Κεραμέως: «Στις κόκκινες περιοχές δεν θα ανοίξουν τα λύκεια – Θα επαναξιολογήσουμε την Αττική»

19 mins read

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή «Evening Report» του Γιώργου Κουβαρά, στο Action24 και απάντησε σε μια σειρά ζητημάτων, που αφορούν την εκπαίδευση.
Για το άνοιγμα των σχολείων στην Αττική, η Υπουργός απάντησε ότι η βασική αρχή της Κυβέρνησης και της Επιτροπής λοιμωξιολόγων είναι πως στις κόκκινες περιοχές δεν θα λειτουργήσουν τα λύκεια. «Στο βαθμό, που μια περιοχή στον χάρτη είναι κόκκινη, η εισήγηση της Επιτροπής είναι να μην ανοίγουν τα λύκεια. Την Παρασκευή, θα κάνουμε μια συζήτηση με τους Ειδικούς, ώστε να επαναξιολογηθούν τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα».
Αναφορικά με τη διεξαγωγή τεστ στα σχολεία, η Υπουργός απάντησε ότι η πλατφόρμα εμβολιασμών έχει ανοίξει, τόσο για τους καθηγητές, όσο και για τους μαθητές 16 ετών και άνω. «Η συμμετοχή στην πλατφόρμα μετρά ήδη αρκετές χιλιάδες συμμετοχές. Υπάρχουν 386 σημεία σε όλη την χώρα» επεσήμανε και συμπλήρωσε πως στόχος είναι να αξιολογούμε συνεχώς τα υγειονομικά δεδομένα στα σχολεία όλης της επικράτειας.
Στο ερώτημα, εάν η Κυβέρνηση θυσίασε το άνοιγμα των σχολείων στον βωμό του ανοίγματος των εμπορικών καταστημάτων, απάντησε πως: «Το πρώτο, που άνοιξε μετά τις γιορτές ήταν τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και τα ειδικά σχολεία αναπήρων. Τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά, αυτή είναι η προτεραιότητά μας» σημείωσε και πρόσθεσε πως: «Το ξεχωριστό άνοιγμα της 3ης λυκείου σε αντίθεση με τις υπόλοιπες τάξεις θα είναι προβληματικό. Δεν το σκεφτόμαστε καν».
Για τις αιχμές της αντιπολίτευσης, ότι το Υπουργείο περνάει νομοσχέδια με κλειστά τα πανεπιστήμια, η κ. Κεραμέως σχολίασε πως η Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προωθήσει το μεταρρυθμιστικό της έργο. Χαρακτηριστικά είπε: «Γίνονται συνεχώς διαβουλεύσεις με τους Πρυτάνεις, τα μέλη ΔΕΠ και τους φοιτητές» και συμπλήρωσε τονίζοντας πως «παρά την πανδημία, η Δημοκρατία συνεχίζεται. Αλίμονο, εάν μέσω πανδημίας κλείναμε τη Βουλή, δεν φέρναμε κανένα νομοσχέδιο και δεν προχωρούσαμε σε τίποτα».
Τέλος, αναφορικά με τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και ορισμένων στελεχών της ΝΔ για την πρόσληψη 1000 φρουρών στα πανεπιστήμια, η Υπουργός απάντησε ότι συνεχίζουν να υπάρχουν εστίες παραβατικότητας σε ορισμένα πανεπιστήμια της χώρας. Συμπλήρωσε: «Η πρόσληψη των φρουρών θα επιφέρει μια ήπια αστυνόμευση στους πανεπιστημιακούς χώρους. Το ειδικό σώμα που θα δημιουργήσουμε θα λάβει ειδική εκπαίδευση, προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες του χώρου με ειδική στολή, που θα το διαφοροποιεί από τον κοινό αστυνομικό και το σημαντικότερο όλων θα μπορεί να δράσει πολύ πιο γρήγορα σε έκνομες ενέργειες» και συμπλήρωσε λέγοντας πως «έχουμε χρέος στους φοιτητές μας και το ακαδημαϊκό προσωπικό να αναβαθμίσουμε το ελληνικό Πανεπιστήμιο, στην Ελλάδα έχουμε εξαιρετικό ακαδημαϊκό προσωπικό, αλλά σε πολλές περιπτώσεις απουσιάζει το κατάλληλο ακαδημαϊκό περιβάλλον, που τους αρμόζει. Αυτό προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε».

Facebook Comments