ΑρχικήΠολιτικήΔεύτερες σκέψεις από Μητσοτάκη για τις ευρωεκλογές- Πιθανή η διατήρηση του σταυρού

Δεύτερες σκέψεις από Μητσοτάκη για τις ευρωεκλογές- Πιθανή η διατήρηση του σταυρού

“Πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξουμε το εκλογικό σύστημα, να επιστρέψουμε στη λίστα στις ευρωεκλογές. Αυτή θα είναι η εισήγησή μου μετά τις εκλογές”, έλεγε στις 25 Απριλίου σε συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δείχνοντας τις προθέσεις του για το πως θέλει να κινηθεί στις ευρωεκλογές, “επιστρέφοντας” από τον σταυρό στη λίστα, όπως είχε γίνει και το 2014.

Πρόθεση του κ. Μητσοτάκη ήταν να καταργηθεί ο σταυρός προτίμησης που ίσχυσε στις δύο τελευταίες ευρωεκλογές (του 2014 και του 2019) και είχε ως αποτέλεσμα να πλασαριστούν στις εκλόγιμες θέσεις πρόσωπα από τον καλλιτεχνικό χώρο με βασικότερο προσόν την αναγνωρισιμότητα, γεγονός που εξέθετε, κάποιες φορές τη χώρα στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, η διατήρηση του σταυρού  προτίμησης φαίνεται πως κερδίζει έδαφος το τελευταίο διάστημα στο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι ο σταυρός θα αντισταθμίσει την χαλαρότητα που χαρακτηρίζει την ψήφο των ευρωεκλογών και οι υποψήφιοι θα μπουν στην μάχη πιο δυναμικά, χωρίς τη σιγουριά της εκλογής τους βάσει λίστας.

Η λίστα θα μπορούσε δυνητικά να φέρει απώλειες στη Νέα Δημοκρατία, αποδυναμώνοντας το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών.

Ακόμη ένα ζήτημα που απασχολεί το Μαξίμου είναι και το όριο των δύο θητειών.

Από την υπάρχουσα ευρωομάδα της Ν.Δ. τρεις ευρωβουλευτές βρίσκονται στην πρώτη θητεία τους: ο επικεφαλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου και ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος. Εφόσον η Ν.Δ. θέσει όριο στις δύο θητείες, τότε Ελίζα Βόζενμπεργκ, Θοδωρής Ζαγοράκης, Μανώλης Κεφαλογιάννης δεν θα είναι ξανά υποψήφιοι. Υπενθυμίζεται πως εκκρεμεί και η υπόθεση της Μαρίας Σπυράκη που μέχρι στιγμής είναι εκτός κόμματος.