Κεραμέως: «Δεν πρόκειται να χαθεί η σχολική χρονιά» – Τι θα γίνει με τις πανελλαδικές

20 mins read

Παράταση της σχολικής χρονιάς, τη διενέργεια των πανελληνίων εξετάσεων ακόμη και τον Ιούλιο και παρατάσεις για τις εξεταστικές των πανεπιστημίων εξετάζει, μεταξύ άλλων, εξετάζει το υπουργείο Παιδείας εάν υπάρξει αναστολή στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας για περισσότερες από 14 ημέρες προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η υπουργός Παιδείας, δεν πρόκειται να χαθεί η χρονιά στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας και  υπογράμμισε ότι πριν την λήξη της αναστολής των 14 ημερών θα ληφθεί μία απόφαση για το κατά πόσον υπάρχει ενδεχόμενο να παραταθεί: «Όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά. Στο υπουργείο Παιδείας έχουμε ετοιμαστεί για αναστολή 2 εβδομάδων και περισσότερο. Δεν πρόκειται να χαθεί η σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά. Έχουν γίνει όλα τα σενάρια για να εξασφαλιστεί η σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά».

Στην ερώτηση αν θα υπάρξει νέα αναστολή για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα η υπουργός Παιδείας απάντησε: «Γι’ αυτό έχουμε τους λοιμωξιολόγους και τους ειδικούς. Δεν μπορώ να εκφέρω κρίση για το πόση θα είναι η διάρκεια της αναστολής. Θα ακούσουμε τις οδηγίες των ειδικών».

«Είχαμε πει ότι θα λειτουργούμε πάντα με τις γνώμες των ειδικών. Λάβαμε μία απόφαση για καθαρά προληπτικούς λόγους. Είναι μία απόφαση που ελήφθη με γνώμονα την προστασία των μαθητών, των εκπαιδευτικών, των φοιτητών και των οικογενειών μας. Έχουμε πάρει πιο αυστηρά μέτρα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όλα είναι θέμα δεδομένων θέμα στιγμής. Περιμέναμε να δούμε πότε αυτό το μέτρο θα είναι αποτελεσματικό συνολικά», τόνισε η υπουργός Παιδείας.

Παράλληλα εξήγησε ότι το υπουργείο Παιδείας εξετάζει όλα τα σενάρια και δεν απέκλεισε την επιμήκυνση της σχολικής χρονιάς. Σε πρώτη φάση για την αναστολή λειτουργίας 2-3 εβδομάδων θα μειωθεί η διδακτική ώρα από 45 σε 35 λεπτά, θα αναμορφωθεί το ωράριο και θα περικοπούν οι περίπατοι στα σχολεία. «Αν πάμε συνολικά σε μεγαλύτερης διάρκειας αναστολή τότε θα πρέπει να δούμε και άλλα μέτρα όπως είναι η επιμήκυνση της σχολικής χρονιάς και η  μείωση της ύλης. Άρα έχουμε όλα τα σενάρια ανοιχτά και θα δούμε πως θα εξελιχθεί η εξάπλωση του ιού», είπε η Νίκη Κεραμέως.

Για τις Πανελλήνιες η υπουργός Παιδείας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν ακόμη και τον Ιούλιο αν χρειαστεί. Επιπλέον ανέφερε ότι υπάρχει ένα σημαντικό ενδεχόμενο να ματαιωθούν οι σχολικές παρελάσεις για την 25η Μαρτίου. 

Ειδικότερα για τα πανεπιστήμια εξήγησε ότι το υπουργείο Παιδείας έλαβε την απόφαση να εξαιρεθούν οι διοικητικές υπηρεσίες των πανεπιστημίων και να συνεχίσουν κανονικά την λειτουργία τους, γιατί σε αυτές ανήκουν και πανεπιστημιακά νοσοκομεία.

Μάλιστα, όπως επεσήμανε η υπουργός μιλώντας στο Mega, όσον αφορά στα πανεπιστήμια «γίνονται ήδη δοκιμαστικά για την εξ αποστάσεως διεξαγωγή των  μαθημάτων, ενώ παράλληλα δίνεται προτεραιότητα στη ΄Γ  Λυκείου ώστε να μπορέσουν τα μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων να διδαχθούν επίσης εξ αποστάσεως σε περίπτωση που η αναστολή παραταθεί».

Facebook Comments

Τελευταία Νέα