ΑρχικήΠολιτικήΕπίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για το μολυσμένο με σαλμονέλα νερό στη...

Επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για το μολυσμένο με σαλμονέλα νερό στη Μαγνησία και τα 100 κρούσματα γαστρεντερίτιδας

Την κατάσταση που επικρατεί στη Μαγνησία με τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας σχολίασαν με ανακοίνωσή τους ο τομεάρχης Υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ  Ανδρέας Παναγιωτόπουλος και η βουλευτής Αθηνά Λινού.

Οι δύο βουλευτές χαρακτηρίζουν ανήκουστο να μην ανακοινώνονται με ακρίβεια τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας, με δεδομένο ότι 8 παιδιά νοσηλεύονται και απευθύνει κρίσιμα ερωτήματα προς την κυβέρνηση ως προς ποια μέτρα έχει λάβει για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Στις 30/5/24, ο ΕΟΔΥ ενημερώθηκε από το Κέντρο Υγείας Βελεστίνου για αυξημένη προσέλευση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας σε κατοίκους των περιοχών Ριζομύλου και Στεφανοβικείου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ ως την 1η Ιουνίου 2024 είχαν καταγραφεί «περισσότερα από 40 κρούσματα γαστρεντερίτιδας».

Είναι πραγματικά ανήκουστο ο επίσημος κρατικός φορέας πληθυσμιακής υγείας στην επίσημη ανακοίνωσή του να μην αναφέρει με ακρίβεια τα καταγεγραμμένα κρούσματα μιας εν εξελίξει επιδημίας, όταν γνωρίζει ότι οκτώ (8) ως τώρα παιδιά νοσηλεύονται στην παιδιατρική κλινική, ενώ η υπερήλικας με υποκείμενα νοσήματα που νοσηλευτόταν στη ΜΕΘ του ΓΝ Βόλου, κατέληξε, και ενώ οι δημοτικές αρχές της περιοχής κάνουν πάντως λόγο για υπερδιπλάσια κρούσματα.

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ έκανε δειγματοληψία από το δίκτυο ύδρευσης και σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου υπάρχουν ενδείξεις μικροβιολογικής επιβάρυνσης, με πιθανή αιτιολογία να σχετίζεται με έργα στο δίκτυο ύδρευσης. Ο δε εργαστηριακός έλεγχος των κλινικών δειγμάτων είναι θετικός για σαλμονέλα.

Η περιοχή διαθέτει τρεις γεωτρήσεις οι οποίες υδρεύουν μια κοινή δεξαμενή, αλλά δεν είναι βέβαιο ακόμη σε ποια δεξαμενή παρουσιάστηκε το πρόβλημα και πως. Ο ΕΟΔΥ υποψιάζεται ότι πιθανόν να έχουν συμβάλει οι διακοπές στην υδροδότηση που έλαβαν χώρα προσφάτως.

Ο ΕΟΔΥ διερευνά την έκρηξη κρουσμάτων και ακόμη δεν έχει καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα.

Η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει στα εξής:

Ποια άμεσα μέτρα έχει λάβει για να περιορίσει τη μετάδοση του βακτηρίου;

Έχει ενημερώσει το EWRS ζητώντας συνδρομή και συνεργασία των κρατών μελών της Ε.Ε;

Έχει ενημερώσει το ECDC ζητώντας τη συνδρομή του στην εκτίμηση και διαχείριση του κινδύνου;

Γιατί και πώς βρέθηκε το βακτήριο στο δίκτυο πόσιμου ύδατος των παρακάρλιων χωριών, γιατί δεν λήφθηκαν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να προληφθεί η μόλυνση και γιατί υπάρχουν ακόμη στάσιμα ύδατα στις περιοχές αυτές, δέκα μήνες μετά την κακοκαιρία του «Daniel»

Πρόκειται όντως για λοιμώξεις μόνο από Σαλμονέλα; Έχει εξεταστεί η παρουσία άλλων παθογόνων μικροοργανισμών (βακτήρια, ιοί, πρωτόζωα);

Υπήρχε συστηματικός έλεγχος της ποιότητας και ασφάλειας του νερού που κυκλοφορούσε και κυκλοφορεί στο δίκτυο ύδρευσης και με ποιο τρόπο, δεδομένου μάλιστα του γεγονότος ότι το νερό προέρχεται από «πηγάδια»

Εφαρμόστηκαν οι διεθνείς μέθοδοι προστασίας όπως ισχύουν μετά από πλημμύρες;

​Έχουν εφαρμοστεί οι οδηγίες του άρθρου 8 Υ.Α Δ1(δ)/ΓΠ οικ. 27829/2023 (ΦΕΚ 3525/Β’ 25/5/2023) για την εκτίμηση και διαχείριση κινδύνου λεκανών απορροής των σημείων υδροληψίας νερού ανθρώπινης κατανάλωσης;»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ