ΑρχικήΠολιτικήΔημοσκόπηση GPO: Προβάδισμα ΝΔ και δεύτερο το ΠΑΣΟΚ - Όχι σε «κόμμα...

Δημοσκόπηση GPO: Προβάδισμα ΝΔ και δεύτερο το ΠΑΣΟΚ – Όχι σε «κόμμα Τσίπρα» και «κόμμα Σαμαρά» λένε οι πολίτες

Δημοσκόπηση GPO: Προβάδισμα ΝΔ με 30,3% – Στην τρίτη θέση η Πλεύση, υποχωρεί στο 6,1% ο ΣΥΡΙΖΑ

Ανοδική τάση καταγράφει η Νέα Δημοκρατία στη νέα δημοσκόπηση της GPO για τα «Παραπολιτικά», ενισχύοντας το προβάδισμά της έναντι των υπολοίπων κομμάτων. Συγκεκριμένα, στην εκτίμηση ψήφου επί των εγκύρων, η ΝΔ συγκεντρώνει 30,3%, αυξάνοντας τη διαφορά της στις 15,6 μονάδες από το δεύτερο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ (14,7%), το οποίο προσπερνά οριακά την Πλεύση Ελευθερίας (14,6%).

Ο ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζοντας τη φθίνουσα πορεία του, περιορίζεται στο 6,1%, χωρίς ενδείξεις ανάκαμψης. Σταθερή εμφανίζεται η δυναμική της Ελληνικής Λύσης με 10,8%, ενώ το ΚΚΕ καταγράφει 8,4%.

Πρόθεση ψήφου: ΠΑΣΟΚ και Πλεύση δίνουν μάχη για τη δεύτερη θέση

Στην πρόθεση ψήφου, χωρίς αναγωγή, τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής:

  • ΝΔ: 26%

  • ΠΑΣΟΚ: 12,7%

  • Πλεύση Ελευθερίας: 12,5%

  • Ελληνική Λύση: 9,3%

  • ΚΚΕ: 7,2%

  • ΣΥΡΙΖΑ: 5,2%

  • Φωνή της Λογικής: 3%

Τα υπόλοιπα κόμματα κινούνται κάτω από το όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή.

«Κανείς» ή Μητσοτάκης; Προβάδισμα της ΝΔ και στο ερώτημα νικητή

Στο ερώτημα για το ποιο κόμμα θα ήθελαν οι πολίτες να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, η ΝΔ προηγείται με 28,1%. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ (10,9%), η Πλεύση Ελευθερίας (9,3%), η Ελληνική Λύση (8,3%) και ο ΣΥΡΙΖΑ (6,9%). Ιδιαίτερη σημασία έχει το ποσοστό των πολιτών που απαντούν «κανένα» ή δηλώνουν αναποφάσιστοι, το οποίο φτάνει το 22,6%.

Σταθερά πρώτος ο Μητσοτάκης – Κρίσιμη η αδυναμία διεύρυνσης της αντιπολίτευσης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί ξεκάθαρο προβάδισμα ως ο καταλληλότερος για τη θέση, έναντι των Ανδρουλάκη και Κωνσταντοπούλου. Το 38,8% των πολιτών αξιολογεί θετικά την εξαετή πρωθυπουργία του, ενώ το 60,9% έχει αρνητική άποψη. Παρ’ όλα αυτά, κανένας πολιτικός αντίπαλος δεν φαίνεται να συγκεντρώνει την απαιτούμενη δυναμική.

Διχασμός για το μοντέλο διακυβέρνησης

Οι πολίτες εμφανίζονται απολύτως μοιρασμένοι ως προς το επιθυμητό μοντέλο κυβέρνησης. Το 48,1% προτιμά αυτοδύναμη κυβέρνηση – ακόμα και αν χρειαστούν επαναληπτικές εκλογές – ενώ το 47,9% τάσσεται υπέρ κυβερνήσεων συνεργασίας.

Οι ψηφοφόροι της ΝΔ δείχνουν προτίμηση στην αυτοδυναμία, ενώ οι υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ, της Πλεύσης και του ΚΚΕ επιθυμούν συνεργασίες. Το κοινό του ΠΑΣΟΚ και της Ελληνικής Λύσης εμφανίζεται διχασμένο.

Χαμηλή αξιολόγηση για το ΠΑΣΟΚ – Σενάρια για επιστροφή Τσίπρα

Αρνητική είναι η αποτίμηση της αντιπολιτευτικής παρουσίας του ΠΑΣΟΚ, με το 79,6% να την κρίνει ανεπαρκή. Το κόμμα συνεχίζει να ταλανίζεται από το δίλημμα μεταξύ συνεργασιών με την Αριστερά ή αυτόνομης πορείας.

Την ίδια στιγμή, η αδυναμία της Κεντροαριστεράς να διαμορφώσει συνεκτική στρατηγική επαναφέρει στο προσκήνιο το σενάριο επιστροφής του Αλέξη Τσίπρα μέσω νέου πολιτικού σχηματισμού. Το 17% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα τον ψήφιζε, με το ποσοστό αυτό να φτάνει το 57,2% μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Περιορισμένο ενδιαφέρον για κόμμα υπό τον Αντώνη Σαμαρά

Πιο περιορισμένη είναι η αποδοχή του ενδεχομένου ίδρυσης κόμματος από τον Αντώνη Σαμαρά, με μόλις το 6,8% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι θα το στήριζε.