Ελληνικό ΥΠΕΞ για «νεκρούς μετανάστες» και ισχυρισμούς Ερντογάν: «Κατασκευάζει ψευδείς ειδήσεις»

13 mins read

Μετά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και το υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε διάψευση των ισχυρισμών του Τούρκου προέδρου ότι Έλληνες στρατιώτες σκότωσαν δύο μετανάστες στα σύνορα και ότι αρνήθηκε οικονομική βοήθεια από την ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε ότι απέρριψε την ευρωπαϊκή βοήθεια ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για τη φιλοξενία των μεταναστών και προσφύγων στην Τουρκία: «Μιλάμε μαζί τους, μας λένε: “Θα σας στείλουμε ένα δισεκατομμύριο ευρώ”. Ποιον προσπαθείτε να ξεγελάσετε; (…) Δεν θέλουμε πλέον αυτά τα χρήματα». Σύμφωνα με το Anadolu, o Ερντογάν υποστήριξε ότι απέρριψε την προσφορά της ΕΕ διότι «η Άγκυρα έχει δαπανήσει ήδη 40 δισ. ευρώ και θα βρει τρόπο να κερδίσει αυτά τα χρήματα».

Ο Ερντογάν σημείωσε ότι η ΕΕ δεν έχει εκπληρώσει πλήρως τις απαιτήσεις της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2016 για δίκαιη κατανομή αρμοδιοτήτων, αναφέρει το Anadolu: «Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υποστηρίξει τη δίκαιη κατανομή των βαρών, οι συνοριακές πύλες θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτές».

Ο Ερντογάν κατηγόρησε τις ελληνικές Αρχές ότι σκότωσαν δύο μετανάστες που επιχείρησαν να παραβιάσουν τα σύνορα με την Τουρκία: «Σήμερα (σ.σ.: χθες), Έλληνες στρατιώτες σκότωσαν δύο μετανάστες και τραυμάτισαν άλλον ένα σοβαρά».

Μια χώρα που «κατασκευάζει ψευδείς ειδήσεις, δεν είναι σε θέση να κουνά δάχτυλο σε κανέναν» επισημαίνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Όταν μια χώρα εργαλειοποιεί ανθρώπους ως πολιορκητικό κριό, κατασκευάζει ψευδείς ειδήσεις για να τους παραπλανήσει και παραβιάζει συστηματικά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα γειτονικών χωρών, δεν είναι σε θέση να κουνά το δάκτυλο σε κανέναν», σημειώνεται από το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο twitter.

«Και βέβαια δεν είναι σε θέση να δίνει μαθήματα Διεθνούς Δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Άλλωστε, σε αυτά τα μαθήματα, η Τουρκία επί χρόνια μένει μετεξεταστέα», συμπληρώνει.

Facebook Comments