ΑρχικήΠολιτικήΓ. Παπανδρέου στο CNBC: "Να ξανασκεφτούμε πώς λειτουργεί ο καπιταλισμός"

Γ. Παπανδρέου στο CNBC: "Να ξανασκεφτούμε πώς λειτουργεί ο καπιταλισμός"

«Πρέπει διεθνώς να ξανασκεφτούμε πως λειτουργεί ο καπιταλισμός σε παγκόσμιο επίπεδο για να οδηγηθούμε σε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο», τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξη του στο CNBC, στο περιθώριο της Συνόδου για την Παγκόσμια Διακυβέρνηση που έγινε στο Ντουμπάι, στις 8 με 10 Φεβρουαρίου.
«Στις ανεπτυγμένες κοινωνίες και μέσα από το κοινωνικό συμβόλαιο εργοδότες και εργαζόμενοι μπορούσαν να διασφαλίσουν ένα καλό επίπεδο ζωής. Σήμερα, με τη δυνατότητα του κεφαλαίου να μετακινείται για να αποφύγει τις φορολογικές υποχρεώσεις του, έχει αυξηθεί σημαντικά η ανισότητα, με αποτέλεσμα τόσο η μεσαία τάξη, όσο και τα πιο ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας, να νοιώθουν θυμό. Ένα θυμό που μπορεί εύκολα να στραφεί στη λάθος κατεύθυνση. Και για αυτό  το λόγο χρειάζεται ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο διεθνώς» σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός.
Αναφορικά με την οικονομική κρίση που έπληξε την Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα χάθηκε πολύτιμος χρόνος με τιμωρητικά μέτρα, στερεότυπα και χαρακτηρισμούς σε βάρος των Ελλήνων και της εργατικότητάς τους. Αυτό που χρειαζόταν ήταν να υπάρξει συνεργασία με την ΕΕ για τον κατευνασμό των αγορών, προκειμένου η έμφαση να δοθεί στις μεταρρυθμίσεις – τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε άλλες χώρες».
Ερωτηθείς για τις πολιτικές αναταράξεις στις ευρωπαϊκές χώρες ο Γιώργος Α. Παπανδρέου εστίασε στο ρόλο της ακροδεξιάς και της ενίσχυσής της τα τελευταία χρόνια. Επέμεινε πως δεν αρκεί να διαπιστώνουμε τους κινδύνους από την άνοδο της ακροδεξιάς, αλλά οφείλουμε να οικοδομήσουμε σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο μια ευρεία συμμαχία των δυνάμεων που μπορούν να προωθήσουν την ατζέντα ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου.
Αναφορικά με το αδιέξοδο στο οποίο φαίνεται να έχει περιέλθει η Μ. Βρετανία, ο Γιώργος Παπανδρέου τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, αν και εφόσον υπάρξουν οι απαραίτητες εγγυήσεις για την ορθή διεξαγωγή του.