Δημιουργία ειδικού ποινικού μητρώου για αδικήματα κατά ανηλίκων – Σκέρτσος: «Δεν υπάρχουν αριστεροί και δεξιοί βιαστές»

64 mins read

Ενιαίο πρωτόκολλο διαχείρισης υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να αποφεύγεται η δευτερογενής θυματοποίηση των παιδιών από τις κρατικές υπηρεσίες και δημιουργία κοινού μητρώου θυμάτων και ειδικού ποινικού μητρώου θυτών, ώστε να μην ξαναπλησιάζουν παιδιά μετά την καταδίκη τους, περιλαμβάνει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης.

Οι 11 πολιτικές και οι 80 δράσεις που περιλαμβάνει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης είναι συμφωνημένες με τα συνολικά 12 συνεργαζόμενα υπουργεία, 6 εκ των οποίων – είναι τα Υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας, Παιδείας, Υγείας, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη και Αθλητισμού. Όπως εξήγησε ο υπουργός Επικρατείας ‘Ακης Σκέρτσος, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή, πολλές από τις πολιτικές έχουν ξεκινήσει ήδη να υλοποιούνται ενώ όλες όσες είναι ώριμες, τα 3/4 έχουν ενταχθεί με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση στα ετήσια προσχέδια δράσης των Υπουργείων για το 2023 και εντεύθεν.

Ενδεικτικά, ήδη έχει θεσπιστεί η αυστηροποίηση των ποινών των δραστών και λειτουργεί το πρώτο σπίτι του παιδιού από το Υπ. Δικαιοσύνης, διδάσκεται ήδη η σεξουαλική αγωγή στα σχολεία και υλοποιούνται ειδικά προγράμματα κατάρτισης εκπαιδευτικών.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει εκπονήσει οριζόντιο σχέδιο πολιτικής για την προστασία των δικαιωμάτων του Παιδιού, το Υπουργείο Εργασίας συνέθεσε πλαίσιο πολιτικών Εγγύησης για το Παιδί, που αφορά τα παιδιά από «μη προνομιούχες οικογένειες», το Υπουργείο Παιδείας προάγει την ποιοτική μάθηση και την αρμονική και συμπεριληπτική σχολική ζωή, το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει εξειδικευμένη πολιτική ψυχικής υγείας του παιδιού. Παράλληλα, το παιδί κατέχει θέση σε όλα τα κοινωνικά οριζόντια σχέδια δράσης της Κυβέρνησης, ενώ και στο ελληνικό σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλαδα 2.0 εμπεριέχονται σημαντικές μεταρρυθμίσεις και έργα που το αφορούν.

«Έχουμε ευθύνη ως πολιτεία και ως κοινωνικό σύνολο να σταθούμε απέναντι σε ένα έγκλημα τόσο βαρύ και ταυτόχρονα τόσο ανομολόγητο που καταφέρνει να φωλιάζει και να αναπαράγεται στα υπόγεια της ανθρώπινής ψυχής», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας ‘Ακης Σκέρτσος ανοίγοντας τη σημερινή συζήτηση επί του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης.

Τα στοιχεία είναι αμείλικτα. Μας λένε ότι 9 στα 10 περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων έχουν ως θύτες συγγενείς και φιλικά πρόσωπα, είπε ο υπουργός Επικρατείας και τόνισε ότι το έγκλημα, στις περισσότερες περιπτώσεις, μένει, για τον λόγο αυτό, ερμητικά κλειδωμένο, πίσω από κλειστές πόρτες και πίσω από κλειστά στόματα.

«Τι να πεις σε ένα παιδί που δέχθηκε αλλά ποτέ δεν βρήκε το θάρρος να καταγγείλει, μια τέτοια επίθεση στην πιο τρυφερή και ευάλωτη φάση της ζωής του», είπε ο κ. Σκέρτσος και υπογράμμισε ότι θα υπάρξει απόλυτη αυστηρότητα απέναντι στους θύτες και απόλυτη ευαισθησία απέναντι στα θύματα.

Το μήνυμα, είπε ο υφυπουργός, είναι «ως εδώ, για τα γραφειοκρατικά και ρυθμιστικά εμπόδια, για τις αδράνειες της διοίκησης που αποτρέπουν τα θύματα, από τα εμπιστευθούν την πολιτεία και τους θεσμούς, για να μιλήσουν. Να ξέρουν πως αν σπάσουν το νήμα της σιωπής, αν βγουν από τον κύκλο της συγκάλυψης και καταγγείλουν αυτούς που καταχράστηκαν τους ιερούς δεσμούς εμπιστοσύνης και εξάρτησης που αναπόφευκτα αναπτύσσουν τα παιδιά προς τους μεγάλους, θα έχουν δίπλα τους, ένα πυκνό δίχτυ κρατικής προστασίας, ευαισθησίας, ενδυνάμωσης αλλά και επανένταξης στην κοινωνία. Ως εδώ όμως και για βαθιά ασυνείδητους και διαβρωμένους θύτες. Να ξέρουν ότι η εποχή που τα στόματα έμεναν κλειστά και το κράτος αντιμετώπιζε με εγκληματική αδιαφορία, αυτό το έγκλημα έχει τελειώσει. Η δίωξη τους είναι και θα είναι αμείλικτη και οι ποινές που θα αντιμετωπίσουν θα είναι οι αυστηρότερες δυνατές. Το στίγμα της αποτρόπαιης πράξης τους, θα τους συνοδεύει για πάντα», είπε ο υπουργός Επικρατείας που ενημέρωσε τα μέλη των επιτροπών για τις βασικές δράσεις του εθνικού σχεδίου δράσης, όπως το ειδικό ποινικό μητρώο για τα αδικήματα κατά των ανηλίκων, το Ενιαίο Εθνικό Πρωτόκολλο Διαχείρισης Κρουσμάτων, το μητρώο για τους θύτες.

«Τα παιδιά μας πρέπει να μεγαλώσουν σε μια καλύτερη Ελλάδα από αυτή που παραλάβαμε εμείς. Πρέπει άμεσα να εντείνουμε τις προσπάθειες μας να αντιμετωπίσουμε ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα, που για τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών αποτελεί το ειδεχθέστερο των εγκλημάτων, τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση των ανηλίκων», είπε ο κ. Σκέρτσος.

Όμως ο υπουργός Επικρατείας επεφύλασσε και μια αναφορά σε επιχειρήματα που ακούστηκαν στο δημόσιο διάλογο, μετά τις φοβερές αποκαλύψεις για τα όσα εφιαλτικά έζησε το 12χρονο κορίτσι στον Κολωνό. «Η Ελλάδα είναι μία οργανωμένη, δημοκρατική κοινωνία και σ’ αυτήν δεν χωρά καμία ανοχή και δικαιολόγηση στη βία. Δεν υπάρχουν αστερίσκοι, δεν υπάρχει καλή και κακή, ούτε αριστερή και δεξιά βία, ούτε φυσικά αριστεροί ή δεξιοί βιαστές. Το έγκλημα είναι έγκλημα. Και δεν έχει πολιτικό χρώμα», είπε ο ‘Ακης Σκέρτσος και πρόσθεσε: «Ας συμφωνήσουμε πρώτα σε αυτό και ας αφήσουμε έξω από αυτή την αίθουσα θλιβερές και βαθιά αντιδημοκρατικές και αντιπολιτικές αναφορές που δυστυχώς ακούσαμε στο δημόσιο διάλογο ακόμη και πρόσφατα. Η ταύτιση δημοκρατικών πολιτικών χώρων με εγκληματικές ενέργειες στρώνει το δρόμο στην Ακροδεξιά και τον φασισμό. Γι’ αυτό ας είναι πιο προσεκτικοί όσοι από την αντιπολίτευση κάνουν χρήση τέτοιων επιχειρημάτων διότι στην πραγματικότητα δεν σκάβουν το λάκκο των αντιπάλων τους αλλά της ίδιας της δημοκρατίας».

Κώτσηρας: Δημιουργία ειδικού ποινικού μητρώου για αδικήματα κατά ανηλίκων τις επόμενες εβδομάδες

Την δημιουργία ειδικού ποινικού μητρώου για αδικήματα κατά ανηλίκων που θα τεθεί σε λειτουργία τις επόμενες εβδομάδες ανακοίνωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, αρμόδιος για θέματα διεθνούς συνεργασίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Γιώργος Κώτσηρας, κατά τη συζήτηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, για την Προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση.

«Η προστασία της ανηλικότητας έχει τεθεί ως ένας κεντρικός άξονας των πολιτικών μας επιλογών», ανέφερε ο κ. Κώτσηρας τονίζοντας ότι, «μία κομβική δράση που περιλαμβάνεται στο εθνικό σχέδιο δράσης και θα δημιουργηθεί τις επόμενες εβδομάδες είναι το ειδικό ποινικό μητρώο που θα αφορά αδικήματα κατά ανηλίκων».

«Θα προστεθεί στην υφιστάμενη διάταξη του ποινικού μητρώου ειδικό σκέλος που θα αφορά τα αδικήματα της ανηλικότητας προκειμένου να υπάρχει αυτοτελής καταγραφή αυτών των ειδεχθή, απαράδεκτων αδικημάτων και να μπορούν όλοι όσοι έχουν ανάγκη πληροφόρησης κατά το νόμο, να μπορούν να προστρέχουν σε αυτόν, να έχουν μία καταγραφή για τα αδικήματα που αφορούν την γενετήσια ελευθερία των ανηλίκων, την προστασία της σωματικής και προσωπικής τους ακεραιότητας και της ελευθερίας τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κώτσηρας και συμπλήρωσε:

«Είναι μια πρωτοβουλία που θα λύσει τα χέρια πολλών περιπτώσεων όπου δεν γνωρίζαμε δυστυχώς ότι οι δράστες τέτοιων αδικημάτων έχουν εμπλοκή ή καταδικαστεί τουλάχιστον σε επίπεδο πρώτου βαθμού από τη δικαιοσύνη».

«Πρώτη φορά έχουμε εφαρμόσει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα του παιδιού 2021-2023 με συμμετοχή όλων των φορέων και όλων των υπουργείων για να μπορέσουμε να διατρέξουμε οριζόντια πολιτικές ωφέλιμες και φιλικές για τα παιδιά» σημείωσε.

Έμφαση έδωσε ο κ. Κώτσηρας, σε δύο σημαντικές, όπως τις χαρακτήρισε, προβλέψεις του νέου ποινικού κώδικα που ψηφίστηκε πρόσφατα με την αυστηριοποίση των ποινών για αδικήματα κατά ανήλικων θυμάτων:

Πρώτον: Η δίωξη των αδικημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας όταν στρέφεται σε βάρος ανηλίκων γίνεται αυτεπαγγέλτως και οι εισαγγελικές αρχές μπορούν να παρέμβουν ανά πάσα ώρα και στιγμή και να έχουν πληροφορία που αφορά κακοποίηση ανηλίκων σε σχέση με τα αδικήματα αυτά.

Δεύτερον: Εκκίνηση της παραγραφής από την ενηλικίωση των ανηλίκων και μετά. Έτσι πλέον, η παραγραφή για τα αδικήματα κατά των ανηλίκων εκκινείται από τα 19 χρόνια για τα πλημμελήματα και από τα 21 χρόνια όταν αφορά κακούργημα. Αυτό σημαίνει ότι ένα παιδί μπορεί αρκετά χρόνια μετά την ενηλικίωση του να καταγγείλει το αποτρόπαιο έγκλημα και να προσφύγει στις δικαστικές αρχές.

«Έχουμε πλέον ένα συμπαγές αυστηρό και άρτιο νομικό οπλοστάσιο στα χέρια των δικαστικών και εισαγγελικών αρχών της χώρας», επεσήμανε.

Ακόμα, ο κ. Κώτσηρας χαρακτήρισε ως «κομβική πρωτοβουλία, η οποία προβλέπεται και στο εθνικό σχέδιο δράσης και έχει υλοποιηθεί», τη λειτουργία του «Σπιτιού της Αθήνας» με ειδικό εξειδικευμένο προσωπικό, στο οποίο μπορούν να καταφεύγουν ανήλικα θύματα εγκληματικών ενεργειών.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι «το επόμενο χρονικό διάστημα θα επιλυθούν πολλά νομικά τεχνικά και διοικητικά προβλήματα και θα μπορέσει να λειτουργήσει και το «Σπίτι της Θεσσαλονίκης».

Έμφαση έδωσε και στην ένταξη, στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης, την επιμόρφωση των δικαστικών λειτουργών και δικηγόρων για τα δικαιώματα του παιδιού.

«Η σημερινή παρουσία του Εθνικού Σχεδίου Δράσης που διατρέχει οριζόντια πολιτικές πολλών συναρμόδιων υπουργείων, δείχνει εμπράκτως το πραγματικό και ουσιαστικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την προστασία της ανηλικότητας», κατέληξε ο κ. Κώτσηρας, διαβεβαιώνοντας όλα τα κόμματα, ότι «το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι ανοιχτό σε προτάσεις, ώστε μέσα από μία εθνική συνολική προσπάθεια, και ένα αυστηρό συμπαγές θεσμικό πλαίσιο, και τα θύματα να προστατεύονται και οι δράστες να τιμωρούνται».

Facebook Comments