ΑρχικήΠολιτικήDebate με 5 στο ΚΙΝΑΛ- Αρνείται ο Παπανδρέου

Debate με 5 στο ΚΙΝΑΛ- Αρνείται ο Παπανδρέου

Επιστολές προς την ΕΡΤ για να γίνει το debate με τη συμμετοχή των 5 από τους 6 υποψηφίους αρχηγούς του ΚΙΝΑΛ στέλνουν οι εκπρόσωποί τους, μετά την απόφαση της ΕΔΕΚΑΠ ότι είναι αναρμόδια και την αδυναμία να βρεθεί κοινός τόπος στους όρους διεξαγωγής του.

Ήδη επιστολή έχει στείλει προς την ΕΡΤ -χωρίς κοινοποίηση στην ΕΔΕΚΑΠ που δήλωσε αναρμόδια- ο εκπρόσωπος του Νίκου Ανδρουλάκη, Βαγγέλης Τσόγκας. Σε αυτή καλεί τη δημόσια τηλεόραση, που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να φιλοξενήσει τα debates, να προχωρήσει στις διαδικασίες, κατά τα πρότυπα που ακολουθήθηκαν στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ το 2017. Σε αυτό το πλαίσιο προτείνουν 3 ή 4 θεματικές ενότητες, απαντήσεις 1:30 λεπτού, με δυνατότητα ερώτησης υποψηφίου προς υποψήφιο και δυνατότητα ελεύθερης ερώτησης.

Μεταξύ άλλων, στην επιστολή Τσόγκα ενημερώνεται η ΕΡΤ ότι «οι εκπρόσωποι 5 υποψηφίων προέδρων συμφωνήσαμε στην επανάληψη της καθ’ όλα αποδεκτής διαδικασίας των εσωκομματικών εκλογών του 2017 υπό την αιγίδα της επιτροπής του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου, με τη διεξαγωγή δύο διά ζώσης τηλεοπτικών debates ενόψει του α’ γύρου και ενός ενόψει του β’ γύρου. Στο πλαίσιο αυτό, εκ μέρους του κ. Ανδρουλάκη, επικοινωνούμε ώστε να προχωρήσετε τις σχετικές διαδικασίες, δεδομένης και της βούλησης που ήδη έχετε εκφράσει. Είμαστε βέβαιοι ότι η ΕΡΤ, ανταποκρινόμενη στον ρόλο και την ιστορική της παράδοση, θα συνδράμει στην οργάνωση και την παραγωγή των debates, συμβάλλοντας έτσι στην ανάδειξη των κρίσιμων ζητημάτων που αφορούν τους πολίτες».

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τα δύο debates (εφόσον γίνει δεκτό το αίτημα από τη δημόσια τηλεόραση) θα διεξαχθούν στις 22 και 29 Νοεμβρίου, ένα στην ΕΡΤ και ένα στην ΕΡΤ3 με τα περιφερειακά.

Για την επιστολή Ανδρουλάκη ενημερώθηκαν και οι εκπρόσωποι των υπολοίπων 4 υποψηφίων, ωστόσο αποφάσισαν να στείλουν ξεχωριστές επιστολές ο καθένας, ώστε να μη θεωρηθεί ότι είναι «ομάδα» απέναντι στον Παπανδρέου ή να μη φανεί ότι κάποιος ηγείται αυτής της πρωτοβουλίας.

Επιστολή έχει στείλει και ο Αιμίλιος Σαπρανίδης εκ μέρους του Χάρη Καστανίδη, ο Νίκος Μπήλιος, εκπρόσωπος του Παύλου Χρηστίδη, και ο Μιχάλης Λούπης από την πλευρά του Παύλου Γερουλάνου.

Η επιστολή στην ΕΡΤ της πλευράς Λοβέρδου

Αξιότιμοι κύριοι,

Με δεδομένο το ενδιαφέρον σας για την οργάνωση και παραγωγή του debate, αλλά και την συμφωνία των πέντε υποψηφίων προέδρων για ένα ελεύθερο, ουσιαστικό και γόνιμο δια ζώσης διάλογο μεταξύ τους, για όλα τα θέματα που αφορούν τη Χώρα, τους πολίτες και την παράταξη, όπως ακριβώς έγινε και με την καθόλα αποδεκτή διαδικασία των εσωκομματικών εκλογών του 2017, με τη διεξαγωγή δύο δια ζώσης τηλεοπτικών debates ενόψει του Α’ γύρου και ενός ενόψει του Β’ γύρου, σας παρακαλώ, εκ μέρους του κ. Ανδρέα Λοβέρδου να προχωρήσετε στην οργάνωση και παραγωγή του debate.

Η ΕΡΤ, με αίσθημα ευθύνης και υπηρετώντας το θεσμικό της ρόλο ως δημόσια ραδιοτηλεόραση, είμαστε βέβαιοι ότι θα διοργανώσει και πάλι με επιτυχία τις τηλεανετρήσεις.

Στη διάθεσή σας.

Με εκτίμηση,

Σπύρος Καρανικόλας- Εκπρόσωπος Ανδρέα Λοβέρδου

Οι όροι Παπανδρέου

Η πλευρά Παπανδρέου επέμεινε στους όρους που έθεσε, έτσι το debate στην ΕΡΤ, εφόσον γίνει, θα διεξαχθεί χωρίς τον πρώην πρωθυπουργό.

Οπως έγραφε χθες το iefimerida.gr η ΕΔΕΚΑΠ μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση επαναβεβαίωσε ότι δεν είναι αρμόδια για τη διεξαγωγή των debates των υποψηφίων προέδρων του ΚΙΝΑΛ.

Η ΕΔΕΚΑΠ είχε δηλώσει και σε προηγούμενη συνεδρίασή της ότι δεν έχει τη σχετική αρμοδιότητα. Ωστόσο ανέλαβε να διευκολύνει την κατάσταση προτείνοντας τη συνάντηση της περασμένης Τρίτης με τη συμμετοχή των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου Μ. Οθωνα και Χρ. Πρωτόπαπα. Παρά ταύτα, από τις επιστολές των 6 υποψηφίων προέδρων και τη συνάντηση των εκπροσώπων των υποψηφίων στην ΕΔΕΚΑΠ, δεν προέκυψε κοινός τόπος.

Ετσι, στη χθεσινή συνεδρίαση που έγινε μόνο μεταξύ των μελών της Επιτροπής, χωρίς την παρουσία εκπροσώπων των υποψηφίων, ετέθη εκ νέου το θέμα.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚΑΠ Θοδωρής Καπετανάκης είχε ειδοποιήσει τους εκπροσώπους των υποψηφίων να μην παραστούν καθώς η επιτροπή θα λάβει τις σχετικές αποφάσεις. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των Λοβέρδου (Καρανικόλας), Ανδρουλάκη (Τσόγκας) πήγαν στη Χ. Τρικούπη για να ενημερωθούν. Εκεί ο κ. Καπετανάκης τους δήλωσε ότι δεν μπορεί να γίνει συζήτηση με τους επιτελείς των υποψηφίων και αποχώρησαν.

Ορισμένα μέλη της Επιτροπής (από την πλευρά Χρηστίδη-Γερουλάνου κυρίως) πρότειναν να ξαναβρεθούν οι εκπρόσωποι υποψηφίων και να συζητήσουν τα τεχνικά κομμάτια.

Ωστόσο, μέλη της ΕΔΕΚΑΠ επανέφεραν το θέμα της αναρμοδιότητας της επιτροπής, όπως είχαν αποφασίσει σύσσωμοι στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Η πλευρά του Παύλου Χρηστίδη, διά του Ανδρέα Κατσιαμάκη, κατέθεσε πρόταση να αναλάβει η ΕΔΕΚΑΠ να στείλει επιστολή προς τους εκπροσώπους των υποψηφίων για νέα συνάντηση, προκειμένου να ρυθμίσουν τις λεπτομέρειες που έχουν απομείνει.

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε επί της πρότασης Χρηστίδη, υπήρξε αποτέλεσμα 8-8, ενώ έλειπε ο εκπρόσωπος Καστανίδη. Ετσι, η ΕΔΕΚΑΠ επαναβεβαίωσε ότι είναι αναρμόδια για τις τηλεοπτικές εμφανίσεις των υποψηφίων και «κάηκε» το ενδεχόμενο νέας συνάντησης των εκπροσώπων τους.

Η απόφαση της ΕΔΕΚΑΠ σε κάθε περίπτωση δρομολογεί ένα δεδομένο, όπως όλα δείχνουν: Το debate στην ΕΡΤ, εφόσον γίνει, θα διεξαχθεί μεταξύ των 5 υποψηφίων, πλην Παπανδρέου.

Η πλευρά του πρώην πρωθυπουργού μετά την απόφαση της ΕΔΕΚΑΠ εκτιμά πως εφόσον δεν υπάρχει ένα θεσμικό όργανο που να διασφαλίζει τον ουσιαστικό διάλογο, δεν πληρούνται τα εχέγγυα για ένα debate. Εχει επίσης απορρίψει τηλεμαχίες σε ιδιωτικά κανάλια.

Τι θα κάνει η ΕΡΤ

Το ζητούμενο πλέον είναι τι θα πράξει η ΕΡΤ, η οποία οφείλει να κινηθεί θεσμικά. Μετά την απόφαση της ΕΔΕΚΑΠ -στην οποία απευθύνθηκε η ΕΡΤ δι’ επιστολών της- ότι είναι αναρμόδια, το θέμα αναμένεται να περάσει στα άλλα θεσμικά όργανα του ΚΙΝΑΛ, με πρώτο τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, Μανώλη Χριστοδουλάκη, ο οποίος εκπροσωπεί το κόμμα μετά την απώλεια Γεννηματά.

Στη επιστολή της προχθές προς τους υποψηφίους και την ΕΔΕΚΑΠ η ΕΡΤ τόνιζε ότι «είναι αυτονόητο ότι η ΕΡΤ, σεβόμενη τον θεσμικό της ρόλο, θα ανταποκριθεί στις όποιες αποφάσεις της Επιτροπής Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) του ΚΙΝΑΛ, ενώ όπως πάντα τις λεπτομέρειες θα τις συναποφασίσουν όλοι οι συμμετέχοντες στη συγκεκριμένη διαδικασία».