ΑρχικήΠολιτικήΔημοσκόπηση GPO: Υπερδιπλάσια η διαφορά ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ - «Φρένο» στην Ελληνική Λύση...

Δημοσκόπηση GPO: Υπερδιπλάσια η διαφορά ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ – «Φρένο» στην Ελληνική Λύση από τη Λατινοπούλου

Ερευνα της GPO για τα «Παραπολιτικά», αποτυπώνει την άποψη της κοινής γνώμης για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία, με το 46,4% να την κρίνει θετικά έναντι 46,2% που διατυπώνει επιφυλάξεις για το ουσιαστικό αποτέλεσμα της συγκεκριμένης συνάντησης.

 

 

tourkia_voreia_makedonia_gpo

 

Στο μέτωπο με τη Βόρεια Μακεδονία η προκλητική επιλογή της νέας προέδρου να αποκαλέσει τη χώρα της «Μακεδονία» κατά την τελετή ορκωμοσίας της και η επιμονή της στη χρήση του όρου ως πράξη αυτοπροσδιορισμού έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στα ευρωπαϊκά όργανα. Η συγκεκριμένη ενέργεια δυναμιτίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία το 51,5% του συνόλου, κάτω από αυτές τις συνθήκες, ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να επανεξετάσει τους όρους της και ενδεχομένως να επαναδιαπραγματευτεί κάποια σημεία της. Επιπλέον, το 75% της κοινής γνώμης θεωρεί ότι η Ελλάδα πρέπει να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στη νέα ηγεσία της γειτονικής χώρας και σε ενέργειες που υπονομεύουν την οικοδόμηση θετικών σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Στα εσωτερικά θέματα, η ακρίβεια συνεχίζει να αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα των ελληνικών νοικοκυριών και βασικό παράγοντα της ψήφου των ευρωεκλογών για το 57,6% του δείγματος.

ti_tha_epireasei

Ανακόπτεται η άνοδος της Ελληνικής Λύσης από τη Λατινοπούλου

Και σε αυτή τη μέτρηση, η Ν.Δ. εμφανίζεται κυρίαρχη, αυξάνοντας μάλιστα τη διαφορά της από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ, που διατηρεί μια απόσταση περίπου δύο μονάδων από το ΠΑΣΟΚ. Σε σχέση με τη δημοσκόπηση του περασμένου μήνα, η Ν.Δ. αυξάνει τη συσπείρωσή της κατά περίπου 4 ποσοστιαίες μονάδες, από το 66% στο 70%, αύξηση προερχόμενη κυρίως από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων ψηφοφόρων της.

Συνεχίζει, ωστόσο, να έχει διαρροές προς τα δεξιά της, οι οποίες πλέον διαμοιράζονται μεταξύ της Ελληνικής Λύσης και της Φωνής Λογικής, ενώ συνεχίζει να υφίσταται μια ταλάντωση ανάμεσα σε αυτήν και το ΠΑΣΟΚ, που αφορά το 1,2% του εκλογικού σώματος. Φαίνεται ότι οι απόπειρες και οι ενέργειες για περιορισμό των απωλειών στα δεξιά της έχει δημιουργήσει ένα μικρό κενό στον κεντρώο χώρο, τον οποίο προσπαθεί να διεκδικήσει το ΠΑΣΟΚ. Τα διεκδικούμενα ποσοστά μπορεί να φαίνονται και να είναι μικρά επί του συνόλου, μία έως δύο μονάδες, ωστόσο είναι ικανά όχι να αλλάξουν τους συσχετισμούς, αλλά να επηρεάσουν τα όρια της εκλογικής επιρροής που θέτει το κάθε κόμμα. Η ανοδική πορεία για τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να φτάνει στο όριό της σε αυτή τη φάση, με το ζητούμενο για τον κ. Κασσελάκη να είναι από εδώ και πέρα η διατήρηση των δυνάμεων που έχουν συσπειρωθεί γύρω του και η επιβεβαίωσή τους στην κάλπη.

Και μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ έχει αναπτυχθεί ένας απευθείας ανταγωνισμός, που αφορά περίπου το 1% του εκλογικού σώματος, την ίδια στιγμή που η αξιωματική αντιπολίτευση θα πρέπει να περιορίσει τις διαρροές της προς τα αριστερά. Σταθερότητα τόσο για το ΚΚΕ όσο και για την Ελληνική Λύση, της οποίας όμως η άνοδος φαίνεται να ανακόπτεται σε αυτό το σημείο κυρίως από την εμφάνιση της Φωνής Λογικής της Αφρ. Λατινοπούλου, η οποία παρουσιάζεται ικανή να διεκδικήσει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό της δεξιάς ψήφου. Τέλος, με σοβαρές αξιώσεις για την εκλογή έδρας εμφανίζονται η «Νέα Αριστερά» και οι Δημοκράτες του Α. Λοβέρδου, ο οποίος συνεχίζει να αποσπά ψήφους τόσο από τη Ν.Δ. όσο και από το ΠΑΣΟΚ.

para_1805_008_cmyk
evrobouletytes_gpo
anamesa_se_poia_kommata