Αχτσιόγλου: «Η ΕφΣυν έπραξε σωστά με το πρωτοσέλιδο της κι έστειλε το σωστό μήνυμα»

31 mins read

Η τομεάρχης Οικονομικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, ήταν καλεσμένη στο Action24 και την εκπομπή Briefing με τον Γ. Πιέρρο, όπου μίλησε για την εν αναμονή ετυμηγορία της δικαιοσύνης για την Χρυσή Αυγή, το πρωτοσέλιδο της Εφ. Συν., την πορεία της οικονομίας, αλλά και για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείσα για την δίκη της Χρυσής Αυγής και την απόφαση που αναμένεται από την δικαιοσύνη, η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι «έχει τεράστια σημασία να υπάρξει καταδίκη αύριο», σημειώνοντας ότι «σημασία έχει οι ίδιες οι κοινωνίες να μην επιτρέξουν την άνοδο τέτοιων φασιστικών μορφωμάτων. Θέλω να πω ότι η καταδίκη μπορεί να μην είναι αρκετή. Όλος ο πολιτικός κόσμος του δημοκρατικού τόξου πρέπει να σταθεί απέναντι». Ακόμη, σημείωσε για την αυριανή παλλαϊκή συγκέντρωση έξω από εφετείο Αθηνών: «Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τον πρόεδρο μας, Αλέξη Τσίπρα, θα είμαστε στο εφετείο».

Παράλληλα, ρωτήθηκε και για το πρωτοσέλιδο της «Εφημερίδας των Συντακτών» που έφερε τον τίτλο «Τείχος της Δημοκρατίας» και φιλοξένησε τις δηλώσεις όλων των αρχηγών των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου, καθώς και του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, γνωρίζοντας επικρίσεις από ένα μέρος του κόσμου της Αριστέρα, με την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να απαντά: «Θεωρώ ότι η Εφημερίδα των Συντακτών κράτησε συνεπή στάση όλα αυτά τα χρόνια. Θεωρώ ότι ορθώς προχώρησε σε αυτό το κάλεσμα ( των πολιτικών αρχηγών). Συνολικά όλος ο πολιτικός κόσμος πρέπει να σταθεί απέναντι σε αυτό το μόρφωμα και να υπάρξει παλλαϊκή έκφραση αυτού του αιτήματος καταδίκης».

Αναφερόμενη στον προϋπολογισμό, η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι εντοπίζει δύο βασικά προβλήματα. Πρώτον, εκτιμά πως είναι «ανεδαφική η πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2021, δηλαδή ότι η Ελλάδα μόνη από όλες τις άλλες χώρες θα έχει ανάπτυξη 7,5%. Αυτό δεν προκύπτει από πουθενά». Και συμπλήρωσε «το κακό είναι ότι όταν κάνεις τέτοιες ανεδαφικές προβλέψεις, την πληρώνει στο τέλος η κοινωνία». Ένα δεύτερο πρόβλημα που εντοπίζει η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ είναι «η επιλογή της ”μη δαπάνης”, δηλαδή η μη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και νοικοκυριών», σημειώνοντας ότι «υπό αυτή την έννοια αρχίζει κανείς να φοβάται» ότι θα υπάρξει λιτότητα και νέο μνημόνιο.

Συνέχισε, λέγοντας ότι «το πολύ βασικό είναι το τι θα αποφασίσει η Ευρώπη για το 2022», τονίζοντας πως ενδεχομένως να υπάρξει απαίτηση περί πλεονασμάτων και αυστηρών δημοσιονομικών στόχων. Σημείωσε δε πως «όσο η κυβέρνηση καθυστερεί, υπάρχει περίπτωση η Ευρώπη να μας πει πως το υψηλό χρέος, ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ, ότι θα πρέπει να περιορίσουμε τις δαπάνες και να ενταχθούμε ξανά σε καθεστώς μνημονίων».

Ερωτηθείσα για το κρίσιμο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους, η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε «η κυβέρνηση δεν είναι σίγουρη ότι αντιλαμβάνεται τις συνθήκες του ιδιωτικού χρέους» και πρόσθεσε «αντιμετωπίζει τους πολίτες ως στρατηγικούς κακοπληρωτές. Δεν είναι όμως έτσι. Υπάρχουν ειδικές συνθήκες που οδηγούν τους πολίτες σε αδυναμία πληρωμών».

Επιπλέον, ρωτήθηκε αν εκτιμά πως ο πρωθυπουργός θα προσφύγει σε πρόωρες κάλπες, με την ίδια να απαντά «δεν μπορώ να διανοηθώ ότι ο πρωθυπουργός, μέσα σε τέτοιες οικονομικές και υγειονομικές συνθήκες, σκέφτεται τις εκλογές» και συμπλήρωσε πως κάτι τέτοιο «βάζει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία», σημειώνοντας πως προέχει η ισορροπία μέσα στην κοινωνία.

Επανερχόμενη στο ζήτημα της αυριανής απόφασης για την Χρυσή Αυγή και αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα ασκήσει κριτική στην Δικαιοσύνη, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως ως κόμμα έχουν τοποθετηθεί απέναντι στο φασιστικό μόρφωμα, υπογραμμίζοντας «Αλίμονο αν φοβόμαστε να εκφράσουμε την άποψη μας για την δικαιοσύνη», ενώ τόνισε «αισιοδοξώ για την κατάσταση της επόμενης ημέρας».

Ερωτηθείσα για το αν, με βάση αυτά που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ, κατρακυλά σε ένα «νέο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης», απάντησε «εμείς καταθέσαμε από την αρχή της πανδημίας επιμέρους μέτρα. Παρουσιάσαμε μια συνολική πολιτική και για το ιδιωτικό χρέος και για το ζήτημα των τραπεζών», επισημαίνοντας ότι η πρόταση του κόμματος για την οικονομία είναι ρεαλιστική.

Τέλος, η κ. Αχτσιόγλου ρωτήθηκε και για τις εσωκομματικές τριβές του τελευταίου διαστήματος, όπως επίσης για το τι συνέβη εν τέλει με το πειθαρχικό, λέγοντας ότι δεν «υπήρξε κάποια αλλαγή στο Πολιτικό Συμβούλιο» αναφορικά με το πειθαρχικό όργανο του κόμματος, καθώς την όλη εποπτεία επιμερίζονται ο Γραμματέας της Κ.Ε., Δημήτρης Τζανακόπουλος και η Γραμματέας Κ.Ο., Όλγα Γεροβασίλη. Σημείωσε όμως ότι στον ΣΥΡΙΖΑ το βλέμμα είναι στραμμένο στην κοινωνία, ενώ τόνισε ότι «είναι σύνηθες για εμάς (στον ΣΥΡΙΖΑ) να υπάρχουν τριβές».

Facebook Comments

Τελευταία Νέα