ΑρχικήΠολιτική«Καρφιά» Δένδια για Τσαβούσογλου: «Να προστατεύσουμε το θετικό κλίμα...»

«Καρφιά» Δένδια για Τσαβούσογλου: «Να προστατεύσουμε το θετικό κλίμα…»

Πάνω από μια ώρα κράτησε η συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, στην Αθήνα.

Η κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών ξεκίνησε δέκα λεπτά μετά τις 14:30, με μια θερμή χειραψία και σε εγκάρδιο κλίμα και αμέσως μετά, στις 15:30, πραγμαστοποιήθηκαν οι διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ, ενδεικτικό των στενών σχέσεων μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών είναι ότι κατά την έναρξη των διευρυμένων συνομιλιών ο Νίκος Δένδιας είπε στις δύο αντιπροσωπείες πως μετά τις συχνές συναντήσεις τους, δεν χρειάζονται συστάσεις.

Η περαιτέρω ενίσχυση των στρατηγικών σχέσεων των δύο χωρών σε ευρύ φάσμα τομέων, όπως η οικονομία, οι επενδύσεις, η ενέργεια και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης. Επίσης, καλύφθηκαν διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων σε Ανατολική Μεσόγειο, Λιβύη και Μ. Ανατολή, των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ενωσης – Αιγύπτου καθώς και των σχημάτων περιφερειακής συνεργασίας.

Μετά το πέρας των διευρυμένων συνομιλιών, στις 15:45, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έκαναν κοινές δηλώσεις στον Τύπο.

«Η στενή και διαρκής συνεργασίας Αθηνών και Καΐρου αποφέρει πολλά θετικά αποτελέσματα για την αποφυγή εντάσεων, για την αποφυγή κρίσεων στην περιοχή μας. Και οι συχνότατες ανταλλαγές επισκέψεων ανώτατων αξιωματούχων των δύο χωρών υποδηλώνουν το άριστο επίπεδο των διμερών μας σχέσεων.

Σχέσεις στρατηγικές, οι οποίες τα τελευταία 4 χρόνια έχουν φτάσει ιστορικά στο ανώτατο επίπεδό τους, αρχής γενομένης από το 2020 όταν οι δυο μας μαζί, στο Κάιρο, είχαμε τη μεγάλη τιμή να υπογράψουμε την Συμφωνία για την οριοθέτηση των ΑΟΖ. Μια συμφωνία που σέβεται απόλυτα το Διεθνές Δίκαιο, σέβεται απόλυτα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», τόνισε ο κ. Δένδιας.

Ελληνοτουρκικά

Σημείωσε πως μεταξύ άλλων ενημέρωσε τον αιγύπτιο ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Γνωρίζουμε πάντα τις δυσκολίες των διμερών μας σχέσεων με την Τουρκία. Ελπίζουμε στη διατήρηση του ήρεμου κλίματος. Ελπίζουμε ότι αυτό το ήρεμο κλίμα, που ακολούθησε την επίσκεψή μου, να λειτουργήσει ως αφετηρία έναρξης ενός ειλικρινούς διαλόγου, ώστε να συζητηθεί η διαφορά μας με την Τουρκία, δηλαδή η οριοθέτηση της Υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στη βάση του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, των σχέσεων καλής γειτονίας, του σεβασμού των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, του σεβασμού των κανόνων του Δικαίου της Θάλασσας. 

Αλλωστε αυτή είναι η ίδια η βάση με την οποία συζητήσαμε και καταλήξαμε σε συμφωνίες με την Αίγυπτο, την Ιταλία, την Αλβανία. Η Ελλάδα αναζητεί πάντα δρόμους έντιμης και ειλικρινούς συνεργασίας με την Τουρκία», ανέφερε.

Παράλληλα, συμπλήρωσε, «προχωράμε μεθοδικά και αποτελεσματικά στην προάσπιση των συμφερόντων μας. Στην προάσπιση της κυριαρχίας μας, στην προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Αυτά τα οποία κατοχυρώνονται από τις διεθνείς συμφωνίες, από τις διεθνείς συνθήκες και από το Διεθνές Δίκαιο. Και βέβαια, δεν μπορούν αυτά να είναι αντικείμενα διαπραγμάτευσης». 

Ενόψει της επίσκεψης Σούκρι στην Τουρκία τις επόμενες ημέρες, και με φόντο τις δηλώσεις Τσαβούσογλου που επανέφεραν τις διμερείς διαφορές με την Αγκυρα στο προσκήνιο, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε, επίσης, ότι «είναι κατανοητό σε προεκλογικές περιόδους να επιχειρείται, υπό την πίεση των προεκλογικών αναγκών, η ένταξη κρίσιμων θεμάτων εξωτερικής πολιτικής στη δημόσια συζήτηση». 

Ζήτησε ωστόσο να μην «ενταχθεί η θεματολογία των ελληνοτουρκικών σχέσεων στην προεκλογική περίοδο, που βρίσκεται παράλληλα σε εξέλιξη και στις δύο χώρες», σε μια σαφή αιχμή (και) προς τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών.

«Οφείλουμε και οι δύο πλευρές να προστατεύσουμε αυτό το κλίμα το οποίο διαμορφώθηκε. Διότι μόνο έτσι θα μπορέσουμε, μετά τις εκλογές, να εκμεταλλευθούμε τα όποια περιθώρια υπάρχουν για συνεννόηση», διεμήνυσε.

Συνάντηση με Μητσοτάκη

Αμέσως μετά ο Σάμεχ Σούκρι, συνοδευόμενος από τον Νίκο Δένδια, μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οπως έγινε γνωστό, στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκης – Σούκρι στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε εκ νέου η περαιτέρω ενίσχυση των στρατηγικών σχέσεων Ελλάδας-Αιγύπτου.

Στο πλαίσιο της συνάντησης αυτής συζητήθηκε ακόμη η πρόοδος του στρατηγικής σημασίας έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδος-Αιγύπτου «GREGY Interconnector».

Τέλος, αντηλλάγησαν απόψεις για τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων εξελίξεων στην Ουκρανία, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη.