Φίλης για συνομιλίες: «Δεν υπάρχουν ζητήματα χρηματισμού αλλά με την λειτουργία των θεσμών»

24 mins read

Ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και νυν βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε στην εκπομπή Briefing του Action24 με τον Γιώργο Πιέρρο για τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών σχετικά με τον Νίκο Παππά ενώ σχολίασε τα θέματα ύφους και αλαζονείας της διακυβέρνησης του κόμματός του και χαρακτήρισε ως δηλώσεις σκοπιμότητας όσα είπε σε συνέντευξή του ο Ευάγγελος Αποστολάκης.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Δημήτρη Τάκη αν τον προβληματίζουν τα ευρήματα του δεύτερου μέρους της δημοσκόπησης της Marc o Νίκος Φίλης απάντησε ότι «αυτό που με προβληματίζει θετικά είναι ότι η κοινωνία, οι πολίτες αξιώνουν από την Αριστερά και από το ΣΥΡΙΖΑ να μην είναι σαν τους άλλους, να διατηρεί το ηθικό πολιτικό πλεονέκτημα, έστω κι αν χρειαστεί να κάνει αυτοκριτική για ορισμένες πράξεις του» και συμπλήρωσε ότι «σε όσα ζητήματα έχουμε μέχρι στιγμής ακούσει δεν βλέπω να υπάρχει χρηματισμός και πράγματα τα οποία θίγουν το ηθικό-πολιτικό πλεονέκτημα». «Υπάρχουν ζητήματα από τις συνομιλίες που έχουν καταγραφεί που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία των θεσμών αλλά περιπτώσεις όπως γνωρίζουμε από άλλους πολιτικούς χώρους που έχουν να κάνουν με χρηματισμό δεν υπάρχουν», έσπευσε να συμπληρώσει και δήλωσε εκ νέου ότι τον ικανοποιεί και δημιουργεί στην αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ μεγαλύτερες ανάγκες ότι δεν αντιμετωπίζει ο κόσμος την αριστερά όπως την δεξιά, ότι έχει μεγάλες απαιτήσεις.

Σχετικά με το αν είναι χρήσιμη μία «θυσία» του Νίκου Παππά, δηλαδή να απομακρυνθεί από τις κομματικές καρέκλες, «για να φυσήξει ούριος άνεμος στα πανιά του κόμματος» απάντησε: «Αυτό που είναι και το έχουμε κάνει σε ένα βαθμό σημαντικό είναι μία αυτοκριτική προσέγγιση της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ως γενική κατεύθυνση προσέφερε στη δημοκρατία και στα λαϊκά συμφέροντα στη χώρα μας αλλά όμως είχε πλευρές αλαζονείας και ήθους και ύφους, έκφραση των οποίων είναι και τα στοιχεία τα οποία συζητούμε τον τελευταίο καιρό. Τα οποία εμείς ως κόμμα κυβερνητικό μοναδικό στα ελληνικά χρονικά τα αναγνωρίσαμε και δημοσίως». Ωστόσο, δε συμμερίστηκε την πρόταση για «θυσία» του Νίκου Παππά αν και αναγνώρισε ότι είχε πλευρές αλαζονείας και ήθους και ύφους.

Όσον αφορά τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Εθνικής Αμύνης Ευάγγελου Αποστολάκη για τους 8 Τούρκους που ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι εμπλέκονταν στην απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 ο κ. Φίλης επεσήμανε ότι« ο κ. Αποστολάκης βγήκε και είπε αυτά που είπε και μπορεί να έχει και κάποια σκοπιμότητα για να τα πει σήμερα και δεν θα ήθελα να υπεισέλθω σε σχολιασμούς γιατί είναι λεπτά ζητήματα». «Σεβαστήκαμε και δεν δώσαμε πίσω τους οκτώ Τούρκους που είχαν έρθει εδώ εκείνη την περίοδο. Το ποια διαδικασία κανείς επιλέγει για να δικαιολογήσει αυτή τη σωστή πράξη, να μη σταλούν πίσω οι 8 Τούρκοι (…)», σημείωσε.

Απαντώντας στον κ. Λιβανό εκ νέου τόνισε: «Εγώ λέω ότι ο κύριος Αποστολάκης έκανε μία δήλωση-αποκάλυψη σκοπιμότητας και αυτή η αποκάλυψη πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν με βάση τα λεπτά ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων σήμερα» και κάλεσε να «μη δημαγωγούμε λοιπόν ασύστολα». «Η δήλωση που έκανε ο κύριος Αποστολάκης είναι μία δήλωση ενός υπεύθυνου προσώπου, εκπροσώπου κράτους εκείνη την περίοδο προκειμένου σήμερα να υπάρξει μία αντιμετώπιση διαφορετική των ελληνοτουρκικών σχέσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Φίλης μάλιστα έφερε ως παράδειγμα την αποκάλυψη του Παναγιώτη Καννελόπουλου το 1986 ότι το γνωστό «βυθίσατε το Χόρα» του Ανδρέα Παπανδρέου τον Ιουλίου του 1976 ήταν σε συνεννόηση με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή για να υπάρξει μία έκφραση δυνατής ελληνικής απάντησης στην τουρκική προκλητικότητα.

Facebook Comments