλάδα. Η αλήθεια είναι ότι πιέζεται η Ευρώπη και πρέπει να κληθεί να απαντήσει αν θα συνεχίσει την βοήθεια».

«Η Ελλάδα είναι υπό πίεση αλλά δεν είναι μόνη της. Μόνη της δεν θα αντέξει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Θα πρέπει να κρατήσει ανοικτή τη γραμμή συνεννόησης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Το πρόβλημα δεν είναι ελληνοτουρκικό. Να εφαρμοστεί η συμφωνία ΕΕ Τουρκίας και να κάνει καλά την δουλειά της η Ελλάδα και θα επανέλθει σε κανονικότητα».
Στους κινδύνους που δημιουργεί η εμπόλεμη κατάσταση στα σύνορα Τουρκίας Συρίας αναφέρθηκε και ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος επισημαίνοντας την απειλή εισόδου στην Ευρώπη φανατικών ισλαμιστών.

«Παρακολουθούμε με ανησυχία και αγωνία τις δραματικές εξελίξεις στην Συρία και αν αυτές θα δημιουργήσουν νέο προσφυγικό μεταναστευτικό κύμα στην Ελλάδα. Είναι πολύ νωρίς για να το πούμε. Όμως η διεύρυνση και εξάπλωση της σύγκρουσης με την συμμετοχή του στρατού καθεστώτος Ασαντ αν αυτή η εμπλοκή αγγίξει την περιοχή Ιντλίμπ θα μπορούσε να δημιουργήσει νέο μεταναστευτικό ρεύμα προς την χώρα μας. Και αν ακουμπήσει το Ιντλίμπ δεν θα μιλάμε μόνο για ποσοτικό πρόβλημα καθώς εκεί υπάρχουν φανατικοί ισλαμιστές», είπε.

Έχουμε έκρηξη μεταναστευτικών ροών από τον Μάιο 

Αναφορικά με την έκρηξη των μεταναστευτικών ροών ανέφερε:
«Από τον Μάιο ξεκίνησε αύξηση ροών που ανεβαίνει κατακόρυφα.. Μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου η αύξηση είναι 241%», υποστηρίζοντας ότι η επιδείνωση οφείλεται στην επιχείρηση σκούπα στην Κωνσταντινούπολη με εκτοπισμό περίπου 500 χιλ μεταναστών στα παράλια της Τουρκίας, η εμπόλεμη κατάσταση στην Συρία και οι κυρώσεις στην γειτονική χώρα από την ΕΕ.

«Έρχεται αυτό το νέο κύμα, μια μίνι κρίση, και βρίσκει την Ελλάδα με υπερχειλισμένα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, 100 % στην Μόρια 500% στην Σάμο. Αντίστοιχα νούμερα σε όλα τα κέντρα ταυτοποίησης στα νησιά και οριακές αντοχές στο σύστημα της ενδοχώρας. Την ίδια στιγμή οι εκκρεμότητες στο σύστημα ασύλου ανέρχονται σε 75 χιλ. Παραλάβαμε καθεστώς μηδενικών σχεδόν επιστροφών. Μόλις 1800 σε 3 χρόνια», ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός για ζητήματα μεταναστευτικής πολιτικής για να προσθέσει ότι σύντομα θα κατατεθεί νομοσχέδιο για την αυστηροποίηση της παροχής ασύλου και την επιτάχυνση εξέτασης των σχετικών αιτήσεων. «Μπορεί να υπάρξει νέο κύμα και είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο. Η στήριξη ΕΕ όμως είναι αναγκαία για την χώρα.

Εάν φτάσουμε στο ακραίο σημείο η Ελλάδα δεν θα απέκλειε να ζητήσει την εφαρμογή του άρθρου για έκτακτη βοήθεια λόγω επείγουσας ανάγκης».

Η κανονικότητα στο προσφυγικό θα επέλθει όταν η Ελλάδα κάνει καλά την δουλειά της

Κλείνοντας, ο Ευρωπαίος Επίτροπος εκτίμησε ότι σύντομα θα επέλθει η κανονικότητα στην διαχείριση του προσφυγικού αρκεί και το ελληνικό κράτος να κάνει τη δουλειά που πρέπει.

«Σύντομα θα επανέλθει στην κανονικότητα της η διαχείριση του προσφυγικού εάν και το ελληνικό κράτος κάνει καλά τη δουλειά του. Η ζώνη Σένγκεν είναι το πιο σημαντικό παράδειγμα της ευρωπαΐκής ενοποίησης. Η ζώνη Σένγκεν τελεί υπό καθιστός κινδύνου. Γι’ αυτό κι εμείς θα πρέπει να κάνουμε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά την δουλειά που υποχρεούμαστε δηλαδή να διαφυλάξουμε τα κοινά ευρωπαϊκά σύνορα».

Facebook Comments