Ο νομός αυτός προβλέπει την υποχρεωτική συνεργασία των ιδιωτών γιατρών με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Την επίταξη των ελεύθερων επαγγελματιών γιατρών, σε δυο εβδομάδες, στα δημόσια νοσοκομεία, προκειμένου να καλύψουν τα δραματικά κενά σε ιατρικές ειδικότητες, ιδιαίτερα σε νοσοκομεία της περιφέρειας, αποφάσισε χθες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στην έκτακτη σύσκεψη.
Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, είχε προαναγγείλει χθες το πρωί σε συνέδριο, ότι είναι αποφασισμένος να λύσει το πρόβλημα, ακόμα και εάν χρειαστεί να εφαρμόσει το Νόμο Πλεύρη. Ο νομός αυτός προβλέπει την υποχρεωτική συνεργασία των ιδιωτών γιατρών με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, όταν η χώρα αντιμετωπίζει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως ήταν στην πανδημία, όπου εφαρμόστηκε για πρώτη φορά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη αποφασίστηκε η υποχρεωτική συνεργασία ή αλλιώς επίταξη των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών καταρχάς στα 14 νοσοκομεία της χώρας (Κω, Σπάρτη, Δράμα, Ξάνθη, Σέρρες κλπ), όπου οι διαρκείς διαγωνισμοί για προσλήψεις ιατρικού προσωπικού -κυρίως παθολόγων- που πραγματοποιούνται συχνά -πυκνά, βγαίνουν διαρκώς άγονοι, γιατί δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον από την πλευρά των γιατρών από αυτές τις περιοχές και όχι μόνο. Μάλιστα πρόσφατα ο υπουργός Υγείας είχε ανακοινώσει στη Βουλή, την πρόθεσή του να αφαιρέσει το δικαίωμα της συνταγογράφησης από τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς, εάν δεν «βάλουν πλάτη στο ΕΣΥ».
Συγκεκριμένα είχε αναφερθεί στο Νοσοκομείο της Κω που αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα με την έλλειψη παθολόγων και παιδίατρων: «Προκηρύχθηκαν ταυτόχρονα τέσσερις θέσεις παθολόγων και άλλες τέσσερις παιδιάτρων σε 14 διαγωνισμούς. Στο νησί υπάρχουν 9 ιδιώτες παθολόγοι και η διοίκηση του νοσοκομείου με υπουργική παρότρυνση τους πρότεινε εφημερίες με μπλοκάκι, χωρίς όμως αποτέλεσμα».
Εύγε κύριε Δήμαρχε…μόνον που όλα όσα προτείνετε τα έχουμε ήδη κάνει και όμως ακόμη υπάρχουν περιφερειακά νοσοκομεία χωρίς γιατρούς. Εάν δηλ εσείς γίνεται Πρωθυπουργός πότε θα προτιμούσατε να αφήσετε τα νοσοκομεία να υπολειτουργούν για να μην κάνουν δυο εφημερίες το μήνα κάποιοι…
— Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) July 12, 2024
Σφοδρές αντιδράσεις από τον ΠΙΣ
Οι δηλώσεις αυτές όπως ήταν φυσικό προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών, που ήδη βρίσκονται σε θέση μάχης. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), σε χθεσινή του επιστολή προς τον υπουργό Υγείας, επισημαίνει ότι έχει καθυστερήσει επί δύο έτη το αρμόδιο υπουργείο να προχωρήσει στον επανακαθορισμό των επιδομάτων για τους γιατρούς που υπηρετούν σε άγονες περιοχές. Παράλληλα ζητάει άμεση συνάντηση με τον υπουργό.
Η μόνη λύση για να αποφευχθεί η επίταξη, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να υπάρξει συμφωνία με τους Ιατρικούς Συλλόγους της περιφέρειας οι οποίοι θα πρέπει να πείσουν τους ιδιώτες γιατρούς να βοηθήσουν στην κάλυψη των κενών στα δημόσια νοσοκομεία.
Αναλυτικά:
«Με έκπληξη ακούμε απειλητικές δηλώσεις σας στη Βουλή αναφορικά με τους παθολόγους που ασκούν ιδιωτικά την ιατρική σε περιοχές με υποστελεχωμένα Νοσοκομεία. Πληροφορούμαστε επίσης για προφορικές και γραπτές αιτήσεις Διοικητών Νοσοκομείων προς Ιατρικούς Συλλόγους για παροχή στοιχείων επικοινωνίας των συναδέλφων αυτών.
Καταρχάς να επισημάνουμε ότι ουδέποτε μας έχετε θέσει το πρόβλημα που επικαλείστε τώρα ως κατεπείγον, καίτοι αυτό είναι γνωστό από ετών. Κατά συνέπεια οι ευθείες η συγκαλυμμένες απειλές είναι απολύτως αδικαιολόγητες, πέραν του ότι στη πράξη θα επιδεινώσουν το πρόβλημα, γεγονός που υποθέτουμε ότι δεν επιδιώκετε.
Για διευκόλυνσή σας υπενθυμίζουμε τα κάτωθι:
Η Παθολογία ως ειδικότητα είναι ελάχιστα ελκυστική και τέτοιες ενέργειες θα την ωθήσουν στις απωθητικές. Άλλωστε είναι γνωστό ότι από τα κύρια αντικίνητρα για την ένταξη στο θεσμό του προσωπικού γιατρού είναι αντίστοιχες προβλέψεις του νόμου.
Τέτοιες αναφορές εν ηρεμία (καθώς δεν έχουμε ούτε πανδημία, ούτε πόλεμο, ούτε φυσική καταστροφή) βρίσκονται μακράν της καλώς νοούμενης δημοκρατικής διοίκησης, καθώς διαταράσσουν ουσιαστικά την δυνατότητα άσκησης της ιατρικής.
Ελλοχεύει ο κίνδυνος φυγής των ιατρών από περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και ταυτόχρονα δεν ελκύουν κανένα που βρίσκεται στα μεγάλα αστικά κέντρα ή την αλλοδαπή.
Αφορούν ανθρώπους στους οποίους η πολιτεία έχει ήδη φερθεί με “νταηλίκι” χωρίς αποτελέσματα στο παρελθόν (απόλυση από το ΙΚΑ το 2014, διακοπή συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ το 2018), στερώντας από τους πολίτες πολύτιμες ιατρικές υπηρεσίες.
Αντιλαμβανόμαστε ότι το Ε.Σ.Υ. είναι ελάχιστα ελκυστικό και για το λόγο αυτό σας έχουμε υποβάλει κατ’ επανάληψη προτάσεις, τις οποίες δεν αξιοποιείτε. Ειδικά για τις άγονες περιοχές έχετε μια κολοσσιαία εκκρεμότητα, την αναπροσαρμογή του επιδόματος αγόνου με καθυστέρηση πέραν των 12 μηνών, καθώς νομοθετήθηκε το 2022 με πρόβλεψη η ΚΥΑ να εκδοθεί έως τα τέλη Ιουνίου του 2023!!
Επιπλέον έναντι του ιατρικού κόσμου εκκρεμούν από πλευράς σας υποχρεώσεις από το 2022 που νομοθετήθηκε η σύναψη ΣΣΕ μεταξύ Π.Ι.Σ. -.Ε.Ο.Π.Υ.Υ., την οποία προκλητικά έχετε θέσει στο αρχείο των πράξεων, καίτοι ενίοτε λεκτικά την αξιοποιείτε. Πρόσφατα δε προστέθηκαν και σειρά μέτρων που αφορούν στους εργαστηριακούς γιατρούς, τα οποία συνολικά παραμένουν λόγια.
Κύριε Υπουργέ
Το πρόβλημα του Ε.Σ.Υ. είναι μείζον και επί ελλείψεως χρημάτων ιδιαιτέρως πολύπλοκο. Αλλά με απειλές και βία μόνο επιπλοκές θα πρέπει να αναμένετε. Και βεβαίως λυπούμαστε να προβλέψουμε ότι οι “μεταρρυθμίσεις” που αφορούν στον ελεύθερο χρόνο των νοσοκομειακών ιατρών μικρή επίδραση θα έχουν, αν έχουν κάποια.
Σε κάθε περίπτωση ο Π.Ι.Σ. είναι εκ του νόμου ο επίσημος σύμβουλος της πολιτείας, η οποία όποτε αξιοποίησε τις προτάσεις του είχε θετικά και μόνον αποτελέσματα. Προϋπόθεση βεβαίως είναι οι απειλές να ανακληθούν και να διαθέσετε ευήκοον τους».
Μαρινάκης: «Έχουμε ήδη αυξήσει κατά 10% το ευρύτερο μισθολόγιο των γιατρών του ΕΣΥ»
Ως προς τη σύγκρουση Γεωργιάδη με τους γιατρούς για τα κενά στο ΕΣΥ, τόνισε ότι υπάρχουν περιπτώσεις σε ορισμένες περιοχές που ενώ έχουν προκηρυχθεί θέσεις για παθολόγους με 5.000 ευρώ καθαρό μισθό και σπίτι από τον δήμο, δεν πηγαίνει κανείς. «Το υπουργείο θα προσπαθήσει να βρει μια λύση προσωρινή για να μην κλείσουν οι κλινικές, ζητώντας από τους ιδιώτες γιατρούς να κάνουν επί της ουσίας 2 εγημερίες τον μήνα», προσθέτοντας ότι η μόνιμη λύση θα ήταν να καταστεί μια τέτοια θέση θελκτική για τον κάθε γιατρό.
«Καταρχάς, έχουμε ήδη αυξήσει κατά 10% το ευρύτερο μισθολόγιο των γιατρών του ΕΣΥ, να περιμένετε τέτοιες κινήσεις από την κυβέρνηση όσο το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά της χώρας. Το δεύτερο που κάνουμε είναι να αφήνουμε τον κάθε γιατρό του ΕΣΥ να έχει ιδιωτικό έργο, ώστε να ξέρει ότι μπορεί να έχει έξτρα εισόδημα στο γιατρείο του. Και τρίτον, προσπαθούμε να αναδείξουμε την καλύτερη εικόνα του ΕΣΥ, με πάνω από 80 νοσοκομεία και 150 κέντρα υγείας ήδη να ανακαινίζονται», κατέληξε.