Ηχηρές διαφοροποιήσεις Γιαννάκου- Κεφαλογιάννη στη συνεπιμέλεια- Κατέθεσαν 10 τροπολογίες!

23 mins read

H διαφοροποίηση δύο κυβερνητικών βουλευτών στο νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια των τέκνων, την οποία έφερε το Yπουργείο Δικαιοσύνης στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση, πήρε επίσημο χαρακτήρα.

Το βράδυ της Πέμπτης η Μαριέττα Γιαννάκου, βουλευτής Επικρατείας, και η Όλγα Κεφαλογιάννη, βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ, κατέθεσαν 10 τροπολογίες για το επίμαχο νομοσχέδιο που έχει ήδη προκαλέσει τις αντιδράσεις και της αντιπολίτευσης. «Η αόριστη έννοια “το συμφέρον του παιδιού”, τοποθετείται από τον νομοθέτη για να εξειδικεύεται από τον δικαστή. Εφόσον λοιπόν προβλέπεται από τον νομοθέτη ως αόριστη έννοια, δεν μπορεί να ορίζεται από αυτόν με συγκεκριμένα και ιεραρχημένα κριτήρια», ανάφεραν μεταξύ άλλων οι δύο βουλευτές της ΝΔ, στην τροπολογία που κατέθεσαν στο νομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα για τη συνεπιμέλεια.

Η κ. Γιαννάκου και η κ. Κεφαλογιάννη ανέλαβαν από κοινού πρωτοβουλία με συνολικά 10 τροπολογίες που συνυπογράφουν στο νομοσχέδιο και επισημαίνουν ότι οι συγκεκριμένες διατάξεις ενέχουν σοβαρό κίνδυνο να κατηγορηθεί η Ελλάδα για παραβίαση της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού.

Οι δύο βουλευτές της ΝΔ, στη μία εκ των 10 τροπολογιών, ζητούν τροποποίηση της για το συμφέρον του παιδιού, επισημαίνοντας ότι και η αρμόδια για την παρακολούθηση της εφαρμογής της σύμβασης, επιτροπή του ΟΗΕ, αναφέρει ρητώς ότι το συμφέρον του παιδιού δεν έχει στεγανά και εξειδικεύεται σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση. Την ίδια άποψη έχει εκφράσει πρόσφατα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπενθύμισαν προς τον υπουργό Δικαιοσύνης οι κυρίες Γιαννάκου και Κεφαλογιάννη για να επισημάνουν ότι τα κριτήρια για την ανάθεση της γονικής μέριμνας που αναφέρονται στο νομοσχέδιο, είναι σαφώς γονεοκεντρικά και παραμερίζουν άλλες σημαντικές παραμέτρους του συμφέροντος του παιδιού.

Μεταξύ των τροπολογιών που κατέθεσαν οι δύο βουλευτές της ΝΔ, είναι και τροπολογία με την οποία ζητείται απαλοιφή του όρου «εξίσου» στη γονική μέριμνα. «Εφόσον όταν οι γονείς ζουν μαζί, δεν ασκούν “εξίσου” τη γονική μέριμνα, δεν δύνανται να την ασκούν ‘εξίσου’ όταν χωρίζουν», αναφέρουν και επισημαίνουν ότι η έννοια «εξίσου άσκηση της γονικής μέριμνας» μπορεί να ερμηνευτεί ποικιλοτρόπως, όπως για παράδειγμα ως ισόχρονη άσκηση γονικής μέριμνας.

Όσον αφορά τις στεγαστικές, επαγγελματικές και λοιπές περιστάσεις της επιμέλειας, οι δύο βουλευτές της ΝΔ επισημαίνουν ότι η διάταξη που έχει περιληφθεί στο νομοσχέδιο, φαίνεται σαν να θεωρεί την επικοινωνία το μόνο σημαντικό ζήτημα, ενώ η μετακίνηση μπορεί να συμφέρει το παιδί αντικειμενικά, όπως λ.χ. ένα παιδί με προβλήματα υγείας που μεταβαίνει από μια απομακρυσμένη περιοχή σε πόλη με άριστη παροχή ιατρικών υπηρεσιών. Επισημαίνουν επίσης, ότι μπορεί την μετακίνηση να επιβάλλουν πιεστικές ανάγκες του γονέα, που θέλει να μετακινηθεί γιατί δεν βρίσκει δουλειά, ή δεν έχει σπίτι, ή επειδή δεν καταβάλλει διατροφή ο αρνούμενος τη μετακίνηση γονέας. Αναφορικά με τη διάταξη για το δικαίωμα επικοινωνίας γονέα και τέκνου, οι δύο βουλευτές σημειώνουν ότι βρίθει αστοχιών και προτείνουν διάταξη σύμφωνα με την οποία ο γονέας με τον οποίο δεν διαμένει το παιδί, διατηρεί το δικαίωμα της κατά το δυνατόν ευρύτερης προσωπικής επικοινωνίας με αυτό, και ο αποκλεισμός της επικοινωνίας να είναι δυνατός μόνο για εξαιρετικά σοβαρούς λόγους. Επίσης ο γονέας με τον οποίο διαμένει το τέκνο, οφείλει να διευκολύνει και να προωθεί την επικοινωνία του τέκνου με τον άλλο γονέα.

Facebook Comments