Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Στον αέρα το debate λόγω διαφωνιών Παπανδρέου – Τηλεμαχία μόνο με τους πέντε

24 mins read

Οι πέντε υποψήφιοι για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Καστανίδης, Παύλος Χρηστίδης, Παύλος Γερουλάνος, αναμένεται σήμερα, Παρασκευή, να στείλουν επιστολή στην ΕΡΤ ζητώντας τη διεξαγωγή debate, κατά τα πρότυπα του 2017, στο οποίο όμως δεν θα συμμετέχει ο Γιώργος Παπανδρέου.

Παρά το γεγονός ότι πέντε υποψήφιοι έχουν συμφωνήσει σχεδόν σε όλα μεταξύ τους για τους όρους διεξαγωγής του (Ανδρουλάκης, Λοβέρδος, Χρηστίδης, Γερουλάνος, Καστανίδης), εντούτοις η πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου έχει καταθέσει τη δική της πρόταση, διαφωνώντας σε αρκετά σημεία με τους υπόλοιπους.

Η βασική πρόταση εδράζεται σε γενικές γραμμές στο μοντέλο των πρώτων εκλογών του ΚΙΝΑΛ το 2017 και προβλέπει δύο τηλεμαχίες στην ΕΡΤ, μία στις 22 Οκτωβρίου στην ΕΡΤ1 και μία στις 29 του μηνός στην ΕΡΤ3 με εκπροσώπους από περιφερειακά ΜΜΕ.

Μεταξύ άλλων θα υπάρχουν θεματικές για τη δημοκρατία και τους θεσμούς, την οικονομία, το κοινωνικό κράτος, την εξωτερική πολιτική, αλλά και για τα εσωκομματικά, ενώ θα υπάρχουν και ερωτήσεις που θα απευθύνει ο ένας υποψήφιος στον άλλον.

Σημειώνεται ότι αίτημα να φιλοξενήσουν debate έχουν καταθέσει και ιδιωτικά κανάλια, δύο επίσημα (Mega, Action 24) και ανεπισήμως ο ΣΚΑΙ. Ωστόσο, η πλευρά Παπανδρέου εμφανίζεται κάθετα αρνητική στη συμμετοχή του πρώην πρωθυπουργού σε αυτά τα debate.

Δεδομένης της άρνησης από την πλευρά Παπανδρέου, το ζήτημα περιπλέκεται, καθώς μπορεί η ΕΡΤ αρχικά με επιστολή της προς τους υποψήφιους προέδρους να είχε ζητήσει τηλεμαχία με “όλους ανεξαιρέτως”, ωστόσο πηγές της Δημόσιας Τηλεόρασης διευκρινίζουν ότι θα κινηθούν θεσμικά και θα εφαρμόσουν μόνο ό,τι αποφασίσει επισήμως η επιτροπή καταστατικού του ΚΙΝΑΛ (ΕΔΕΚΑΠ).

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένα σχέδιο που υπάρχει στο τραπέζι για επιστολή των πέντε απευθείας στην ΕΡΤ, χωρίς να περάσει από την ΕΔΕΚΑΠ, δεν μπορεί να γίνει θεσμικά αποδεκτό. Για το λόγο αυτό, οι εκπρόσωποι των 5 στην επιτροπή θα πρέπει να περάσουν τη θέση τους κατά πλειοψηφία, με τους συσχετισμούς να είναι οριακοί.

Μέσα στην ημέρα πάντως είναι πιθανό να ξεκαθαρίσει το θέμα. Εμπειροι κομματικοί παράγοντες θεωρούν πιθανή τη διεξαγωγή των debate χωρίς την παρουσία Παπανδρέου, είτε στην ΕΡΤ είτε -σίγουρα- στα ιδιωτικά κανάλια.

Τι ζητά η πλευρά Παπανδρέου

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει προτείνει τη διεξαγωγή τριών debate με τις εξής θεματικές συζητήσεις:

1. Δίκαιη μετάβαση στο νέο παραγωγικό πρότυπο – Πράσινη Ανάπτυξη

2. Προκλήσεις για τη Δημοκρατία και τους θεσμούς σήμερα.

3. Κοινωνικό Κράτος και Σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία

Όπως ανέφεραν στη σχετική πρόταση, “προτείνουμε η διεξαγωγή των συζητήσεων να γίνει με τη χρήση διαδικτύου και απευθείας τηλεοπτική μετάδοση και με επαρκή χρόνο απαντήσεων για όλους τους υποψήφιους (4’ + 4’ + 1’ – εισαγωγική τοποθέτηση, δευτερολογία και κλείσιμο, αντιστοίχως), έτσι ώστε κάθε σημαντική θεματική ενότητα να μπορεί να συζητηθεί διεξοδικά σε επαρκή χρόνο αφιερώνοντας 75-90 λεπτά για κάθε θέμα”.

Με άλλα λόγια, η πλευρά Παπανδρέου απορρίπτει τις σχεδιαζόμενες απαντήσεις του 1-1,5 λεπτού, καθώς και τις ερωτήσεις που θα απευθύνει ο ένας υποψήφιος στον άλλο, ενώ ιδιαίτερες αντιρρήσεις υπάρχουν και στην ύπαρξη κατηγορίας για τα εσωκομματικά.

“Η ελληνική κοινωνία αντιμέτωπη με το τέταρτο κύμα πανδημίας και τα αυξανόμενα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, θέλει να ακούσει τις θέσεις μας για τα καυτά ζητήματα που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή και το μέλλον της. Κατά συνέπεια, λόγω των πολύ διαφορετικών συνθηκών από το 2017, δεν ενδείκνυται να επιλεγεί ένα ντιμπέιτ όπως αυτό που έγινε στις εσωκομματικές εκλογές της χρονιάς εκείνης, ούτε οποιαδήποτε μορφή που να παραπέμπει σε ριάλιτι σόου”, αναφέρει η πλευρά του πρώην πρωθυπουργού.

Facebook Comments