Επιχείρηση αποκλιμάκωσης: Σε Αθήνα και Άγκυρα ο Γερμανός ΥΠΕΞ

19 mins read

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, θα βρεθεί στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας,  όπου θα συναντηθεί με τον Νίκο Δένδια για να συζητήσουν τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, την ίδια ημέρα θα μεταβεί και στην τουρκική πρωτεύουσα.

Αμφότερες οι πρωτοβουλίες της γερμανικής πλευράς εντάσσονται στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης και της συμφωνίας για επανέναρξη κάποιας μορφής διερευνητικών επαφών και διαλόγου μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας.

Κατά το ραντεβού πάντως της Τετάρτης μεταξύ Μακρόν-Μέρκελ, έγινε σαφές ότι η Γερμανία αρχίζει να κατανοεί ότι η προσπάθεια κατευνασμού της Τουρκίας δεν φέρνει το αναμενόμενο αποτέλεσμα. «Δεν θα ανεχθούμε απειλή της κυριαρχίας κρατών-μελών της ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά η Άνγκελα Μέρκελ κατά την συνάντηση που είχε με τον γάλλο πρόεδρο, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη να ξεκινήσει διάλογος μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας.

Στα παραπάνω συνέβαλε και η στάση της Γαλλίας, η μη υποχωρητικότητά της, αλλά και η ετοιμότητα που έδειξε κατά την κλιμάκωση απέναντι στην Άγκυρα, γεγονός που δείχνει να αναγκάζει την Γερμανία να έρθει πιο κοντά στις γαλλικές θέσεις. Τα τελευταία 24ωρα το μήνυμα της Ευρώπης είναι σαφές. Αν η Τουρκία δεν αλλάξει στάση και συνεχίσει την παραβατική της συμπεριφορά, να αγνοεί το Διεθνές Δίκαιο και να ακολουθεί επιθετικές ενέργειες απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, τότε θα βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις.

Σήμερα πάντως ο Ερντογάν, απαντώντας και στην Ευρώπη, επέμεινε στις θέσεις του, ρητορική που μένει να φάνει αν έχει και ουσία μέσα στις επόμενες ημέρες, ανάλογα με τις διαβουλεύσεις αλλά και τις επαφές που θα έχει και με την γερμανική πλευρά.

«Δικαιωνόμαστε με αυτά που κάνουμε στη Μεσόγειο. Η Ευρώπη έχει άδικο που κακομαθαίνει την Ελλάδα, ξέρει ότι το δίκιο είναι με το μέρος της Τουρκίας. Αν συμβεί κάτι στη Μεσόγειο θα είναι κακό για την Ευρώπη. Αυτό που κάνει η Ευρώπη δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα, απλά θα μειώσει την υπόληψη της ΕΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Αναφορικά με την επίσκεψη Μάας την Τρίτη, η ανακοίνωση του υπ. Εξωτερικών, αναφέρει ότι οι συζητήσεις θα εστιασθούν στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, στις σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας, όπως και στα όσα συμβαίνουν στη Λιβύη. Συζητήσεις κρίσιμες ενόψει της άτυπης συνάντησης των ΥΠΕΞ της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο στις 27 και 28 Αυγούστου.

Σε αυτό πιθανώς ο Υπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ να παρουσιάσει ένα έγγραφο επιλογών για πιθανές κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την παραβίαση της υφαλοκρηπίδας Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες το διπλωματικό παρασκήνιο αναμένεται να ενταθεί, ενόψει και της λήξης (στις 23 Αυγούστου) της ισχύος της NAVTEX βάσει της οποίας το «Ορούτς Ρέις» δραστηριοποιείται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

 

Facebook Comments