ΑρχικήΠολιτικήΓκάφα Κασσελάκη: Ζήτησε επένδυση 5% του ΑΕΠ για την Υγεία, ενώ είναι...

Γκάφα Κασσελάκη: Ζήτησε επένδυση 5% του ΑΕΠ για την Υγεία, ενώ είναι ήδη μεγαλύτερη (Video)

Οι δαπάνες για την Υγεία καλύπτουν ήδη το 5,7% του ΑΕΠ.

«Χρειάζεται να επενδύσουμε στη δημόσια υγεία. Και έχετε την προσωπική μου εγγύηση ότι όταν είμαστε κυβέρνηση η πρώτη πρώτη προτεραιότητα θα είναι το κοινωνικό κράτος. Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 5% το ποσοστό του ΑΕΠ για επένδυση στην υγεία», δήλωσε, μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόκειται ωστόσο για γκάφα αφού οι δαπάνες για την Υγεία καλύπτουν ήδη το 5,7% του ΑΕΠ και αναμένεται να αυξηθούν, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης. Την γκάφα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να καυτηριάσει η Νέα Αριστερά, η οποία επικρίνει τον κ. Κασσελάκη ότι ψαλιδίζει ακόμη και τη δαπάνη 7,5% του ΑΕΠ που υποσχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς

Κάθε φορά που ο κ. Κασσελάκης μιλά αναλυτικά για το πρόγραμμά του, αποκαλύπτεται η βαθιά άγνοιά του τόσο για τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας όσο και για το  πρόγραμμα του κόμματος του οποίου ηγείται. Το «ελληνικό του όνειρο» είναι η άλλη όψη της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε σημερινή του συνέντευξη δήλωσε πως η δημόσια επένδυση για την υγεία «πρέπει να είναι τουλάχιστον 5% του ΑΕΠ».

Είναι προφανές πως δεν έχει ιδέα σε τι κατάσταση έχει περιέλθει η δημόσια υγεία από τις πολιτικές της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη.

Και αυτό γιατί ο κ. Κασσελάκης έχει «ψαλιδίσει» όχι μόνο όσα υποσχόταν το κόμμα του στις τελευταίες εθνικές εκλογές (7.5%) αλλά αγνοεί και την υφιστάμενη δαπάνη των πολιτικών διάλυσης και υποχρηματοδότησης της δημόσιας υγείας και του ΕΣΥ.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: Το 2021 η δημόσια δαπάνη για την υγεία έφτασε στο 5,7%, ενώ τις επόμενες χρονιές κινήθηκε στα ίδια αναιμικά επίπεδα, που δεν αντιστοιχούν στις ανάγκες της κοινωνίας.

Ο κ. Κασσελάκης, λοιπόν, προτείνει ουσιαστικά μείωση των δαπανών στην δημόσια υγεία, ώστε να φτάσει σε επίπεδα χαμηλότερα απ’ ό,τι ισχύει σήμερα!

Η κοινωνία δεν έχει τίποτα να περιμένει από θαυματοποιούς, που ασκούνται σε ανέξοδες επικοινωνιακές φιέστες. Η δημόσια υγεία πρέπει να στηριχθεί άμεσα.

Η Νέα Αριστερά προτείνει η δημόσια δαπάνη για την υγεια να ευθυγραμμιστεί με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (7.7%) ώστε να μπουν οι βάσεις για ένα σταθερό και αποτελεσματικό δημόσια σύστημα υγείας για όλους και όλες.

Η απάντηση του Άδωνι Γεωργιάδη
Για την επίμαχη δήλωση, προχώρησε σε διαδικτυακή παρέμβαση μέσω ανάρτησης στο X και ο Άδωνις Γεωργιάδης, σημειώνοντας:

«Ο @skasselakis ζήτησε σήμερα στο @opentvgr ότι οι δαπάνες για την Υγεία πρέπει να πάνε τουλάχιστον στο 5% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με την @StatisticsGR το 2022 ήταν ήδη 5,1% και ανέβηκαν και το 2023 και ανεβαίνουν εκ νέου του 2024. Τώρα τις υπολογίζουμε περίπου στο 5,8% του ΑΕΠ. Άρα ο Πρόεδρος του @syriza_gr
ζητάει να τις μειώσουμε. Η δημόσια δαπάνη από 8634 εκατ. το 2018 έχει φτάσει 10881 το 2022 και έχει επιπλέον αύξηση το 2023 και 2024».

Δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Νίκου Ρωμανού

Ο κ. Κασσελάκης μάς πληροφόρησε σήμερα ότι στόχος του είναι να… μειώσει τις δαπάνες για την Υγεία.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του, οι δαπάνες για την Υγεία πρέπει να ανέρχονται σε ποσοστό «τουλάχιστον 5% του ΑΕΠ».

Πληροφορούμε λοιπόν τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι σήμερα οι δαπάνες για την Υγεία, είναι περίπου στο 5,8% του ΑΕΠ με αυξητικές τάσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat:

Για το 2019, οπότε η ΝΔ ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δώσει στο Υπουργείο Υγείας συνολικές πιστώσεις 4,1 δις. Σχεδόν 5 χρόνια μετά, οι πιστώσεις του Υπουργείου Υγείας θα φτάσουν τα 6 δις το 2024.

Το 2023 οι συνολικές δαπάνες για την Υγεία (πιστώσεις Υπουργείου, ΕΟΠΥΥ, Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας κλπ), ανήλθαν στα 11,9 δις.
Και για το 2024 οι συνολικές δαπάνες για την Υγεία αναμένεται να ξεπεράσουν τα 12,8 δις, δηλαδή αναμένεται να ξεπεράσουν το 5,8% του ΑΕΠ.

Σε κάθε περίπτωση, πολύ μεγαλύτερη σημασία από την «πρόταση» του κ. Κασσελάκη, η οποία μάλιστα έρχεται σε αντίθεση με το πρόγραμμα του κόμματός του, έχει να υπενθυμίσουμε τι έχει κάνει αυτή η Κυβέρνηση για την Υγεία:

 • Από το 2019 ως το 2024, αύξησε τις δαπάνες για την Υγεία κατά 46,5%.
  Συγκεκριμένα: Το 2019, ανέρχονταν σε 4,114 δισεκατομμύρια ευρώ.
  Κάθε χρόνο αυξάναμε με συνέπεια τις δαπάνες που διοχετεύονταν για την Υγεία για να φτάσουμε το 2023 στα 5.580 δις. Η πρόβλεψη για το 2024 είναι να φτάσουν στα 6.027 δις.
 • Προχωρά στην ριζική αναμόρφωση του ΕΣΥ
 • Δρομολογεί 6.500 προσλήψεις στο χώρο της υγείας μόνο εντός του 2024
 • Έδωσε 10% αύξηση στους μισθούς των γιατρών του ΕΣΥ
 • Θεσμοθέτησε τα απογευματινά χειρουργεία
 • Αύξησε τις αποζημιώσεις για τις εφημερίες
 • Διοχετεύει 2,17 δισ. ευρώ από τα 36 δις που εξασφάλισε από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για ανακαινίσεις Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας και για προγράμματα όπως το «Σπύρος Δοξιάδης».

Ασφαλώς και πρέπει να γίνουν παραπάνω στην Υγεία. Δεν είμαστε εκεί που θέλουμε, συνεχίζουμε όμως καθημερινά να προσπαθούμε για την αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας προκειμένου να παρέχει βέλτιστες υπηρεσίες στους πολίτες. Προχωράμε με σχέδιο, αξιοπιστία και μεθοδικότητα. Η Υγεία είναι το πρώτιστο κοινωνικό αγαθό και απαιτεί σοβαρότητα, υπευθυνότητα και χειροπιαστά αποτελέσματα.