Βρούτσης προς ΣΥΡΙΖΑ: «Πολιτική αθλιότητα – Η λάσπη θα γυρίσει πίσω σας»

37 mins read

Στην αντεπίθεση πέρασε ο υπουργός εργασίας Γιάννης Βρούτσης για το θέμα του προγράμματος τηλεκατάρτιση των επιστημόνων που ακυρώθηκε με παρέμβαση του πρωθυπουργού.

Ο κ. Βρούτσης απαντώντας στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για την παραίτηση του ανέφερε πως δεν αποκλείστηκε κανένας πιστοποιημένος φορέας και παρέθεσε στη Βουλή στοιχεία αντίστοιχων προγραμμάτων για ανέργους μέσω ΚΕΚ την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για λάσπη στον ανεμιστήρα

«Δεν αποκλείστηκε κανένας πιστοποιημένος φορέας 39000 φορείς μπήκαν όπως είχαν αξιολογηθεί από το υπουργείο παιδείας δεν προστέθηκε ούτε ένας ούτε αφαιρέθηκε κάποιος ήταν ακριβώς όπως μας τα έδωσε το υπουργείο παιδείας πιστοποιημένοι φορείς.

Δεν υπήρξε καμία ένσταση στην διαδικασία, πολιτική πρωτοβουλία δική μας ήταν να τραβήξουμε το πρόγραμμα πίσω.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατακεραύνωνε τα ΚΕΚ ποιος ο ΣΥΡΙΖΑ. Σας παραθέτω τα ακόλουθα στοιχεία:

10 Ιουνίου 2019 κατάρτιση ανέργων περίοδος ΣΥΡΙΖΑ Αχτσιόγλου – Χαρίτσης 48.900.000.

19 Σεπτεμβρίου 2016 κατάρτιση ανέργων ποσό 89 εκατομμύρια € Χαρίτσης- Αχτσιογλου ΣΥΡΙΖΑ.

15 Νοεμβρίου 2018 κατάρτιση ανέργων Χαρίτσης Αχτσιόγλου ΣυΡιζΑ 17 εκατομμύρια €.

30 Ιανουαρίου 2019 κατάρτιση ανέργων 49 εκατομμύρια, 20 Νοεμβρίου 2018 πρόγραμμα αναβάθμισης ψηφιακών δεξιοτήτων και κατάρτισης ανέργων 23.829.000.

10 Απριλίου 2019 άλλο πρόγραμμα κατάρτισης προεκλογικά 39 εκατομμύρια €.

Ζητάτε την δική μου παραίτηση που είχαμε την τόλμη να διαπιστώσουμε το πρόβλημα να το αλλάξουμε και να το διορθώσουμε. Αυτό λέγεται πολιτική αθλιότητα, πολιτική υποκρισία, ρίξατε λάσπη στον ανεμιστήρα η οποία θα γυρίσει πίσω σε σας με τα στοιχεία που σήμερα παρουσίασα.

Όλα αυτά τα δεκάδες εκατομμύρια συνεργασίας με τα ΚΕΚ ήταν και τότε τα ίδια ΚΕΚ ήταν τα ίδια voucher ήταν.

Υποκρισία ντροπή και αθλιότητα καλούνται να απαντήσουν».

Ο κ. Βρούτσης έκανε παράλληλα και την αυτοκριτική του, μίλησε για αστοχία αλλά και για τόλμη από την πλευρά του υπουργείου εργασίας και του ίδιου να αναγνωρίσουν το λάθος και πρόσθεσε ότι κι όλα κινήθηκαν με βάση το θεσμικό πλαίσιο που η κυβέρνηση κληρονόμησε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, είπε «Δεν υπήρξε χρόνος ούτε είπα ποτέ ότι διεκδικούμε το τέλειο και το αλάθητο. Όλα έγιναν σε χρόνο μηδέν κινηθήκαμε στη βάση ενός προγράμματος για να στηρίξουμε τους επιστήμονες. Ακολουθήσαμε μέσα στον ελάχιστο χρόνο για να τρέξει το πρόγραμμα αυτό που παραλάβαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ , το συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ αυτό παραλάβαμε και πάνω σε αυτό κινηθήκαμε . Όλη η διαδικασία η οποία ήταν απόλυτα διαφανής απόλυτα συντεταγμένη όλα ήταν με βάση το πλαίσιο του 2019 που κληρονομήσαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην πορεία των πραγμάτων είδαμε ότι η ποιότητα των προγραμμάτων δεν πήγαινε καλά δεν ήταν του επιπέδου που εμείς θέλαμε σε μία τηλεκπαίδευση των επιστημόνων και είχαμε την τόλμη και χθες να πούμε ότι αυτό το θέμα με αυτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αποσύρεται και το κάναμε πράξη και αυτό λέγεται πολιτική γενναιότητα και εντιμότητα. Στην πολιτική πρέπει να έχεις και το θάρρος όταν παίρνεις μία απόφαση και δεν πάει καλά να μη λες πήρα μια απόφαση και προχωράω αλλά να το παίρνεις πίσω και να το βελτιώνεις.»

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ  ο Πάνος Σκουρλέτης έκανε λόγο για επιχείρηση αρπακτής και επέμεινε πως η κυβέρνηση πρέπει να αποπέμψει τον κ.Βρούτση.

«Αντί λοιπόν σήμερα με κατεβασμένα τα  μάτια και το κεφάλι να απολογηθούν  για αυτή την  περίπτωση πατεντάτης αρπαχτής και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος έρχονται και εγκαλούν ποιους. Αυτοί οι οποίοι με τους συγγενείς τους έστησαν αυτή την υπόθεση; Το πρόβλημα δεν είναι η κατάρτιση, η κατάρτιση υπήρχε στην Ελλάδα, γίνεται σε όλη την Ευρώπη προκειμένου να υπάρχουν κάποια χρήματα από το ΕΣΠΑ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εξευτέλισε τους δημιουργούς του και αυτούς που το εμπνεύστηκαν. Είναι πραγματικά λυπηρό αυτό που συμβαίνει και δεν είναι το μόνο ακραίο. 

Είδαμε τα 11 εκατομμύρια να δίνονται για λόγους επικοινωνιακούς, να  εξαγοράζεται η πληροφόρηση, να διπλασιάζονται οι αμοιβές για τις ιδιωτικές Μεθ.

Δόθηκαν ακατάλληλες μάσκες στους γιατρούς και αυτό αποσιωπήθηκε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης γιατί φαίνεται ότι  τα 11 εκατομμύρια αρκούσαν για να πάνε στην άκρη αυτές οι ειδήσεις. 

 

Εάν το σωστό μέτρο της κατάργησης αυτής της επιχείρησης αρπαχτής, της κοροϊδίας, του φιάσκου  δεν συνοδευτεί με την αποπομπή του υπουργού νομίζω τότε ότι  αναλαμβάνετε συνολικά  μεγάλες ευθύνες και  είναι κάτι που θα σας συνοδεύει και το επόμενο διάστημα.»

Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του βουλευτή του Κινήματος αλλαγής Βασίλη Κεγκέρογλου ο οποίος επέρριψε ευθύνες στον πρωθυπουργό αλλά και στην επιτροπή του υπουργείου εργασίας που όπως είπε στελεχώθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ.

«Το κάθε κέντρο δια βίου μάθησης στην καλύτερη περίπτωση θα έπαιρνε 120.000 ενώ ο κάθε ένας από τους δύο παράγοντες με τους οποίους υπήρξε η συναλλαγή θα  έπαιρναν από 18 εκατομμύρια. 

Το πρόγραμμα αυτό παρουσιάστηκε στον ίδιο τον πρωθυπουργό από  την επιτελική υπηρεσία του υπουργείου σας που  είχε την ευθύνη άρα ο πρωθυπουργός γνώριζε το πρόγραμμα και  γνώριζε ότι δεν είναι από ευρωπαϊκούς πόρους αλλά από εθνικούς. 

Το υπουργείο σας έχει τρεις επιτελικές υπηρεσίες ενώ όλα τα υπουργεία σε όλη την Ευρώπη έχουν μόνο μία. Αυτές δημιουργήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ κι εσείς τις διατηρήσατε. Μάλιστα η συγκεκριμένη επιτροπή δημιουργήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και στελεχώθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και εσείς την υιοθετήσετε ενώ προεκλογικά την είχατε κατακρίνει

Με δύο παράγοντες έγινε το deal, της συγκεκριμένης επιτελικής υπηρεσίας και των κυβερνητικών παραγόντων.

Για το χατίρι δύο ανθρώπων προχωρήσετε σε μια ενέργεια που δεν αρμόζει στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα.»

 

Facebook Comments