ΑρχικήΠολιτική"Φουντώνουν" οι... εμφύλιοι στον ΣΥΡΙΖΑ με φόντο την επερχόμενη ήττα

“Φουντώνουν” οι… εμφύλιοι στον ΣΥΡΙΖΑ με φόντο την επερχόμενη ήττα

Τα συντροφικά “μαχαιρώματα” -όχι απλώς δεν έχουν τέλος- κλιμακώνονται όλο και περισσότερο με πρωταγωνιστές από τους υποψηφίους ευρωβουλευτές του κόμματος μέχρι πρώην και νυν υπουργούς στη σφαίρα (και) της σκανδαλολογίας.

Υπόθεση Πετσίτη & σκανδαλολογία

Τζανακόπουλος-Παππάς, παρά τη σέλφι στο Γαλάτσι και την… αγαστή συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια, πάντα οι δυο τους διεκδικούσαν τη στενότερη θέση δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα. Κι ενώ ο Νίκος Παππάς είχε κερδίσει έδαφος από το καλοκαίρι και μετά, πλέον βρίσκεται όλο και πιο μακριά με το Δημήτρη Τζανακόπουλο να τον “αδειάζει” δημοσίως κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι κ. Πετσίτης ακολούθησε το δικό του δρόμο και συμπλήρωσε ενώ ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής ήταν στις ΗΠΑ: “Ψάξτε όσο θέλετε, δεν θα βρείτε τίποτε σε εμάς, πρακτικές ή πράξεις στις οποίες συνήθιζαν να επιδίδονται οι προηγούμενες κυβερνήσεις… Εγώ δεν γνωρίζω τη σχέση του κ. Παππά με τον κ. Αρτεμίου”.

Ακόμη και ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, “άδειασε” το Νίκο Παππά στην Εφημερίδα των Συντακτών: “Σίγουρα τον (σσ. Μανώλη Πετσίτη) έχει πάρει κάπου το μάτι μου (…) Γνωρίζω αυτό που επιβεβαίωσε και ο Νίκος Παππάς για τη φιλική σχέση που είχαν στην Καισαριανή. Από εκεί και πέρα όλα είναι προς διερεύνηση (…) επειδή έχει περάσει (σσ. ο κόσμος) όλα τα προηγούμενα, όταν υπάρχει έστω και η πραγματική σκιά τέτοιων πρακτικών, θέλει να δοθούν απαντήσεις”. Και συνέχισε το μεγαλοπρεπές άδειασμα στον κατά τα άλλα σύντροφό του: “Αυτό λοιπόν πρέπει να το κάνουμε όλοι όσοι έχουμε δημόσια αξιώματα (…) Με αυτή την έννοια θεωρώ ότι ότι είναι σε θετική κατεύθυνση οι τοποθετήσεις της κυβέρνησης που θέλουν να διευκολύνουν την οποιαδήποτε συζήτηση”.

Ακόμη όμως και βουλευτές του κόμματος εκτοξεύουν τα βέλη τους κατά του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής ξανά και ξανά. Σήμερα επανήλθε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σάκης Παπαδόπουλος, με άρθρο του στα Νέα αφήνοντας σαφείς αιχμές για το… ηθικό πλεονέκτημα. «Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι διαθέτει το ηθικό πλεονέκτημα εάν δεν το αποδεικνύει η συμπεριφορά του, οι παρέες του, η στάση ζωής του», γράφει χαρακτηριστικά στο σημερινό του άρθρο στα Νέα ο κ. Παπαδόπουλος. «Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι «υπεράνω πάσης υποψίας» για δωροδοκία – για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες – για έλεγχο της περιουσιακής του κατάστασης και καταγγελιών για μίζες… Πολύ περισσότερο κανείς δεν μπορεί να βγάζει πορίσματα περί ενόχων και αθώων, περί διεφθαρμένης Δικαιοσύνης, περί «σκευωριών εγκληματικής συμμορίας», περί «επίθεσης κατά του πολιτεύματος», περί «εσχάτης προδοσίας», όταν τα όργανα της Δικαιοσύνης συνεχίζουν να ασκούν τα καθήκοντά τους «να έρθουν όλα στο φως», να αναζητήσουν την αλήθεια για πρόσωπα «όσο υψηλά και αν βρίσκονται», επιμένει ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος. Ο Σάκης Παπαδόπουλος και πριν δύο εβδομάδες μιλώντας στο ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος εξέφρασε την ανάγκη ανάγκη να δοθούν εξηγήσεις «από εκείνους που τον είχαν στενό φίλο (σσ το Μανώλη Πετσίτη) μέχρι τώρα».

Και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος, σήμερα δήλωσε σχετικά με την υπόθεση Πετσίτη “οτιδήποτε χρήζει διαλεύκανση, να διαλευκανθεί”.

Ο Νίκος Ξυδάκης τοποθετήθηκε κι εκείνος για την υπόθεση Πετσίτη μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Ant1 επισημαίνοντας ότι “σε σχέση με την οποιαδήποτε υπόθεση, πρέπει να πετάξουμε την τρίχα από το γιαούρτι. Αν ο κ. Πετσίτης έχει βάλει χέρι σε δημόσιο χρήμα ή έχει μεταφέρει πολιτικό χρήμα, να “συντριβεί”. Ό,τι βρει η δικαιοσύνη να γίνει σεβαστό”.

Σαφείς αποστάσεις έχει πάρει και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος αφού έριξε “πόρτα” στην υποψηφιότητά του στο ευρωψηφοδέλτιο και πάει για την θέση του επιτρόπου, είπε ότι δεν θα σχολιάσει το Μανώλη Πετσίτη καθώς δεν τον ξέρει αλλά υπάρχει φωτογραφία μαζί του στην Κουμουνδούρου μετά τη νίκη του 2015. Ωστόσο, έσπευσε να σημειώσει -διαχωρίζοντας έτσι την θέση του- ότι εάν δει τώρα το Μανώλη Πετσίτη σε παράταξη με άλλους, όπως στην Αστυνομία, δεν θα τον αναγνωρίσει, υπονοώντας όπως θα τον αναγνώριζε ο Νίκος Παππάς.

Εξ αρχής το προσφιλέστερο γήπεδο του ΣΥΡΙΖΑ είναι η σκανδαλολογία, ακόμη κι αν τα… σκάνδαλα είναι έωλα. Βαρύγδουπες εκφράσεις χωρίς να υπάρχουν αντίστοιχες αποδείξεις, όπως έχει αρχίσει να φαίνεται με την υπόθεση Novartis. Όλοι θυμούνται τον τότε αρμόδιο υπουργό, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, να μιλάει για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου.

Τόσο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, όσο και ο Νίκος Κοτζιάς αλλά και ο Νίκος Ξυδάκης διαχώρισαν την θέση τους από την κυβερνητική γραμμή αναφορικά με την υπόθεση Novartis. Συγκεκριμένα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε: “Ούτε ανακριτής ούτε εισαγγελέας ούτε δικαστής είμαι και ούτε επιθυμώ να είμαι. Είναι θέμα της Δικαιοσύνης και το πιο σημαντικό είναι να θωρακίσουμε το σύστημα της υγείας για να μην έχουμε ξανά τέτοια φαινόμενα. Και αυτό κάνει το υπουργείο Υγείας”. O Νίκος Κοτζιάς σχολίασε: “Έχω ένα πρόβλημα, όταν η σκανδαλολογία είναι υποκατάστατο της θετικής ατζέντας δεν μου αρέσει”. Ο Νίκος Ξυδάκης επίσης είπε: “Όλοι είναι αθώοι έως αποδείξεως του εναντίου. Ξεκινάμε από το τεκμήριο αθωότητας. Το ποινικό μέρος το χειρίζεται η Δικαιοσύνη. Πρέπει να δούμε αν έγιναν λάθη και αν υπήρχε δόλος σε σχέση με τις σκιές που ταλαιπώρησαν τον ελληνικό λαό και την οικονομία. Το χρωστάμε στην ιστορία μας, με σεβασμό όμως στο Κράτος Δικαίου. Είναι πολιτικό χρέος να διευκολύνεις την έρευνα”.

Πυρ ομαδόν κατά Κουρουμπλή

Στο ευρωψηφοδέλτιο γίνεται του… “αλληλοσπαραγμού”, παρά του ότι το έχει επιμεληθεί προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας. Τα φάουλ ξεκίνησαν από την επιλογή της Μυρσίνης Λοΐζου και κορυφώθηκε τώρα με την φωτογράφιση του Παναγιώτη Κουρουμπλή με τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας. Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου με τους συνυποψηφίους του να στρέφουν τα πυρά τους κατά του.

Η αφορμή για την ομαδική επίθεση ήταν η δημοσίευση της συνάντησης του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ με τον υμνητή της Χούντας και υποστηρικτή της Χρυσής Αυγής. Αυτή ήταν η αφορμή… Ο νεοεισερχόμενος Σπύρος Δανέλλης και συνυποψήφιός του έσπευσε να σχολιάσει: “Για τέτοιες κινήσεις δεν υπάρχουν δικαιολογίες, αδυνατώ να αντιληφθώ πώς ο κ. Κουρουμπλής έκανε τέτοια κίνηση”.

Τι κι αν νόμιζε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ότι θα έπαιρνε τις πολύτιμες και διόλου ευκαταφρόνητες ψήφους της εκκλησίας, ως γνωστόν οι θρησκευτικοί σταυροί μεταφράζονται συχνότατα και σε εκλογικούς, τελικά έλαβε την επιδεικτική απαξίωση του, επίσης, συνυποψηφίου του και ήδη ευρωβουλευτή, Δημήτρη Παπαδημούλη: “Επειδή πολλοί ρωτούν, οφείλω μια καθαρή θέση: Με τον φιλοΧρυσαυγίτη Αμβρόσιο, κήρυκα του μίσους, υβριστή του Τσίπρα κ πρόσφατα καταδικασμένο για παραβίαση του αντιρατσιστικού νόμου, είμαστε καθαρά κ σταθερά απέναντι. Σέβομαι πολύ τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Τον Αμβρόσιο, καθόλου!”.

Τι κι αν ο Σκουρλέτης επεχείρησε να τον μαζέψει και να τον αναγκάσει να ζητήσει συγγνώμη (με καθόλου επιτυχία), το κακό είχε ήδη γίνει.

Ακόμη και ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και υποψήφιος ευρωβουλευτής, Γιάννης Μουζάλας, που δεν εμπλέκεται σε τέτοιου είδους αψιμαχίες τοποθετήθηκε: “Αυτή η συνάντηση είναι απαράδεκτη, είναι μία συνάντηση προσβολή προς τον δημοκρατικό κόσμο. Δεν ξέρω γιατί και πως του ξέφυγε του κ. Κουρουμπλή. Αυτή η συνάντηση προσβάλει όλους μας, προσβάλλει και τον κ. Κουρουμπλή”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρκέστηκε να σχολιάσει ότι η συνάντηση ήταν ατυχής αλλά η Αννέτα Καββαδία ξεσπάσθωσε: “Δεν είναι δυνατόν εσύ να στέκεσαι δίπλα στον ρατσιστή, χουντικό, δηλωμένο χρυσαυγίτη, τουλάχιστον όχι στο όνομά μας”.

Το κρεσέντο κορυφώθηκε σήμερα με τις διπλές δηλώσεις του, επίσης, υποψηφίου ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη στο ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος και την τηλεόραση του Alpha. “Kαλό δεν είναι η φωτογραφία αυτή”, “εγώ δεν θα έκανα φωτογραφία, ούτε θα είχα σχέση με τον κ. Αμβρόσιο και ας με έλεγαν κατσαπλιά”, δήλωνε το πρωί για να επανέλθει λίγες ώρες μετά και να “αδειάσει” μεγαλοπρεπώς τον πρώην υπουργό Ναυτιλίας διερωτώμενος γιατί βρίσκεται στο ΣΥΡΙΖΑ: “Το θέμα αυτό είναι για τον κ. Κουρουμπλή γιατί είναι μαζί μας. Εγώ είμαι στον ΣΥΡΙΖΑ”.

Φωτογραφία πάντως του Μητροπολίτη Αμβρόσιου υπάρχει και με την Έλενα Κουνουρά προ διετίας, η οποία έλαβε αρνητικά σχόλια αλλά σε καμία των περιπτώσεων τη διάσταση με αυτή του κ. Κουρουμπλή. Πάντως, οι αντιδράσεις απέναντι στο πρόσωπο του κ. Κουρουμπλή πιθανώς είναι συνολικές (“πασοκοποίηση” ΣΥΡΙΖΑ) και όχι μεμονωμένες για τους εναγκαλισμούς με τους χρυσαυγίτες και την εκκλησία. Εξού και η τόσο μεγάλη οξύτητα και διάρκεια.