«Ιδού ποιος επιθυμεί αποκλιμάκωση» – Αυστηρό μήνυμα ΥΠΕΞ προς όλους

12 mins read

Διπλωματικές πηγές έστειλαν μήνυμα τόσο προς την ΕΕ όσο και προς την Άγκυρα με αφορμή τα δυο νέα περιστατικά προκλήσεων στον αέρα και στην θάλασσα.

Ειδικότερα, διπλωματικές πηγές ανάφεραν ότι «για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ποιος επιθυμεί την αποκλιμάκωση και ποιος όχι. Ποιος καλεί προσχηματικά σε διάλογο και ποιος τον εννοεί πραγματικά», σχολιάζοντας έτσι  με αυτό τον τρόπο τη νέα παράνομη τουρκική Navtex προκειμένου να συνεχίσει την προκλητική του παρουσία στην Μεσόγειο το Oruc Reis.

Η νέα Navtex

Η Άγκυρα εξακολουθεί να συντηρεί την ένταση στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο με την έκδοση νέας NAVTEX για σεισμικές έρευνες από το Oruc Reis. Σύμφωνα με την τουρκική αναγγελία το τουρκικό ερευνητικό πλοίο θα πραγματοποιήσει  έρευνες μέχρι την πρώτη σεπτεμβρίου σε θαλάσσια περιοχή που γεωγραφικά οριοθετείται βορειότερα από την περιοχή που είχε δεσμεύσει προηγουμένως.

Τις επόμενες ώρες αναμένεται έκδοση ANTI-NAVTEX από τις ελληνικές αρχές.

Η περιοχή που δεσμεύεται ορίζεται από τις εξής συντεταγμένες:

33 55.00 N – 027 59.77 E
34 12.28 N – 028 00.12 E
35 12.12 N – 030 22.15 E
34 58.25 N – 030 31.50 E
34 18.58 N – 028 55.57 E

Αερομαχίες και εκνευρισμός της Άγκυρας

Όπως αναφέρει το OnAlert.gr, η παρενόχληση των ελληνικών F-16 σημειώθηκε στις 11:30 το πρωί κατά την επιστροφή τους από την Κύπρο όπου συμμετείχαν στην άσκηση “EUNOMIA 2020”.

Την ώρα που τα ελληνικά αεροσκάφη πετούσαν στον εναέριο χώρο, στον οποίο εφάπτονται το FIR Aθηνών και το FIR Λευκωσίας, δέχθηκαν παρενόχληση από τουρκικά μαχητικά.

Συγκεκριμένα, τα τουρκικά αεροσκάφη πλησίασαν σε κοντινή απόσταση τα ελληνικα F-16 που πετούσαν ανά ζεύγη με αποτέλεσμα να σημειωθούν εμπλοκές μεταξύ των αεροσκαφών.

Επιτελείς του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας επισημαίνουν ότι η τουρκική πρόκληση στον αέρα συνίσταται στο γεγονός ότι τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, χωρίς να έχουν υποβάλλει σχέδιο πτήσης στις κυπριακές και τις ελληνικές αρχές, παρενόχλησαν τα ελληνικά μαχητικά τα οποία είχαν τηρήσει τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας κατά την συμμετοχή τους στην άσκηση.

Facebook Comments