ΑρχικήΠολιτικήΔένδιας: «Η χώρα αντιμετωπίζει "υπαρξιακή απειλή" από την Τουρκία»

Δένδιας: «Η χώρα αντιμετωπίζει “υπαρξιακή απειλή” από την Τουρκία»

«Υπαρξιακή» χαρακτήρισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, την τουρκική απειλή των «νομικών και γεωγραφικών ορίων» της Ελλάδας.

Μάλιστα, ο κ. Δένδιας συμπλήρωσε: «Όταν υπάρχει γειτονική χώρα η οποία αμφισβητεί το καθεστώς κυριαρχίας, όχι μόνο των κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά και τις διεθνείς συνθήκες που αφορούν χαρακτηρισμό μειονότητας, αυτό προφανώς χαρακτηρίζεται ως υπαρξιακή απειλή. Απειλούνται και τα νομικά και τα γεωγραφικά όρια της πατρίδας μας» είπε στην κύρια ομιλία του επί του νομοσχεδίου για την Ίδρυση του Ελληνικού Κέντρου Καινοτομίας, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκος Δένδιας.

Τόνισε μάλιστα ότι «πρέπει λοιπόν να είμαστε έτοιμοι για αυτό, παρότι καλωσορίζουμε με τον πιο απόλυτο τρόπο, τους χαμηλούς τόνους και το καλύτερο κλίμα, που υπάρχει με την γειτονική Τουρκία, το τελευταίο χρονικό διάστημα».

Δένδιας: Αυτή είναι η Ατζέντα 2030

Στη συνέχεια ο υπουργός Εθνικής Άμυνας παρέθεσε το σχέδιο μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης στο χώρο της Άμυνας (Ατζέντα 2030) στο οποίο, περιλαμβάνονται, εκτός από τα εξοπλιστικά και το θέμα της θητείας, για το οποίο προανήγγειλε ότι θα φέρει νομοσχέδιο στη Βουλή στην αρχή του φθινοπώρου.

Ειδικότερα για τα εξοπλιστικά, είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα φέρει στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων, το ζήτημα των φρεγατών Constellation, τη λύση για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό της επόμενης γενιάς. Στην ίδια συνεδρίαση, ο κ. Δένδιας είπε ότι θα φέρει το πρόγραμμα των F-35, επίσης μέσα στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, επί τη βάσει των τριών τύπων, 4,5 και 5ης γενιάς αεροσκαφών, (στα οποία περιλαμβάνονται) 200 σύγχρονα αεροσκάφη F-16 Viper, Rafal και F-35.

«Αυτός είναι ο σχεδιασμός της ατζέντας 2030» είπε ο κ. Δένδιας, προσθέτοντας ότι -καθώς γίνεται η συζήτηση στο Γενικό Επιτελείο- «θα σας το πω και στην επιτροπή εξοπλιστικών, δεν είμαστε όμως ώριμοι για να το φέρουμε, και το ζήτημα της νέας γενιάς υποβρυχίων του ελληνικού πολεμικού ναυτικού».

«Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό χρειάζεται έναν εκσυγχρονισμό»

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε ακόμη ότι το ζήτημα των τουρκικών επιλογών απασχολεί τον ελληνικό Τύπο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Τουρκία, πράγματι, έχει μπει σε ένα μεγάλο κύκλο ναυπηγήσεων και αποκτήσεως υλικού» ανέφερε ο κ. Δένδιας, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα διεκδίκησε πάντοτε την υπεροχή στη θάλασσα [..] από γεννήσεως του ελληνικού κράτους, υπό οποιαδήποτε μορφή ακόμα και των κρατών-πόλεων της αρχαιότητας. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι και το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό χρειάζεται έναν εκσυγχρονισμό», είπε ο κ. Δένδιας, επισημαίνοντας ότι πρέπει να ανακτήσουμε το χρόνο που χάσαμε στα χρόνια της κρίσης.

Συνοψίζοντας, ο κ. Δένδιας είπε ότι έχουμε τα θέματα των Constellation, των F35, και το ζήτημα των υποβρυχίων, και μένει «η απάντηση του ζητήματος της μέσης λύσης. Έχω πει επανειλημμένως ότι είμαστε ανοιχτοί και μελετάμε το θέμα της τέταρτης φρεγάτας, μελετάμε το θέμα των κορβετών, και μελετάμε και το θέμα των πλοίων LCS, εάν η Αμερική μας δώσει δωρεάν, επαναλαμβάνω δωρεάν, αυτές τις φρεγάτες, που το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό κρίνει ότι θα μπορούσαν να υπηρετήσουν τις ανάγκες του μέσου χρόνου…».