ΑρχικήΠολιτικήΚοτανίδου: Ποια είναι η καθηγήτρια που αναλαμβάνει υπηρεσιακή υπουργός Υγείας

Κοτανίδου: Ποια είναι η καθηγήτρια που αναλαμβάνει υπηρεσιακή υπουργός Υγείας

Η καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου αναμένεται να αναλάβει τη θέση της υπηρεσιακής υπουργού Υγείας.

Καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπηρετεί ως συντονίστρια στη διεύθυνση στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». Η κ. Κοτανίδου είναι επίσης μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Στην πανδημία, με απόφαση του τότε υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, η Αναστασία Κοτανίδου ήταν στη θέση της επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής η οποία ανέλαβε τον σχεδιασμό των νέων κλινών στις ΜΕΘ των νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας μας.

Για την Αναστασία Κοτανίδου η πανδημία ήταν «κάτι το πρωτόγνωρο για τη χώρα μας. Κάτι το πρωτόγνωρο για τους ανθρώπους και για τις ανθρώπινες σχέσεις. Ο κόσμος πάντοτε είχε έναν σεβασμό προς τους γιατρούς, με ελάχιστες εξαιρέσεις, αλλά τώρα κατάλαβε ποιες είναι οι συνθήκες εργασίας, κυρίως στις μονάδες εντατικής θεραπείας, τι είναι τα μαθηματικά μοντέλα των επιδημιολόγων κι άλλων τρίτων ιδιωτών».

Ενδιαφέρουσα ιδιαίτερα είναι η πορεία της ζωής της Αναστασίας Κοτανίδου, της οποίας η μητέρα κατάγεται από την κεντρική Βουλγαρία. Ο πατέρας της ήταν πολιτικός πρόσφυγας, μετά τον Εμφύλιο, στη Σόφια. Εκεί γνώρισε τη μητέρα της και η Αναστασία Κοτανίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σόφια, όπου αποφοίτησε από την την Ιατρική Σχολή της πόλης.

Από το 1983 και μετά ζει οικογενειακώς στην Ελλάδα. Έχει μια κόρη, η οποία είναι επίσης γιατρός, σ’ ένα μεγάλο νοσοκομείο στο Λονδίνου. Έχει και μια εγγονή, η οποία ονομάζεται επίσης Αναστασία και η καθηγήτρια ελπίζει να γίνει και αυτή γιατρός.

Ο σύζυγος της Αναστασίας Κοτανίδου είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής και ο γάμος τους «μετράει» σαράντα χρόνια. Τέλος, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, έχει ορίσει την Αναστασία Κοτανίδου ως μέλος της πενταμελούς επιστημονικής επιτροπής, η οποία έχει αναλάβει να καταθέσει εισήγηση σχετικά με τις οργανωτικές, διοικητικές και στρατηγικού χαρακτήρα αλλαγές, οι οποίες είναι απαραίτητο να εφαρμοσθούν στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).