Δικαίωση Λοβέρδου για την υπόθεση Novartis: Ομόφωνο βούλευμα τον απαλλάσσει από την κατηγορία της δωροληψίας

13 mins read

Πλήρης δικαίωση του Ανδρέα Λοβέρδου για την υπόθεση Novartis, καθώς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών με ομόφωνη απόφαση τον απαλλάσσει από την κατηγορία της δωροληψίας.

Το τριμελές δικαστικό συμβούλιο με εισηγητή τον Πρωτοδίκη Αθανάσιο Μαρνέρη υιοθέτησε την σχετική  πρόταση της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Μαρίας Κάψου, η οποία είχε ζητήσει να μην γίνει κατηγορία σε βάρος του Ανδρέα Λοβέρδου.

Με το απαλλακτικό βούλευμα ουσιαστικά κλείνει ο κύκλος των ερευνών για τυχόν εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis, που είχε ανοίξει τον Φεβρουάριο του 2018 με τη διαβίβαση στη Βουλή από την Εισαγγελία εγκλημάτων διαφθοράς της σχετικής δικογραφίας με τα ονόματα των δέκα πολιτικών προσώπων, καθώς ο φάκελος για τον Ανδρέα Λοβέρδο ήταν ο μοναδικός που παρέμενε εκκρεμής στη δικαιοσύνη.

Τι αναφέρει το σκεπτικό του βουλεύματος για την απαλλαγή Λοβέρδου για την υπόθεση Novartis

Σύμφωνα με πληροφορίες στο σκεπτικό του βουλεύματος επισημαίνεται  ότι δεν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για να στηριχτεί δημόσια στο ακροατήριο η κατηγορία σε βάρος του Ανδρέα Λοβέρδου για την αξιόποινη πράξη της δωροληψίας πολιτικού προσώπου κατ’ εξακολούθηση , που κατά την κατηγορία φέρεται να  είχε  τελεστεί στην Αθήνα το χρονικό διάστημα από 1.4.2011 έως  17.5.2012.

Παράλληλα, οι δικαστές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δεν προκύπτει ποινική ευθύνη του Α.Λοβέρδου για την υπερτιμολόγηση  των επίδικων φαρμάκων της Novartis,  αφού από το σύνολο των αποδεικτικών μέσων δεν διαπιστώνεται η ύπαρξη  επαρκών ενδείξεων που να στηρίζουν την κατηγορία εναντίον του πρώην υπουργού.

Τέλος, στο βούλευμα γίνεται αξιολόγηση των καταθέσεων των προστατευομένων μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης». Οι δικαστές υπογραμμίζουν ότι οι ένορκες καταθέσεις είναι αόριστες ,με την έννοια ότι δεν συμπεριλαμβάνουν  συγκεκριμένα περιστατικά, τόπο, χρόνο, λοιπές περιστάσεις δωροληψίας , ούτε προσδιορίζεται το ακριβές ποσό αυτής , οι ίδιοι δε , δεν ήταν ούτε αυτόπτες , ούτε αυτήκοοι μάρτυρες.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα