Κεκλεισμένων των θυρών η ορκωμοσία της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου

20 mins read

Με ελάχιστο αριθμό επισήμων και περιορισμένη παρουσία των βουλευτών θα γίνει την Παρασκευή στις 11 η ορκωμοσία της Αικατερίνης Σακελλαρόπουλου ως νέας προέδρου της Δημοκρατίας.

Είναι η πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση που εκλογή προέδρου Δημοκρατίας γίνεται σε «στενό οικογενειακό κύκλο» λόγω του  φόβου μετάδοσης του κορωνοϊού.

Όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας  Τασούλας τους  κοινοβουλευτικούς συντάκτες από τους 1000 καλεσμένους που αρχικά είχαν προγραμματιστεί προσκλήσεις θα σταλούν μόλις σε 100. Για πρώτη φορά  την τελετή δεν θα παρακολουθήσει το σύνολο των βουλευτών αλλά αντιπροσωπεία από κάθε κοινοβουλευτική ομάδα.

«Δεν μπορούμε να λέμε στον κόσμο να αποφεύγει τον συνωστισμό και η Βουλή να δίνει διαφορετική εικόνα» είπε ο πρόεδρος της Βουλής.

Όταν  ρωτήθηκε ο κ.Τασουλας  αν θα υπάρχουν πια χειραψίες στη Βουλή είπε «ας  περιοριστούμε σε επινεύσεις» ενώ όταν ρωτήθηκε αν θα χαιρετήσει δια χειραψίας την κα Σακελλαροπούλου είπε μονολεκτικά «όχι».

Ως προς την τελετή   αντί των «300» οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες θα εκπροσωπηθούν από ολιγομελείς αντιπροσωπείες με τον υπολογισμό της Βουλής να αναφέρεται σε ένα σύνολο 35 μόλις βουλευτών, δηλαδή τους αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, τους γραμματείς των Κ.Ο, τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και το προεδρείο της Βουλής.  Κάτι ανάλογο θα ισχύσει και με τα κυβερνητικά έδρανα.

Μάλιστα με το χιούμορ που τον διακρίνει ο κ. Τασούλας σχολιάζοντας αυτή την νέα πραγματικότητα ανέφερε «Αντί να κάνουμε γάμο στη Μητρόπολη θα κάνουμε σε ξωκλήσι».

Στα θεωρεία των προσκεκλημένων, το διπλωματικό σώμα δεν θα εκπροσωπηθεί από το σύνολο των πρεσβευτών αλλά μόνο από τον πρύτανη του διπλωματικού σώματος ( ο αρχαιότερος πρέσβης στη χώρα και εν προκειμένω ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα κ. Κυριάκος Κενεβέζος).

Από το πρωί δόθηκε εντολή στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες να ανακαλέσουν προσκλήσεις που είχαν ήδη αποσταλεί σε πολίτες. Η απόφαση της Βουλής είναι πως προσκλήσεις θα αποσταλούν μόνο στους οικείους της κ. Σακελλαροπούλου, οι οποίοι μάλιστα θα τοποθετηθούν αραιά -αραιά όπως είπε ο κ. Τασούλας στα θεωρεία. Μειωμένος θα είναι και ο αριθμός των εκπροσώπων της Ιεράς Συνόδου.

Όλα ξεκίνησαν από  νωρίς σήμερα το πρωί καθώς  ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας βρισκόταν σε διαρκή τηλεφωνική επικοινωνία με την κα Σακελλαροπούλου, τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια  όσο και με τον λοιμωξιολόγο κ. Σωτήρη Τσιόδρα για τη διαδικασία της Παρασκευής με τον κ. Τασούλα να αποκαλύπτει ότι η ίδια η κα Σακελλαρόπουλου δήλωσε πρώτη την ανησυχία αλλά και τον προβληματισμό της για τον αναμενόμενο συνωστισμό .

Στα επιπλέον μέτρα πρόληψης που έχει πάρει η Βουλή από το περασμένο Σάββατο έχουν προστεθεί η ακύρωση όλων των επισκέψεων  από σχολεία και ΚΑΠΗ  στο κοινοβούλιο καθώς η Βουλή είναι σε κατάσταση συναγερμού Νο1.

Μάλιστα ο πρόεδρος της Βουλής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα προληπτικά μέτρα.

Facebook Comments