Η ακροδεξιά μπορεί να διπλασιάσει τις έδρες της στις ευρωεκλογές

9 mins read

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει η Bild,τα συντηρητικά και σοσιαλδημοκρατικά παραδοσιακά κόμματα καταγράφουν μεγάλες απώλειες.

Σε αντίθεση με τα ακροδεξιά κόμματα που αναμένεται να διπλασιάσουν τις έδρες τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη σε έξι χώρες, Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία, Πολωνία, Ισπανία, Γαλλία, με δείγμα περισσοτέρων από 9.500 ανθρώπων από τα τέλη του Φεβρουαρίου έως τις αρχές Μαρτίου. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι αδύνατος ο σχηματισμός ενός “μεγάλου συνασπισμού”.

Βάσει της δημοσκόπησης η πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας (ENF), στην οποία συμμετέχει το αυστριακό ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ), και το ακροδεξιό (FN) της Μαρίν Λεπέν στην Γαλλία, ο Εθνικός Συναγερμός (πρώην Εθνικό Μέτωπο) προβλέπεται ότι θα εξασφαλίσουν 67 έδρες από τις 37 που κατέχουν σήμερα. Ακροδεξιά κόμματα εμφανίζονται να προηγούνται σε τρεις από τις έξι χώρες, η Γαλλία, η Ιταλία και η Πολωνία.

Η δημοσκόπηση επιβεβαίωσε το βαθύ σκεπτικισμό για τα καθιερωμένα παραδοσιακά κόμματα και τη δεξιά στροφή που καταγράφεται στην Ευρώπη.

Η πρόβλεψη για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) δεν είναι καλή, θα χάσει 43 έδρες, υποχωρώντας στις 174. Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ) προβλέπεται να χάσει 45 έδρες και να φτάσει τις 141.

Η Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ΣΦΔ) κερδίζει 33 έδρες και φτάνει τις 101. Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι χάνουν 8 έδρες και φτάνουν στις 44.

Facebook Comments