Εξομολογήσεων συνέχεια – Δραγασάκης: «Λάθος μας ο Βαρουφάκης»-Τσακαλώτος: «Δεν είχαμε εμπειρία»

26 mins read

Τον ασκό του Αιόλου φαίνεται ότι άνοιξε η παραδοχή του Νίκου Βούτση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν έτοιμος να κυβερνήσει το 2015. Η αυτοκριτική συνεχίζεται από τον Γιάννη Δραγασάκη και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, οι οποίοι παραδέχονται ότι έγιναν σοβαρά λάθη από την άπειρη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τα όσα υπόσχονταν προεκλογικά.

Σε συνέντευξή του, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας αποκάλυψε ότι «ήταν λάθος που αναθέσαμε την υλοποίηση του σχεδίου μας στον Βαρουφάκη». Ο Γιάννης Δραγασάκης μίλησε ανοιχτά για τις πολιτικές προκλήσεις του μέλλοντος και τα λάθη του κυβερνητικού παρελθόντος.

Στην συνέντευξή του στο tvxs.gr λέει ότι ο σημερινός μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί «νέα φάση της ιδρυτικής του διαδικασίας», διαφωνεί με την εκλογή προέδρου από την βάση και επισημαίνει ότι ο κίνδυνος αποκοπής του κόμματος από τις κοινωνικές του αναφορές «δεν είναι μία «μόλυνση» που έρχεται μόνον από τα έξω – υπάρχει και εντός των τειχών».

Ο Γιάννης Δραγασάκης δεν συμμερίζεται την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έπρεπε να επιδιώξει την διακυβέρνηση το 2015 – «η παράταση της κυβέρνησης Σαμαρά με τη δική μας ψήφο θα καθιστούσε το ΣΥΡΙΖΑ συνυπεύθυνο για ότι έμελλε να συμβεί», λέει χαρακτηριστικά – , ενώ στο πεδίο της αυτοκριτικής επισημαίνει ότι «υποτιμήσαμε τις προϋποθέσεις άσκησης αριστερής πολιτικής».

Χαρακτηρίζει επίσης σημαντικό λάθος ότι ανατέθηκε η υλοποίηση του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ στην πιο κρίσιμη φάση του στον Γιάνη Βαρουφάκη – «έναν άνθρωπο ο οποίος υποβίβαζε διαρκώς τη πολιτική σε κακοσχεδιασμένες τακτικές και αντί να χτίζει συμμαχίες και γέφυρες, άνοιγε μέτωπα» -, τονίζει πως δεν υπήρξε «ολοκληρωμένη στρατηγική συμμαχιών», και θεωρεί ότι αναλώθηκε δυσανάλογο πολιτικό κεφάλαιο στην ανάδειξη των – «πολύ σημαντικών και υπαρκτών» – σκανδάλων. «Αυτά και άλλα συνέβαλλαν να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι εμείς ασχολούμαστε με το παρελθόν ή έστω με το παρόν ενώ ο κ. Μητσοτάκης μιλάει για το μέλλον».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σήμερα το πρωί μιλώντας στο Γιώργο Παπαδάκη και δηλώνοντας ότι «δεν είχαμε την απαραίτητη εμπειρία όταν ήρθαμε στην εξουσία».

Συνεχίζοντας την αυτοκριτική του, αποδέχθηκε ότι πολλά πράγματα θα μπορούσαν να είχα γίνει καλύτερα, αλλά ο κύριος λόγος που οι πολίτες «γύρισαν την πλάτη» στον ΣΥΡΙΖΑ, οφείλεται στο γεγονός ότι το κόμμα του κυβέρνησε τα 3 από τα 4 χρόνια μέσα στο τρίτο μνημόνιο και οι πολίτες έχουν δικαιολογημένα παράπονα.

Ο κ. Τσακαλώτος ερωτηθείς για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων που είχε υπογράψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παραδέχτηκε ότι ήταν πολύ μεγάλα, αλλά υποστήριξε ότι υπήρχε στρατηγική για τη μείωση τους, όπως ακριβώς είχε γίνει και με τη μείωση του αφορολόγητου και τις περικοπές στις συντάξεις, που ναι μεν είχαν υπογραφεί, αλλά τελικά δεν ίσχυσαν.

Ο κ. Τσακαλώτος μιλώντας για την παραδοχή του στο παρελθόν ότι «την πλήρωσε η μεσαία τάξη», παραδέχτηκε ότι αυτό είναι μια πραγματικότητα, αλλά ήταν επιβεβλημένο, καθώς όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία αντιμετώπισε μια ανθρωπιστική κρίση και η απόλυτη προτεραιότητα ήταν αυτοί οι άνθρωποι που δεν είχαν να φάνε.

Σχολιάζοντας τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα, με αφορμή και τη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης από αύριο, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι ο ΕΦΚ είναι σημαντικός για την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα και συμπλήρωσε ότι το ακριβό πετρέλαιο θέρμανσης βοηθάει και στη μείωση της χρήσης του συμβάλλοντας έτσι στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα ανακούφισης που έχει προαναγγείλει ότι θα φέρει η κυβέρνηση μέσα από την κατάθεση του ασφαλιστικού και του φορολογικού νομοσχεδίου, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε ότι δεν μπορεί να εκφέρει άποψη γιατί ακόμη δεν έχει δει τα σχετικά νομοσχέδια αφού δεν έχουν κατατεθεί, αλλά είναι δεδομένο ότι οποιοδήποτε μέτρο είναι θετικό για τους πολίτες θα ψηφιστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Facebook Comments