ΑρχικήΠολιτικήΑυτεπάγγελτο αδίκημα η συμμετοχή πολιτικού αρχηγού σε εταιρεία του εξωτερικού, βάσει νόμου

Αυτεπάγγελτο αδίκημα η συμμετοχή πολιτικού αρχηγού σε εταιρεία του εξωτερικού, βάσει νόμου

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, δεν έχει υποβάλλει εως τώρα πόθεν έσχες για να διαπιστωθεί αν πράγματι τη δηλώνει.

Σοβαρή εμπλοκή δημιουργεί στον Στέφανο Κασσελάκη η συμμετοχή του σε εταιρείες του εξωτερικού και η παράλληλη ιδιότητα του ως πρόεδρος κοινοβουλευτικού κόμματος.

Σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία η συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε εταιρείες της αλλοδαπής απαγορεύεται οριζόντια ενώ προβλέπονται ποινές φυλάκισης τουλάχιστον 2 ετών και χρηματικό πρόστιμο έως 500 χιλ ευρω, όχι όμως και έκπτωση από το πολιτικό αξίωμα.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές της Βουλής στο protothema.gr ο κ. Στέφανος Κασσελάκης νομίμως δεν έχει υποβάλλει έως σήμερα την αρχική δήλωση πόθεν έσχες καθώς η σχετική προθεσμία έχει πάρει παράταση έως την 30η Ιουνίου 2024. Τονίζουν όμως πως η συμμετοχή του – κατά δήλωση του – σε εταιρείες με έδρα την αλλοδαπή συνιστά παραβίαση των “σκληρότερων” διατάξεων του νόμου περί πόθεν εσχες. Οι ίδιες πηγές εξηγούν πως ακόμα και οι ευμενέστερες ερμηνείες των σχετικών διατάξεων θα έδιναν περιθώριο 2 μηνών στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρήσει από τις εταιρείες εντός 2 μηνών από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του. Ακόμα όμως και αυτή η προθεσμία έχει παρέλθει που σημαίνει ότι θα υποστεί τις συνέπειες του νόμου.

Ειδικότερα,

Σύμφωνα με το άρθρο 8 του νόμου 3213/2003

Στον Πρωθυπουργό, στους Αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Εθνικό ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και όσων λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση, στους Υπουργούς, στους αναπληρωτές υπουργούς και τους Υφυπουργούς, στους βουλευτές και τους ευρωβουλευτές και όσους διαχειρίζονται τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων ως ανωτέρω, στους Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς της Βουλής και της Γενικής Κυβέρνησης, στους περιφερειάρχες και στους Δημάρχους απαγορεύεται η συμμετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών, που έχουν έδρα πραγματική ή καταστατική στην αλλοδαπή είτε αυτοπροσώπως, είτε με παρένθετα πρόσωπα.

Στην παράγραφο 3 του ίδιου άρθρου αναφέρεται:

3. Η κατά παράβαση της παραγράφου 1 άμεση ή δια παρένθετου προσώπου συμμετοχή σε εταιρεία, που έχει έδρα στην αλλοδαπή τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών και με χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ έως πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ. Η κατά παράβαση της παραγράφου 2 άμεση ή δια παρένθετου προσώπου συμμετοχή σε εταιρεία, που έχει έδρα σε: α) κράτος μη συνεργάσιμο στο φορολογικό τομέα κατά την έννοια υπουργικής απόφασης, που εκδίδεται σύμφωνα με τις παραγράφους 1 έως 5 του άρθρου 65 του Ν. 4172/2013, ή β) κράτος, που έχει προνομιακό φορολογικό καθεστώς, κατά την έννοια υπουργικής απόφασης, που εκδίδεται σύμφωνα με τις παραγράφους 1, 6 και 7 του άρθρου 65 του Ν. 4172/2013, τιμωρείται με την ίδια ποινή.

Ενώ στην παράγραφο 5 σημειώνεται:

5.α Μέσα σε αποκλειστική προθεσμία εξήντα ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, τα πρόσωπα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου οφείλουν να μεταβιβάσουν τα περιουσιακά στοιχεία που αναφέρονται στην διάταξη.
β. Η μεταβίβαση δεν επηρεάζει και δεν αίρει το αξιόποινο για τις ήδη συντελεσθείσες παραβάσεις των διατάξεων που αφορούν σε εταιρίες που έχουν πραγματική ή καταστατική έδρα σε κράτος μη συνεργάσιμο στο φορολογικό τομέα ή σε κράτος που έχει προνομιακό φορολογικό καθεστώς κατά την έννοια του άρθρου 65 του Ν. 4172/2013 (Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, Α΄167) και των υπουργικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί κατ’ επίκληση των ως άνω διατάξεων, όπως ισχύουν.

Πάντως, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Επιτροπή Πόθεν Εσχες της Βουλής έως ότου παραλάβει το πόθεν έσχες του κ. Κασσελάκη (σσ 30/6/2024) δεν μπορεί να τον παραπέμψει στην δικαιοσύνη. Σημειώνουν ωστόσο πως ο αρμόδιος εισαγγελέας έχει την δυνατότητα να παρέμβει αυτεπαγγέλτως.