Αποκλειστικό Evening Report: Τον Ιούνιο η ρύθμιση που θα καλύπτει τις επιχειρήσεις που θα δέχονται μόνο εμβολιασμένους

18 mins read

Σύμφωνα με πληροφορίες της εκπομπής Evening Report του Action24 με τον Γιώργο Κουβαρά και της δημοσιογράφου Χριστίνας Κοραή, έρχεται πολύ σύντομα, εντός Ιουνίου, νομοθετική ρύθμιση η οποία θα δίνει νομική κάλυψη στου ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων εστίασης, ψυχαγωγίας, γυμναστηρίων (και άλλων που ακόμα δεν έχουν αποφασιστεί καθώς είναι υπό επεξεργασία συγκεκριμένη διάταξη) προκειμένου να αποφασίσουν εκείνοι εάν επιθυμούν στις επιχειρήσεις τους αποκλειστικά και μόνο εμβολιασμένους.

Τι σημαίνει αυτή η νομική κάλυψη

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ αυτή η νομική κάλυψη που έρχεται έχει ως σκοπό να μην αρχίσουν διάφοροι αρνητές του ιού ή αντιεμβολιαστές να προσφεύγουν νομικά κατά των επιχειρήσεων, δηλαδή να μπει ένα φρένο σε αυτές τις διεκδικήσεις  και τις διώξεις. Δεν υποχρεώνει τις εταιρείες να το κάνουν αλλά αν το κάνει ένας ιδιοκτήτης επιχείρησης δεν θα μπορεί κάποιος πολίτης ή εργαζόμενος να του κάνει αγωγή και να πει ότι παρανομεί.  Στόχος είναι να λειτουργήσει ως αντικίνητρο σε μία εταιρεία.

Πότε θα εφαρμοστεί η νομοθετική ρύθμιση

Μπορεί η νομοθετική ρύθμιση να έρχεται εντός Ιουνίου, ωστόσο, όλα αυτά θα γίνουν όταν όλοι οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια, με δυνατότητα ο πολίτης να κλείνει το ραντεβού όχι σε ένα μήνα από τώρα αλλά άμεσα. Θα εφαρμοστεί όταν θα είναι δυνατό, πιθανώς και πριν τον Σεπτέμβριο.

Μία σκέψη της Χριστίνας Κοραή είναι ότι θα μπορούσε να αποτελέσει και ένα κίνητρο για τους νέους. οι οποίοι πηγαίνουν και στα διάφορα μπαρ το καλοκαίρι.

Σε ποιους θα γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός 

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται η έκθεση της επιτροπής βιοηθικής, η οποία συγκροτήθηκε με εντολή του πρωθυπουργού στα μέσα Απριλίου με Πρόεδρο την κ. Έφη Βαγενά. Στην προκειμένη περίπτωση είναι οι διατάξεις πιο εύκολο να ετοιμαστούν, μόλις ζητηθούν από τον πρωθυπουργό, γιατί ήδη υπάρχει το μοντέλο της ΕΜΑΚ όπου επιβλήθηκε υποχρεωτικότητα εμβολιασμών. Μάλιστα ενώ υπήρχε περιθώριο μέχρι τις 11 Ιουνίου για να πάνε να εμβολιαστούν, έχουν ήδη εμβολιαστεί στο σύνολό τους εργαζόμενοι.

Οι συνέπειες και οι εξαιρέσεις

Με βάση τις αποφάσεις που έχουν βγει από το Συμβούλιο της Επικρατείας και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είναι υποχρεωτικό να αναφέρεται ποις συνέπειες υπάρχουν αν δεν θέλει να εμβολιαστεί κάποιος. Θα ορίζονται, λοιπόν, με ακρίβεια αυτές οι συνέπειες. Θα υπάρχει, επίσης, στην ίδια νομοθετική ρύθμιση η δυνατότητα εξαίρεσης για μερικές περιπτώσεις, γιατί κάποιοι μπορεί να έχουν πρόβλημα υγείας το οποίο δεν της επιτρέπει να εμβολιαστούν. Σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξουν απολύσεις, κάτι που τονίζει το Μέγαρο Μαξίμου, Επίσης, οι κυρώσεις αν δεν θέλει κάποιος να προσφέρει τις υπηρεσίες του θα γίνουν με βάση τις προτάσεις της επιτροπής βιοηθικής.

Facebook Comments