ΑρχικήΠολιτικήΔεν τους θέλουν - Επεισόδια σε Κω και Γιαννιτσά για τους μετανάστες

Δεν τους θέλουν – Επεισόδια σε Κω και Γιαννιτσά για τους μετανάστες

Μεγάλο αγκάθι για την κυβέρνηση το μεταναστευτικό-προσφυγικό με την Τουρκία να μη δείχνει διατεθειμένη να συνεργαστεί ως οφείλει, τα ρεύματα να είναι αμείωτα και τους κατοίκους των περιοχών, που υπάρχουν ήδη ή αναμένονται να φθάσουν μετανάστες και πρόσφυγες, να εξεγείρονται.

Πλέον δεν πρόκειται για μεμονωμένες αντιδράσεις αλλά όπως όλα δείχνουν εξελίσσεται σε ένα ντόμινο αντιδράσεων για το κυβερνητικό σχέδιο εσωτερικής μετεγκατάστασης μεταναστών. Μάλλον τα Βρασνά και η Πεντέλη ήταν μόνο η αρχή.

Δήμαρχος και κάτοικοι μπλόκαραν την αποβίβαση μεταναστών στην Κω

Στο λιμάνι της Κω λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής ο ίδιος ο δήμαρχος μαζί με στελέχη της δημοτικής αρχής και δεκάδες κατοίκους διαμαρτυρήθηκαν για τις νέες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς το νησί, αλλά και τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί. Στην Κω ήδη βρίσκονται περισσότεροι από 4.500 μετανάστες και πρόσφυγες.

Σύμφωνα με το kosnews24.gr μετά τους 50 παράνομους μετανάστες που μεταφέρθηκαν από τη Σύμη στην Κω, υπήρξε η πληροφορία πως περίπου 60 ακόμη άτομα θα έφταναν στην Κω από το Καστελλόριζο γύρω στη 01:00 με το πλοίο της γραμμής. Το πλοίο έφθασε γύρω στη 01:00 στο λιμάνι της Κω, με τον Δήμαρχο – πλαισιωμένο από κατοίκους – να ανεβαίνει στο καράβι και μετά από συνομιλία με τον καπετάνιο και τη διευθέτηση κάποιων εγγράφων, οι περίπου 60 μετανάστες με τους αστυνομικούς που τους συνόδευαν, συνέχισαν προς το λιμάνι του Πειραιά. Λίγο μετά τη 01:30 τόσο ο Δήμαρχος όσο και οι κάτοικοι αποχώρησαν από το λιμάνι.

Κάτοικοι μπλόκαραν την εγκατάσταση μεταναστών στα Γιαννιτσά

Αναβρασμός σημειώθηκε τα ξημερώματα και στα Γιαννιτσά καθώς περίπου 30 κάτοικοι μπλόκαραν την εγκατάσταση μεταναστών σε ξενοδοχείο της περιοχής, επιχειρώντας να εμποδίσουν τα λεωφορεία,που μετέφεραν περίπου 150 άτομα.

Απαιτήθηκε η συνδρομή της αστυνομίας για να ολοκληρωθεί η μεταφορά των μεταναστών. Οι κάτοικοι επισκέφθηκαν το αστυνομικό τμήμα της περιοχής, προκειμένου να καταθέσουν μήνυση κατά παντός υπευθύνου.

Θεοδωρικάκος: «Πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη»

Ο Yπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος μίλησε στο ΣΚΑΙ και την εκπομπή Καλημέρα με τον Γιώργο Αυτιά αναφέροντας για το μεταναστευτικό πως: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί απεριόριστο αριθμό μεταναστών και προσφύγων» τονίζοντας πως αν χρειαστεί θα ληφθούν και επιπρόσθετα μέτρα.

Όπως εξήγησε: «Γίνεται μία πολύ συντονισμένη προσπάθεια να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στη Μυτιλήνη και στη Σάμο γιατί δεν μπορεί να συνεχιστεί η διαρκής ροή μεταναστών προς τα νησιά μας και προς την πατρίδα μας. Συντονισμένα και οργανωμένα υπάρξει μετακίνηση ενός αριθμού μεταναστών στην Ηπειρωτική Ελλάδα. Το αντιμετωπίζουμε με σχέδιο. Είναι δύσκολο».

«Πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη. Αυτό είναι ένα μήνυμα προς όλους τους πολίτες», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

Κουμουτσάκος: «Το ζήτημα είναι μεγάλο και είναι εδώ για να μείνει»

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος μιλώντας στο ΣΚΑΪ και την εκπομπή Ακραία Φαινόμενα δήλωσε για το προσφυγικό ότι: «Το τελευταίο τετράμηνο είχαμε 40.000 αφίξεις προσφύγων και μεταναστών».

Παράλληλα, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις κατοίκων στην έλευση των προσφύγων – μεταναστών ανέφερε πως: «Η ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών είναι καθήκον της πολιτείας. Τίποτα δεν μπορεί να επιβάλλεται στις τοπικές κοινωνίες. Για να έχουμε όμως την στήριξη των τοπικών κοινωνιών πρέπει να συνομιλούμε μαζί τους συνέχεια ακατάπαυστα.»

«H ενημέρωση προκύπτει από την ανάγκη να δειχθεί από όλους μας η έγκαιρη αλληλεγγύη στις συνοριακές περιοχές της χώρας που δέχονται το πρώτο κύμα. Το ζήτημα είναι μεγάλο και είναι εδώ για να μείνει. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε αντοχή. Θα μετρηθούμε όλοι στο αν σε ένα ζήτημα που έχει εθνική διάσταση είμαστε όλοι μαζί», σημείωσε.