Επιμένει στο παρών ο ΣΥΡΙΖΑ: «Η συμφωνία με την Αίγυπτο δεν ακυρώνει αυτόματα το τουρκολιβυκό μνημόνιο»

18 mins read

Ο ΣυΡιζΑ, διά του εισηγητού του Γιώργου Κατρούγκαλου,  επέμεινε στο παρών για τη συμφωνία με την Αίγυπτο και στην θετική ψήφο στην συμφωνία με την Ιταλία και ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία  για τη συμφωνια με την Αιγυπτο, λέγοντας ότι ο κάθε εκπρόσωπος του έθνους έχει ατομική ευθύνη να τοποθετηθεί απέναντι σε ιστορικές προκλήσεις.  

«Έχετε δίκιο να λέτε ότι οι στιγμές είναι ιστορικές, η κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας έχει λάβει πρωτόγνωρες διαστάσεις και ο καθένας από μας ως εκπρόσωπος του έθνους έχει ατομική ευθύνη να τοποθετηθεί απέναντι στις ιστορικές προκλήσεις. Γι’ αυτό ζητάμε ονομαστική ψηφοφορία ώστε ο καθένας ατομικά και κάθε πολιτική δύναμη να πάρει τις ευθύνες της και να αντιμετωπίσει την ιστορία. Εμείς θα το κάνουμε με το αίσθημα πατριωτικής ευθύνης που πάντα μας χαρακτήριζε».

Ο κ. Κατρούγκαλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει διαμορφώσει μία νέα εθνική στρατηγική και ότι ζητεί από την αντιπολίτευση λευκή επιταγή, χωρίς να ανοίγει τα χαρτιά της για τον τρόπο που θα διαπραγματευτεί με την Τουρκία.

«Μας ζητάτε να εγκρίνουμε μια ιδιότυπη μορφή μυστικής διπλωματίας, να κινηθείτε όπως θέλετε χωρίς να υπάρχει εθνική γραμμή και να έχετε υφαρπάξει μέσω της ψήφου που θα δώσουμε σήμερα στη Βουλή και μια υποτιθέμενη έγκριση της εθνικής αντιπροσωπείας. Χωρίς εμάς. Εμείς έχουμε αποδείξει ότι είμαστε μια πατριωτική δύναμη ευθύνης , θέλουμε να υπάρχει εθνική στρατηγική και θέλουμε να υπάρχει και εθνική ενότητα.

Επιλέξαμε το παρών και όχι αρνητική στάση, έτσι ώστε να έχετε τη δυνατότητα να δώσετε τις απαραίτητες διευκρινίσεις. Αποδεχόμαστε ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο εάν ενταχθεί σε ένα εθνικό σχέδιο στρατηγικής, πράγματι μπορεί να διεμβολίσει το παράνομο τούρκολιβυκό σύμφωνο. Να διεμβολίσει, δηλαδή να μας δώσει ένα εργαλείο, δεν ακυρώνει αυτόματα η συμφωνία αυτή το τούρκολιβυκό σύμφωνο, όπως πάλι δημαγωγικά λέτε».

Ο κ Κατρούγκαλος απάντησε και στο αίτημα που είχε θέσει με την ομιλία του στην επιτροπή ο Νίκος Δένδιας για τη δημιουργία εθνικού μετώπου ομοψυχίας.

«Ζητήσατε κ.Δένδια μέτωπο εθνικής ομοψυχίας, βεβαίως αλλά σε ποια βάση. Υπάρχει χρόνος να διαμορφωθεί νέα εθνική στρατηγική που λείπει. Εμείς δεν θεωρούμε ότι το δόγμα της μη λύσης και της ακινησίας είναι ο τρόπος επίλυσης των διαφορών. Η εξωτερική πολιτική που ακολουθήσαμε ήταν ενεργητική εξωτερική πολιτική που επεδίωκε τις λύσεις.

Περιμένουμε όμως από σας να μας πείτε ποια στρατηγική θα ακολουθήσετε με την Τουρκία  από δω και πέρα, ποια μεθοδολογία δεν μπορούμε να πορευόμαστε σε κενό ούτε είναι δυνατόν να ζητάτε από την αντιπολίτευση λευκή επιταγή.

Δεν θα δεχτούμε την απόκρυψη της στρατηγικής που θέλετε να ακολουθήσετε πρέπει να ανοίξετε τα χαρτιά σας για το πως θα διαπραγματευτείτε με την Τουρκία».

Facebook Comments

Τελευταία Νέα