ΑρχικήΠολιτικήΧρυσοχοΐδης: «Κρίσιμο ζήτημα η ταυτοποίηση και ο έλεγχος αυτών που μπαίνουν στα...

Χρυσοχοΐδης: «Κρίσιμο ζήτημα η ταυτοποίηση και ο έλεγχος αυτών που μπαίνουν στα πανεπιστήμια»

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μίλησε στην ΕΡΤ για τη βία στα πανεπιστήμια, σημειώνοντας ότι «η πανεπιστημιακή κοινότητα πρέπει να σταθεί απέναντι στους ελάχιστους που προκαλούν βίαιες πράξεις».

Μιλώντας στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 5» στην ΕΡΤ το πρωί της Κυριακής (11.5.25), για τη βία στα πανεπιστήμια, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισε πως «η πανεπιστημιακή κοινότητα πρέπει να σταθεί απέναντι στους ελάχιστους που προκαλούν βίαιες πράξεις», επισημαίνοντας πως «υπεύθυνοι για την λειτουργία των ΑΕΙ είναι οι πρυτάνεις».

«Σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας μας και τη Δημοκρατία μας, οι πρυτανικές διοικήσεις των Πανεπιστημίων που είναι μάλιστα εκλεγμένες» σημειώνοντας στη συνέχεια ότι «το κρίσιμο ζήτημα είναι η ταυτοποίηση και ο έλεγχος αυτών που μπαίνουν μέσα. Το πανεπιστήμιο δεν είναι ένας δημόσιος χώρος ανοικτός για όλους. Είναι για τους φοιτητές και τους διδάσκοντες και όποιους καλεί το πανεπιστήμιο για συγκεκριμένους λόγους. Δεν έχει θέση στο πανεπιστήμιο ο τραμπούκος». Όπως επισήμανε πλέον υπάρχουν τα τεχνολογικά εργαλεία για να συμβεί αυτό και να τελειώσουν τα περιστατικά επιθέσεων μέσα στους χώρους των πανεπιστημίων.

Ερωτηθείς για το ποιος θα είναι υπεύθυνος για την εποπτεία δήλωσε ότι αρμόδιοι είναι οι άνθρωποι οι οποίοι είναι εντεταλμένοι από το πανεπιστήμιο καθώς, όπως τόνισε, «η αστυνομία είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια στη χώρα, για την και για την αποτροπή και για την καταστολή βίαιων πράξεων εγκληματικών πράξεων». Προέτρεψε μάλιστα όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα να σταθεί απέναντι σε αυτούς τους λίγους. «Εάν λοιπόν ασκηθούν όλες εκείνες οι ενέργειες, οι πράξεις και οι αποφάσεις, τότε θα τελειώσουν και αυτοί», πρόσθεσε.

Παράλληλα, όπως τόνισε, «ο νόμος περιγράφει τι πρέπει να κάνουμε. Εφαρμογή των σχεδίων ασφαλείας και στη συνέχεια, αν χρειάζεται, η παρουσία της αστυνομίας, είτε ως αποτροπή είτε ως καταστολή».

Σχολιάζοντας τη φονική έκρηξη βόμβας στη Θεσσαλονίκη, όπου μια 38χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της κατά την τοποθέτησή της κοντά σε τράπεζα τόνισε ότι είναι ανησυχητικό προσθέτοντας ότι «αυτοί οι οποίοι συνεχίζουν για οποιονδήποτε λόγο, είτε για λόγους ιδεολογικούς είτε για λόγους εγκληματικούς -του κοινού εγκλήματος- να βάζουν βόμβες και να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων, αυτό αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ αόριστον στη χώρα μας.Όπως τόνισε «οι αρχές κάνουν καλά τη δουλειά τους και ερευνούν την υπόθεση με στόχο να βρεθεί ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι προβαίνουν σ’ αυτές τις πράξεις και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη».

Σχετικά με το θέμα της ασφάλειας στα Εξάρχεια υποστήριξε ότι σε κάποιες ιστοσελίδες που ανήκουν σε αναρχικούς ορισμένοι καλούν κάθε μέρα σε κινητοποιήσεις στην περιοχή. «Οι άνθρωποι αυτοί έχουν βάλει σαν στόχο να μην εξελιχθεί η γειτονιά, να μην πάρει την τελική της μορφή που θέλει ο Δήμος, που θέλει η Πολιτεία», σχολίασε προσθέτοντας ότι «υπάρχει η επιμονή κάποιων οι οποίοι θέλουν να κρατήσουν κάποια σημεία της περιοχής σε καθυστέρηση». Μάλιστα, όπως είπε, «το θέμα της τάξης, της κοινωνικής ειρήνης και της ευνομίας στη περιοχή είναι αδιαπραγμάτευτο».

Ερωτηθείς για το θέμα της παραβατικότητας των ανηλίκων υποστήριξε ότι η επιμέλεια των παιδιών δεν είναι αυτή που πρέπει από τον ενήλικα. «Καλώ τους γονείς και τα παιδιά να καλούν σε περίπτωση που υπάρχει πρόβλημα στο 10201 που έχει στήσει η αστυνομία και απαντούν εκπαιδευμένοι αστυνομικοί. Καλώ τα παιδιά και τους γονείς να βάλουν στο κινητό τους την εφαρμογή Safe Youth ώστε με το Panic button να πατήσουν αμέσως και να κληθεί η αστυνομία σε δύο λεπτά».

Αναφερόμενος στο οργανωμένο έγκλημα σημείωσε: «Υπάρχουν ομάδες που αλληλοεξοντώνονται. Δεν υποστηρίζω εγώ ότι εξαφανίσαμε το έγκλημα. Αυτό που έχει σημασία είναι κάθε φορά να βελτιώνουμε την κατάσταση και εδώ έχουν εξαρθρωθεί πάνω από 63 οργανώσεις». Μάλιστα, όπως είπε, είναι σε εξέλιξη μια υπόθεση με 60 πρατήρια βενζίνης που κλείνουν το ένα μετά το άλλο και οι οποίοι κλέβανε τους πολίτες. «Έχουμε 765 συλλήψεις από μια υπηρεσία που έχει ζωή μόλις επτά μήνες» δήλωσε για το ελληνικό FBI εκτιμώντας ότι «η δουλειά που κάνει για την επιβολή της τάξης στο σκληρό πυρήνα του εγκλήματος θα συνεχιστεί και θα βελτιωθεί περισσότερο.

Αναφερόμενος στην Ελληνική Αστυνομία ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, παραδέχθηκε ότι «γίνεται προσπάθεια ανασύνταξής της». ενώ όσον αφορά τα αυξημένα τροχαία δυστυχήματα τόνισε ότι είναι «συνολικό ζήτημα συμπεριφοράς».

Σημείωσε δε ότι κάθε βράδυ «η Ειδική Ομάδα Ελέγχου των Τροχαίων Ατυχημάτων προβαίνει σε πάρα πολλές συλλήψεις επικίνδυνων οδηγών, αλλά τώρα που μπαίνει και ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, ας κάνουμε όλοι μια προσπάθεια να είμαστε πιο καλοί οδηγοί».

Σχετικά με το θέμα της τοποθέτησης του διαγωνισμού για τις κάμερες ασφαλείας στους δρόμους απάντησε ότι «έχει ξεκινήσει η διαδικασία του διαγωνισμού από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνηση» ενώ όσον αφορά στις κάμερες στις στολές των αστυνομικών εξήγησε ότι υπάρχουν κάποιες συνεννοήσεις ακόμα με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.