«Είχε απόλυτο δίκιο ο κ. Κοντοζαμάνης»- Ο Μητσοτάκης για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ

20 mins read

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την χθεσινή τριτολογία του στη Βουλή, αναφέρθηκε και στο ζήτημα των ασθενών με κορωνοϊό που πέθαναν εκτός ΜΕΘ.
Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες είχαν προκληθεί αντιδράσεις,  με αφορμή την ακόλουθη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη: «Εξετάζουμε τα δεδομένα, είναι στη διάθεσή μας και θα ήθελα να το τονίσω, για μια ακόμη φορά, ότι κριτήριο δεν είναι η πληρότητα, είναι τα επιστημονικά δεδομένα τα οποία έχει ο γιατρός και η κατάσταση του ασθενούς με τα οποία ο γιατρός αποφασίζει την εισαγωγή ή μη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας».
Έτσι λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο ζήτημα των ασθενών, εκτός ΜΕΘ είπε:
«Η αλήθεια είναι ότι όταν κάναμε τη διάγνωση, την εσωτερική διάγνωση του τί δεν πήγε καλά στη Μακεδονία και είχαμε αυτό τον τραγικό αριθμό θανάτων για ένα μήνα στη Μακεδονία, διαπιστώσαμε, δυστυχώς, ότι πολλοί ασθενείς ειδικά όχι από αστικά κέντρα αλλά από χωριά έφταναν στα νοσοκομεία όταν ήταν ήδη πάρα πολύ άρρωστοι.
Αυτό είναι μία πραγματικότητα την οποία πρέπει να την αντιμετωπίσουμε, είναι μία αλήθεια την οποία την διαπιστώσαμε στην πορεία, αυτός είναι και ο λόγος που για ένα διάστημα, τουλάχιστον, το ποσοστό των θανάτων ήταν πράγματι μεγαλύτερο από αυτό το οποίο περιμέναμε. Και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε και όντως το να έρχεται κάποιος νωρίτερα στο νοσοκομείο είναι προφανώς καλύτερο από το να έρθει αργότερα. 
Και αυτή η συζήτηση, ξέρετε, για τις διασωληνώσεις, κ. Τσίπρα, για ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών, νομίζω το γνωρίζουν όλοι και ειδικά όσοι ασκούν το ιατρικό επάγγελμα, η διασωλήνωση δεν προσφέρει κάτι. Σε κάποιους. Σε αρκετούς. Το γνωρίζετε αυτό. Όλοι το γνωρίζουμε, κάποιοι τυχαίνει να το γνωρίζουν και από προσωπική εμπειρία.
Η απόφαση να μην διασωληνωθεί ένας ασθενής είναι απόφαση ιατρική. Ο κ. Κοντοζαμάνης είχε απόλυτο δίκιο που το είπε έτσι, απόλυτο δίκιο. Πολλές φορές, δε, παίρνεται και σε συνεννόηση με την οικογένεια. Και είναι η σωστή και η υπεύθυνη απόφαση όταν η διασωλήνωση δεν προσφέρει κάτι, μπορεί να προσφέρει ελάχιστες μέρες ζωής με πολύ μεγάλη ταλαιπωρία. Και αυτό συμβαίνει συχνά, δεν συμβαίνει μόνο τώρα, συμβαίνει πάντα. 
Το επιχείρημά σας θα είχε βάση, αν υπήρχαν αιτήματα από γιατρούς να βάλουν ασθενείς σε εντατικές και δεν υπήρχαν κρεβάτια εντατικών. Αυτό δεν έγινε όμως, και σας διαβεβαιώνω ότι αν είχε συμβεί θα το είχαμε μάθει όλοι μας. Αυτό δεν έγινε. Οι ασθενείς, οι οποίοι χρειάστηκαν εντατική και την ώρα της κρίσης, έστω και αν χρειάστηκε να τους μετακινήσουμε και να τους πάμε σε άλλες περιοχές, καλύφθηκαν από κρεβάτι εντατικής. Αυτό για να δώσουμε μια και καλή μία απάντηση στο ζήτημα αυτό διότι είναι μία άχαρη συζήτηση, η οποία αδικεί πρώτα και πάνω από όλα τους ίδιους τους γιατρούς οι οποίοι καλούνται σε πολύ δύσκολες συνθήκες να πάρουν δύσκολες αποφάσεις. Αλλά το κάνουν πάντα με γνώμονα τί είναι καλύτερο για τον ασθενή και αν η διασωλήνωση σε έναν πολύ ηλικιωμένο, πολύ επιβαρυμένο ασθενή έχει κάτι να του προσφέρει ή απλά προσθέτει πόνο, ταλαιπωρία για τον ίδιο και για τις οικογένειές τους.»

Facebook Comments

Τελευταία Νέα