Κεντροαριστερά αλά καρτ θέλει ο Αλέξης Τσίπρας

22 mins read

Με το που άνοιξαν τα καφέ διάφορες ετερόκλητες παρέες έκαναν την εμφάνισή τους στις πολιτικές πιάτσες της πρωτεύουσας. Στελέχη του Κινήματος Αλλαγής, στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως δηλώνουν ακόμη ορισμένοι, δημοσιογράφοι που καλύπτουν τον χώρο της Κεντροαριστεράς και παράγοντες της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρέθηκαν για να τα πουν από κοντά. Υλοποιώντας τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει την περίοδο του lockdown, όταν ήταν υποχρεωμένοι να «ζυμώνονται» εξ αποστάσεως.

Ξεκινώντας από τους τελευταίους η αγωνία τους ήταν να μάθουν «τι θα γίνει το Φθινόπωρο στη Χαριλάου Τρικούπη». Το ερώτημα το έθεσε ευθέως σε πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, σε συνάντηση που είχαν σε στέκι της Φιλοθέης: «Ποιον θα πάρει τηλέφωνο ο πρόεδρος για να τον συγχαρεί»; Την απάντηση δεν τη γνωρίζουμε, ο πρώην βουλευτής, όμως, αποκάλυψε στο dailypost.gr τι ρώτησε ο ίδιος τον συνομιλητή τους: «Ο Αλέξης θα έχει κάτι να του πει»;

Παρά τους υψηλούς τόνους που έχει επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ και τα μελανά χρώματα με τα οποία περιγράφουν τα στελέχη της Κουμουνδούρου την κατάσταση στη χώρα κατά την άσκηση των αντιπολιτευτικών τους καθηκόντων, στο περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα έχουν αντιληφθεί ότι «δεν μπορούμε μόνοι μας να κερδίσουμε τη ΝΔ του Μητσοτάκη». Βλέπουν στις δημοσκοπήσεις πως το κυβερνών κόμμα διατηρεί τον κύριο όγκο των δυνάμεών του, αν δεν προσθέτει κιόλας σε κάποιες περιπτώσεις. Οπότε, καταλαβαίνουν πως θα χρειαστούν ενισχύσεις. Και οι μόνοι που μπορούν να τις προσφέρουν είναι όσοι έμειναν στο ΠΑΣΟΚ και δημιούργησαν το Κίνημα Αλλαγής επιδιώκοντας την αυτονομία του χώρου. Γνωρίζουν πως στο πάλαι ποτέ κραταιό Κίνημα υπάρχουν δύο τάσεις: μία που είναι πιο κοντά στην λογική του Κυριάκου Μητσοτάκη και μία που βλέπει το μέλλον στη συνεργασία με τον Αλέξη Τσίπρα. Προφανώς ο στόχος τους είναι όσοι ανήκουν στη δεύτερη.

Έγκυροι πολιτικοί παρατηρητές και δημοσκόποι, όμως, τους λένε ότι «αλά καρτ Κεντροαριστερά δεν κερδίζει»! «Η νέα παράταξη, αν ποτέ συγκροτηθεί, θα πρέπει να είναι παράταξη και όχι παρέα φίλων που συμφωνεί σε όλα», λέει χαρακτηριστικά στους συνομιλητές του στον ΣΥΡΙΖΑ στέλεχος εταιρείας ερευνών της κοινής γνώμης. «Η πρόσθεση στη βάση της ιδεολογικής καθαρότητας δεν βγάζει αποτέλεσμα πάνω από εκείνο της ΝΔ του Μητσοτάκη» εξηγεί σε όσους ζητούν τη συμβουλή τους. «Αν ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να κερδίσει εκλογές θα πρέπει να γοητεύσει και εκείνους που σήμερα είναι από επιφυλακτικοί έως αρνητικοί απέναντί του» είναι η δική του θέση.

Αλλά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι σε αυτή την κατεύθυνση. Δείχνει να προτιμά την διάσπαση του Κινήματος Αλλαγής. Να φύγουν κάποιοι για τη ΝΔ, ώστε να έχει να λέει πως το ΠΑΣΟΚ είχε γίνει δεξιό. Και να απορροφήσει αυτός όσους θα μείνουν πίσω. Βέβαια, αγνοεί έτσι τον κίνδυνο οι ενισχύσεις να μην αρκούν. Ακόμη και αν καταφέρει να απορροφήσει την ομάδα στόχο που έχει θέσει, προοπτική που δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Και, το κυριότερο, αγνοεί τον κίνδυνο να μην ενταχθεί το υπόλοιπο κομμάτι του χώρου της Κεντροαριστεράς (σ.σ. οι εκσυγχρονιστές) στη ΝΔ, αλλά να ξεκινήσει μία νέα προσπάθεια με πιθανότητες να βγάλει καρπούς. Και να αποκτήσει έτσι έναν νέο και ακμαίο ανταγωνιστή, ο οποίος θα διεκδικεί για τον εαυτό του τον πρώτο ρόλο στον χώρο, όπου σήμερα εμφανίζεται κυρίαρχος και αδιαμφισβήτητος ο ίδιος.

Facebook Comments